O μέσος Έλληνας/Ελληνίδα εκπέμπει κατά μέσο όρο 7 τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Πώς το ξέρουμε; Επειδή έχει φτιαχτεί μια μεθοδολογία για να μετράμε το «ανθρακικό αποτύπωμά» μας, ώστε να υπολογίζουμε το πόσο συνεισφέρουμε ατομικά στη συσσώρευση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και, κατά συνέπεια, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στους καύσωνες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές.
Ξέρετε ποιος επινόησε τη φράση «ανθρακικό αποτύπωμα» και έφτιαξε και website για να μετράει κάθε πολίτης του κόσμου πόσο φταίει προσωπικά για την κλιματική αλλαγή; Η πετρελαιοβιομηχανία BP. Στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας $250 εκατομμυρίων, διέπραξε τον ορισμό του greenwashing: εξέπεμψε μηνύματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και πρασινάδας, στρέφοντας τη συζήτηση προς την ατομική ευθύνη, μακριά από άλλες, πιο άβολες για την ίδια πηγές.
Η BP, βλέπετε, εκπέμπει 400 εκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο -όσο έξι Ελλάδες. Εκατό εταιρείες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για τις εκπομπές του 70% των αερίων του θερμοκηπίου από το 1988. Οι 8 μεγαλύτερες ευθύνονται για το 20% των εκπομπών από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης. Και, βέβαια, αυτές οι εταιρείες δεν εκπέμπουν CO2 από κακία -παράγουν ενέργεια και πρώτες ύλες που η ανθρωπότητα χρειάζεται. Αλλά διαχρονικά, κάνουν και κάτι άλλο: εμποδίζουν και καθυστερούν την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση ηθελημένα, αψηφώντας τους μακροχρόνιους κινδύνους με κίνητρο μόνο το βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος. Από τη δεκαετία του ’70 κιόλας, οι πετρελαιοβιομηχανίες γνώριζαν καλά τις επιπτώσεις της συσσώρευσης CO2 στην ατμόσφαιρα, αλλά επέλεξαν όχι απλά να κρύψουν, αλλά να πολεμήσουν ενεργά κάθε διάλογο για το θέμα, μέχρι που δεν ήταν πια δυνατόν να κοροϊδεύουν τον κόσμο -οπότε άρχισαν το greenwashing.
Τώρα όμως, τα πράγματα έχουν σοβαρέψει. Οι δύο μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Ελλάδας συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια. Οι πυρκαγιές του μέλλοντος θα είναι χειρότερες. Η σημαντικότερη ατομική μας ευθύνη πλέον δεν είναι τα χάρτινα καλαμάκια, αλλά να απαιτούμε από όσους άφησαν την κατάσταση να φτάσει ως εδώ να σταματήσουν να επενδύουν σε greenwashing και να αρχίσουν να επενδύουν σε πραγματικές λύσεις. Και με αυτό το κριτήριο να ψηφίζουμε. Κυριολεκτικά, ή με το πορτοφόλι.