Στους δημοσιογραφικούς πάλι κύκλους, έχει απαγορευτεί -στους σοβαρούς τουλάχιστον- η «Θερινή ραστώνη» και το «Ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις» ακόμα και όταν αυτό συνοδεύεται από τη διαπίστωση πως ο φετινός Αύγουστος έχει και παραέχει. Όπως καταλαβαίνετε, έχω πολλές απαγορευμένες λέξεις και εκφράσεις. Πώς μπορώ όμως να μην πω ότι αυτός ο Αύγουστος είχε πολλές ειδήσεις για την αγορά μας και να μην πέσω σε κάποιο από τα παραπάνω ολισθήματα; Για να δούμε…

Παχύς αυτός ο Αύγουστος φίλες και φίλοι. Από τη μία πλευρά, η εξαγορά της Motorola από την Google καταμεσής του μήνα. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η πρόθεση για εξαγορά που αφορά στο κομμάτι κινητών τηλεφώνων της πρώτης, το οποίο από φέτος ονομάζεται Motorola Mobility. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εξαγορά έγινε παμψηφεί αποδεκτή από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, το Android θα παραμείνει ανοιχτό για τους developers και η Google θα διοικήσει τη Motorola Mobility σαν ξεχωριστή εταιρεία.

Το περιμέναμε; Και «ναι» και «όχι». «Ναι» γιατί για όσους παρακολουθούν την αγορά των smartphones, είναι κάτι παραπάνω από γνωστό, ότι η Apple, αν και έχει μικρότερο μερίδιο αγοράς ως προς τα λειτουργικά, καταφέρνει να έχει σημαντικά έσοδα από τις ίδιες τις συσκευές -παράλληλα, η αδυναμία της Google να αγοράσει τις πατέντες της Nortel, την είχε φέρει σε αρκετά δύσκολη θέση ως προς την ευκινησία της στη συγκεκριμένη αγορά. Έχοντας πλέον δική της μια εταιρεία hardware, μπορεί να ρίξει όλη της την προσοχή στη δημιουργία συσκευών Android όπως ακριβώς τις θέλει, να ανεβάσει σημαντικά τα έσοδά της και, παράλληλα, να πάρει μια καλή θέση στην ευρύτερη αγορά κινητής τηλεφωνίας. Και «όχι» γιατί δεν περιμέναμε η κίνηση να αφορά στη Motorola. Αλλά δεν θα επεκταθούμε.

Αντιθέτως, θα στρέψουμε την προσοχή μας στην εξέλιξη του «οικοσυστήματος» του Android -μ’ άλλα λόγια, τι πρόκειται να συμβεί μεταξύ των υπολοίπων εταιρειών που κατασκευάζουν συσκευές για το λειτουργικό (Samsung, HTC, Sony Ericsson κ.λπ.) Με την εξαγορά της από την Google, η Motorola καθώς οι συσκευές της θα έχουν το «κάτι παραπάνω» ως προς το implementation του λειτουργικού της μεγάλης μηχανής αναζήτησης. Αν αυτό πρόκειται να οδηγήσει κάποιες να αρχίσουν να κοιτάζουν περισσότερο με συμπάθεια τη Microsoft, μένει να φανεί τους επόμενους μήνες.

Αυτοί που σίγουρα έχουν κάθε λόγο να χαίρονται είναι οι φίλοι της Google -και οι εχθροί της Apple!