Εκκρεμεί εδώ και τέσσερα χρόνια, η κατάρτιση της λίστας με τα αθλητικά γεγονότα μείζονος σημασίας που πρέπει να μεταδίδονται (και) στην ελεύθερη τηλεόραση. Χωρίς απάντηση η πρόταση της ΕΡΤ στη Nova για «μοίρασμα» των αγώνων της Εθνικής.

«Κλειδωμένοι» αποκλειστικά στη Nova παραμένουν όλοι οι αγώνες της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ σε τρεις επερχόμενες μεγάλες διοργανώσεις. Η United Group, μητρική εταιρεία της Nova, ήρθε σε συμφωνία με την FIBA τον περασμένο Απρίλιο, με την οποία εξασφάλισε τους αγώνες της Εθνικής ομάδας Μπάσκετ στο Ευρωμπάσκετ, το Μουντομπάσκετ και τα προολυμπιακά τουρνουά για τα επόμενα χρόνια. Σχετική προσφορά προς τη Nova για να «μοιραστούν» μέρος των αγώνων της Εθνικής ομάδας Μπάσκετ φέρεται να έκανε η ΕΡΤ. Ωστόσο, για την ώρα η δημόσια τηλεόραση δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τη Nova που διατηρεί αποκλειστικά τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Εθνικής Μπάσκετ.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΡΤ ή άλλο τηλεοπτικό σταθμό για την -εν μέρει- μετάδοση αγώνων και σε ελεύθερο κανάλι, θα είναι η πρώτη φορά που αγώνες Εθνικής ομάδας θα μεταδοθούν αποκλειστικά σε συνδρομητικό περιβάλλον. Οι αγώνες των Εθνικών ομάδων εμπίπτουν στην κατηγορία των αθλητικών γεγονότων μείζονος σημασίας που πρέπει να μεταδίδονται και στην ελεύθερη τηλεόραση σύμφωνα με τη διαβούλευση που ολοκληρώθηκε το 2018. Τέσσερα χρόνια μετά, ωστόσο, η κατάρτιση της οριστικής λίστας με τα αθλητικά γεγονότα μείζονος σημασίας στα οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι τηλεθεατές, τελεί σε εκκρεμότητα από την πολιτεία.

Την ίδια στιγμή, σε ανανέωση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας για τη μετάδοση σημαντικών αθλητικών γεγονότων προχώρησαν η Cosmote TV με την ΕΡΤ για το 2022. Στη Σύμβαση Οπτικοακουστικού Περιεχόμενου που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο εταιρείες για το διάστημα από 1/1 εως 31/12 του 2022, ορίζεται οικονομικό αντάλλαγμα ύψους 350.000 ευρώ. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται ο τελικός του Europa League και ο τελικός του Europa Conference League που θα μεταδοθούν ζωντανά και από την ΕΡΤ παράλληλα με την Cosmote TV, ενώ ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος θα μεταδοθεί ζωντανά μόνο στην Cosmote TV και ετεροχρονισμένα από τα κανάλια της ΕΡΤ.