Το σεμινάριο απευθύνεται μεν σε στελέχη επιχειρήσεων, όμως αποτελεί βάση για έναν νέο τρόπο ζωής και με το σκεπτικό αυτό, θα μπορούσε να καλεί τον καθένα να συμμετάσχει προκειμένου να εξασφαλίσει τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται ώστε να αλλάξει το πρίσμα υπό το οποίο αντικρίζει τις καθημερινές δυσκολίες και, με τις σωστές επιλογές, να ελέγχει τις συνθήκες που καθορίζουν το μέλλον του. Η Γεωργία Καρτσάνη, CEO & Master Coach της Sargia Partners είχε να μας πει περισσότερα.

Daily Fax: Άλλο ένα σεμινάριο Ηγεσίας κ. Καρτσάνη;
Γεωργία Καρτσάνη:
Σε καμία περίπτωση. Το σεμινάριο «Build Resiliency > Get Your Brain in the Game» είναι μοναδικό στο είδος του και έρχεται να συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών μιας παρατεταμένης κρίσης. Μιας κρίσης που προκαλεί ανασφάλεια, φόβο και άγχος, συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές για την άσκηση καθηκόντων που απαιτούν νηφαλιότητα και εγρήγορση, ψυχραιμία και δράση. Καθήκοντα υψηλά, όπως αυτό της επιχειρηματικής ηγεσίας, που οι αποφάσεις της καθορίζουν το μέλλον, όχι μόνο της επιχείρησής της, αλλά της ίδιας της, της χώρας. Γιατί είναι γεγονός πως το επιχειρείν μπορεί να καταστεί ο μοχλός που, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, θα καταφέρει «να βγάλει το κάρο από τη λάσπη». Και το σεμινάριο αυτό φιλοδοξεί να γίνει το υπομόχλιο στη διαδικασία αυτή.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Μεταφέροντας στην επιχειρηματική ηγεσία τη γνώση από έναν ιδιαίτερο επιστημονικό κλάδο που μπορεί να κάνει τη διαφορά, τη νευροεπιστήμη. Η νευροεπιστήμη, η επιστήμη που μελετά τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, μπορεί μέσα από πρωτοπόρες τεχνικές, βασισμένες στη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου, να συμβάλει στην ανάπτυξη της ικανότητας αυτοελέγχου και διαχείρισης του στρες και του φόβου, στην καλύτερη λήψη αποφάσεων και αποτελεσματική διαχείριση συγκρουσιακών καταστάσεων, στην βελτίωση της συναισθηματικής και γνωστικής ενσυναίσθησης, καθώς και στην προσωπική ενδυνάμωση μέσα από την αποτελεσματική αντιμετώπιση απρόσμενων δυσκολιών και προκλήσεων.

Αυτό ακριβώς θα πετύχει η Sargia Partners, εταιρεία Συμβούλων, καθώς αποκλειστικός ομιλητής στο σεμινάριο Ηγεσίας είναι ο κατεξοχήν ειδικός στα ζητήματα αυτά, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Καθηγητής της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ, ειδικός σε διαταραχές στρες και φόβου, Dr. Srini Pillay,MD, PhD. Ο Dr. Pillay, στρατηγικός συνεργάτης της Sargia Partners, μέσα από αυτό το διαδραστικό και βιωματικό Σεμινάριο, διάρκειας 6 ωρών, θα δείξει στους συμμετέχοντες πώς μπορούν, όχι μόνο να αντιμετωπίσουν το στρες και τυχόν φόβους που δημιουργούνται λόγω του σύγχρονου ανταγωνιστικού και ανασφαλούς περιβάλλοντος, αλλά κυρίως πώς να «ξεκλειδώσουν τις κρυμμένες δυνάμεις» που έχουν μέσα τους και να αναδείξουν τις ενεργές εκείνες δεξιότητες που απαιτούνται για τη λήψη αποφάσεων και την επίτευξη ατομικών και εταιρικών στόχων.

Πιστεύετε ότι η σύγχρονη έρευνα του εγκεφάλου, της οποίας οι ρίζες μπορούν να αναζητηθούν ήδη στα τέλη του 17ου αιώνα, έχει κάνει βήματα προόδου;
Ασφαλώς. Εξαιρετικά επιστημονικά πορίσματα καταγράφουν λεπτομέρειες για τη νοητική λειτουργία, χαρτογραφούν τις εγκεφαλικές λειτουργίες αλλά και την πλαστικότητά τους, επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, τόσο γενετικών (έμφυτων) παραγόντων, όσο και περιβαλλοντικών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ίσως το πιο σημαντικό βήμα, είναι η εφαρμογή στο πεδίο της λήψης αποφάσεων της γνώσης που έχει αποκομίσει η έρευνα. Έτσι η νευροεπιστήμη μέσα από τη μελέτη της λειτουργίας του εγκεφάλου και της κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μπορεί πλέον να παρέμβει στο καθοριστικό για την επιχειρηματική ηγεσία πεδίο, το πεδίο λήψης αποφάσεων.

Μπορεί να δώσει τον τρόπο που «συνειδητό» και «ασυνείδητο» θα συνεργαστούν για το καλύτερο αποτέλεσμα, τον τρόπο που τα «κέντρα του φόβου» δεν θα υπονομεύουν τα «κέντρα της σκέψης» και η διαδικασία της λήψης αποφάσεων θα εξελίσσεται απρόσκοπτα. Και όχι μόνο. Η νευροεπιστήμη μπορεί μέσα από την αποκωδικοποίηση των λειτουργιών του εγκεφάλου να παράσχει τον τρόπο που η καινοτομία και η παραγωγικότητα, νευραλγικοί παράγοντες για την επιχειρηματικότητα που υποχωρούν σε συνθήκες στρες, θα παραμείνουν η αιχμή του δόρατος της επιχειρηματικής επιτυχίας, παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες.

Έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη σωστή αποτίμηση και εκτίμηση των παραγόντων που συνιστούν το περιβάλλον εντός του οποίου εξελίσσεται το επιχειρηματικό πράττειν και ως εκ τούτου να οδηγήσει στο σωστό δρόμο προς την επιτυχία. (Πληροφορίες στο www.leadershipseminars.gr)