Η Γαλλία επιβάλει πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ στην Google
Πρόστιμο ύψους 50 εκατ. ευρώ επέβαλε η γαλλική ρυθμιστική αρχή CNIL στη Google, για παραβίαση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο που έχει εκδικαστεί στην Ευρώπη εναντίον αμερικανικού κολοσσού και το πρώτο που επιβάλλεται σε τεχνολογικό «γίγαντα» για καταστρατήγηση του νέου κανονισμού. Σύμφωνα με τον φορέα, η Google δεν προσέφερε ικανοποιητική πληροφόρηση στους χρήστες για τη συλλογή δεδομένων για εξατομικευμένες διαφημίσεις, οδηγώντας σε καθεστώς αδιαφάνειας και ανεπαρκούς πληροφόρησης.

Όπως υποστηρίζει η γαλλική αρχή, η συναίνεση για επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων δεν ήταν ξεκάθαρη, καθώς βασικές πληροφορίες ήταν διάσπαρτες σε διαφορετικά έγγραφα και συνεπώς δύσκολα προσβάσιμες. Επίσης, το γεγονός ότι η επιλογή για personalization ήταν προεπιλεγμένη, δεν συνάδει με τον νέο κανονισμό.

Σε ανακοίνωσή της, η Google δήλωσε ότι μελετά την απόφαση προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της, ενώ επανέλαβε τη βαθιά της «προσήλωση στην τήρηση του κανονιστικού πλαισίου». Οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν μετά από καταγγελίες από ομάδες για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τον Μάιο του 2018, ενώ έχουν γίνει επίσης κινήσεις εναντίον των Amazon, Apple, Netflix και Spotify.
(Πηγές: Marketing Week, Independent)