Ο αγροτικός τομέας παρά τις δυσκολίες αρχίζει με αργά αλλά σταθερά βήματα να ανακάμπτει, κάτι που αντικατοπτρίζεται και μέσα από τις δεκάδες εκδηλώσεις, συνέδρια, αλλά και εκθέσεις που εξελίσσονται τελευταία γύρω από αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας (30, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου) πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο MEC, στην Παιανία, η Farmer Expo Hellas, η δεύτερη διοργάνωση μιας κλαδικής έκθεσης, η οποία στην πρώτη της διοργάνωση το φθινόπωρο του 2014 ευτύχησε να αποτελέσει το σημείο συνάντησης χιλιάδων επαγγελματιών – επισκεπτών με δεκάδες προμηθευτές – εκθέτες. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διοργάνωση, που αναμένεται να θέσει επί τάπητος τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του αγροτικού τομέα, αναδεικνύοντας παράλληλα τις τάσεις που θα αναπτυχθούν τα χρόνια που ακολουθούν στο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, ο χώρος του marketing αναμένεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Marketig Week συνομιλεί με τον Πάνο Δουζίνα, διοργανωτή της Farmer Expo Hellas, η οποία θα πραγματοποιηθεί με αντικείμενο την πρωτογενή παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Marketing Week: Κύριε Δουζίνα έχετε συνδέσει το όνομά σας με δύο από τις σημαντικότερες εκθέσεις, τη Graphica, για τη βιομηχανία έντυπης επικοινωνίας και την PromoSign, για τη βιομηχανία οπτικής επικοινωνίας. Τώρα όμως προετοιμάζετε τη Farmer Expo Hellas 2015. Πώς αποφασίσατε να εισέλθετε στο συγκεκριμένο χώρο;
Πάνος Δουζίνας: Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν και υπάρχουν διάφορες απόψεις για το ποια μορφή θα έχει η ανασυγκρότηση, κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι δεν μπορεί παρά να βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική οικονομία. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η περίφημη ΚΑΠ, η οποία κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από την υφιστάμενη αγροτική πολιτική στο εσωτερικό της Ε.Ε. επιχειρώντας να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα, έχει πολλές προκλήσεις. Η χρηματοδότηση προς τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα είναι υψηλή, πάνω από 2 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι και το 2020. Το σημαντικό όμως είναι ότι η νέα ΚΑΠ αλλάζει το «χάρτη» της πρωτογενούς παραγωγής, κάνει πιο ορθολογική την αγροτική εκμετάλλευση, το επάγγελμα του γεωργού/κτηνοτρόφου κ.ά. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και υπό το βάρος της κρίσης, η αγροτική οικονομία αποκτά ενδιαφέρον, γίνεται ελκυστική.
Τι σημαίνει αυτό σε καθημερινό επίπεδο;
Μικρός με πληθυσμιακούς όρους αλλά δυναμικός αριθμός νέων εγκαταλείπει τα αστικά κέντρα, επιστρέφει στην περιφέρεια κι ασχολείται πλέον είτε με την πρωτογενή παραγωγή, είτε με τη μεταποίηση προϊόντων της γης, ενώ εταιρείες στο αγροτικό consulting και γεωπονικά γραφεία δημιουργούνται συνεχώς. Πριν μερικές εβδομάδες βραβεύτηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, Έλληνας επιχειρηματίας από τη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος παράγει εξαιρετικές μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Ο άνθρωπος αυτός δημιούργησε την επιχείρησή του με την αποζημίωση που έλαβε από την προηγούμενη εργασία του- είχε απολυθεί λόγω περικοπών. Να λοιπόν οι ευκαιρίες…
Υπάρχει κινητικότητα και στις εξαγωγές…
Ασφαλώς. Τα στοιχεία δείχνουν πως παρά τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μας – κρίση σε Ουκρανία, πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και αναστάτωση στη Βόρεια Αφρική -, οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, φρέσκων ή τυποποιημένων, παρουσιάζουν ενθαρρυντική άνοδο. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το πρώτο δίμηνο του 2015 παρατηρείται η άνοδος των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων κατά 10% – εάν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή-, με «πρωταθλητή» το ελαιόλαδο, η αύξηση των εξαγωγών του οποίου ανέρχεται σε 300% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια ώρα, προϊόντα της ελληνικής γης, για τα οποία εμείς εδώ αδιαφορούμε, γίνονται αντικείμενο λυσσαλέας αντιδικίας στις διεθνείς αγορές. Όλοι θέλουν το λευκό τυρί τους να λέγεται «feta», το μαλακής υφής γιαούρτι τους να λέγεται «Greek yogurt», το λάδι τους να είναι «from Creta» κ.λπ.
Άρα λοιπόν μια αγροτική έκθεση σαν την Farmer Expo Hellas είναι επίκαιρη;
Απολύτως κι αυτό διότι παρά την αδιαμφισβήτητη ανάπτυξη του αγροτικού κλάδου τις τελευταίες δεκαετίες και παρά τη συσσωρευμένη εμπειρία αιώνων που έχουμε σαν λαός στη γεωργία, οι συνθήκες του ανταγωνισμού και οι αλλαγές στις διατροφικές συνθήκες των Ευρωπαίων, μας θέτουν ενώπιον νέων προκλήσεων. Σας ανέφερα προηγούμενα ότι μεγάλος αριθμός νέων επιστρέφουν στη γη τους, στην περιφέρεια για να καλλιεργήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις όμως καλλιεργούν κάτι που είτε δεν μπορεί να αποδώσει στη γη με τις συνθήκες που επιχειρούν να το καλλιεργήσουν, είτε αυτό που παράγουν δεν έχει σημαντική εμπορική αξία στις αγορές που προσδοκούν να εισέλθουν. Η επιστροφή στη γη ή η αλλαγή πορείας στην καλλιεργητική διαδικασία, κάτι άλλωστε που επιβάλλει και η νέα ΚΑΠ, προϋποθέτουν γνώση του αντικειμένου, συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, χρηματοδότηση και, το κυριότερο, εξασφάλιση καναλιών διάθεσης των προϊόντων. Αυτά τα ερωτηματικά έρχεται να απαντήσει η Farmer Expo Hellas, η οποία επιθυμούμε να λειτουργήσει ως ένα μεγάλο, ανοικτό και φιλόξενο forum ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, αλλά και εκπαίδευσης των νέων κυρίως αγροτών, αλλά και όσων πολιτών επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία.
Τι θα δει ο επισκέπτης στην Farmer Expo Hellas 2015;
Όπως και στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2004, την οποία επισκέφτηκαν περισσότεροι από 4.000 επαγγελματίες, ο επισκέπτης στη Farmer Expo Hellas 2015 θα έχει την ευκαιρία να δει αντιπροσωπευτικές επιχειρήσεις από ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Θα εκθέσουν εταιρείες με μηχανήματα και εξοπλισμό γεωργικών μονάδων, με μηχανήματα και εξοπλισμό φόρτωσης – μεταφοράς αγροτικών προϊόντων. Επίσης εργαστήρια αναλύσεων, εταιρείες με κτηνιατρικά φάρμακα και προϊόντα υγειονομικής προστασίας, όπως επίσης εταιρείες με μηχανήματα και εξοπλισμό επεξεργασίας γάλακτος, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι την έκθεση στηρίζει η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους και Logistics. Επίσης θα δείτε γενετικό υλικό αναπαραγωγής, μηχανολογικό εξοπλισμό για γεωργικές και φυτικές καλλιέργειες, για κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, αλλά και συστήματα για την άντληση και άρδευση καλλιεργειών. Επίσης συστήματα υδροπονίας, εξοπλισμό θερμοκηπίων και αντιχαλαζικά συστήματα, προϊόντα θρέψης, λίπανσης και φυτοπροστασίας κ.ά.
Υπάρχει τελευταία στροφή του κοινού προς νέες γεύσεις και τροφές με ιδιαίτερο διατροφικό βάρος, αλλά και φυτικές θεραπείες. Υπάρχει τέτοια διάσταση στην Farmer Expo Hellas;
Αναφέρεστε προφανώς στις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στα super foods – που προσελκύουν το ενδιαφέρον νέων επενδυτών αλλά χρειάζονται προσοχή και φροντίδα στην καλλιέργεια και τη διάθεσή τους -, αλλά και στα βιολογικά. Όλα αυτά έχουν θέση στην Farmer Expo Hellas, τόσο στο αμιγώς εκθεσιακό, όσο και στο συνεδριακό τμήμα της. Εκεί που ρίχνουμε το βάρος είναι οι νέες μορφές καλλιέργειας και διάθεσης των προϊόντων, όπως η «αστική γεωργία» που αναπτύσσεται ραγδαία, η «συμβολαιακή γεωργία» για την οποία ενδιαφέρονται από τράπεζες μέχρι πολυεθνικές εταιρείες τυποποίησης και η «γεωργία ακριβείας», που ενδείκνυται για χώρες με μικρούς κλήρους όπως η Ελλάδα.
Πείτε μας δυο λόγια για τα συνέδρια της έκθεσης.
Φέτος θα έχουμε τρεις συνεδριακές εκδηλώσεις με καλεσμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές, εκπροσώπους της πολιτείας και επιχειρηματίες. Η πρώτη εκδήλωση, το Σάββατο 30 Μαΐου είναι αφιερωμένη στην παραγωγή, τη διακίνηση και την εμπορία μελιού και γίνεται υπό την επίβλεψη του Πασχάλη Χαριζάνη, καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαΐου, οργανώνεται από το εργαστήριο αναλύσεων Food Allergens Laboratory και αφορά στις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τους κανονισμούς που διέπουν μια πετυχημένη εξαγωγή. Τέλος, η τρίτη εκδήλωση, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου αφορά στην ελαιοκομία και την παραγωγή και διάθεση ελαιολάδου και τη διοργανώνει η ιταλική εταιρεία Pieralisi, ηγέτιδα στον κλάδο του εξοπλισμού ελαιοτριβείου.