Τις επιπτώσεις της εκτίναξης του πληθωρισμού παγκοσμίως, της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες συνέπειες της πανδημίας στις αγοραστικές συνήθειες, τις αντιλήψεις και τις προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών καταγράφει η δεύτερη έρευνα, Future Consumer Index Ελλάδα 2022, που παρουσίασε η ΕΥ Ελλάδος. Η έρευνα διεξήχθη, με τη συνεργασία της MRB, σε δείγμα 500 Ελλήνων καταναλωτών, μεταξύ 28 Απριλίου και 5 Μαΐου 2022.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κόστος διαβίωσης, οικονομικά και υγεία αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των Ελλήνων καταναλωτών. Το 70% δηλώνει ότι ξοδεύει λιγότερα χρήματα σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης. Η τιμή αναδεικνύεται, με διαφορά, ως το σημαντικότερο αγοραστικό κριτήριο, τόσο σήμερα (78%), όσο και για την επόμενη τριετία (78%). Το 67% σκοπεύει να πραγματοποιήσει αγορές την επόμενη φορά που θα συμβεί ένα μεγάλο αγοραστικό/εκπτωτικό γεγονός και το 83% από αυτούς αναβάλλουν κάποιες αγορές τους μέχρι τότε.
Το 56% (από 41% που ήταν πριν από έναν χρόνο) έχουν αλλάξει τις μάρκες που αγοράζουν, είτε για να μειώσουν τα έξοδά τους, ή για να στραφούν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ή για να υποστηρίξουν τοπικά καταστήματα. Το 57% τοποθετείται θετικά απέναντι στις διαδικτυακές αγορές. Το 72% πιστεύει ότι οι μάρκες πρέπει να συμπεριφέρονται με ηθικό τρόπο και σύμφωνα με τις προσδοκίες της κοινωνίας, ενώ το 69% θεωρεί ότι η συμπεριφορά μίας επιχείρησης και ενός οργανισμού είναι εξίσου σημαντική με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Το 38% θεωρεί σημαντική τη βιώσιμη ανάπτυξη κατά τη λήψη προσωπικών αγοραστικών αποφάσεων, ενώ το 64% δείχνει να ενδιαφέρεται για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αγορών του. Η έρευνα διεξήχθη, με τη συνεργασία της MRB, σε δείγμα 500 Ελλήνων καταναλωτών, μεταξύ 28 Απριλίου και 5 Μαΐου 2022.