Η κρίση του Covid-19 έχει αναδείξει 4 νέες τάσεις καταναλωτικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της ΕΥ, Future Consumer Index σε 4.859 άτομα σε 5 αγορές.

Πώς θα διαμορφωθούν μετά την κρίση.

Η κρίση του Covid-19 έχει αναδείξει 4 νέες τάσεις καταναλωτικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της ΕΥ, Future Consumer Index σε 4.859 άτομα σε 5 αγορές. Η έρευνα ονομάζει τις τάσεις αυτές «Cut deep», «Stay calm, carry on», «Save and stockpile» και «Hibernate and spend». Οι καταναλωτές της ομάδας «Cut deep» (27,3%) έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους σε όλες τις κατηγορίες δαπανών, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην απασχόληση.

Αντίθετα, όσοι ανήκουν στην ομάδα «Stay calm, carry on» εξακολουθούν να ξοδεύουν κανονικά (26,2%). Η μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών, η οποία διακατέχεται από απαισιοδοξία για το μέλλον, κατατάσσεται στην κατηγορία «Save and stockpile» (35,1%), ενώ η τελευταία ομάδα, «Hibernate and spend» (11,4), ξοδεύει περισσότερα.

Σημειώνεται ότι το 34% των καταναλωτών δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει περισσότερα για τοπικά προϊόντα, το 25% για αξιόπιστες μάρκες και το 23% για ηθικά προϊόντα. Η έρευνα προβλέπει ότι μετά το τέλος της πανδημίας 5 νέες ομάδες αναμένεται να αναδειχθούν με κεντρικά στοιχεία: «συνεχιζόμενες περικοπές» (13,1%), συνεχιζόμενη λιτότητα (21,7%), «επιστροφή στην κανονικότητα (31,4%) «προσεκτικά υπερβολικοί στις δαπάνες (24,7%) και «δυναμική επιστροφή στην κατανάλωση (9,1%).