Αύξηση στις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες προβλέπει η GfK
Η GfK προβλέπει σημαντική αύξηση στις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα για το Καταναλωτικό Κλίμα στην Ευρώπη, για το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Στο τέλος του 2017, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να αυξάνεται στην Ευρώπη, φτάνοντας τις 21,1 μονάδες. Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί εδώ και 10 χρόνια, ενώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου, η τιμή βρισκόταν στις 20,9 μονάδες. Η GfK προβλέπει αύξηση στις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 1,5 σε 2%. Ο δείκτης των οικονομικών προσδοκιών για τον Δεκέμβρη του 2017 αυξήθηκε στις 17 μονάδες κατά μέσο όρο για όλες τις χώρες της ΕΕ, 5 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβρη.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι αρνητικές τιμές που κατέγραψε σε όλους τους δείκτες η χώρα στο τέλος του 2017 ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι οικονομικές προσδοκίες στην Ελλάδα άγγιξαν τις -12,3 μονάδες τον Δεκέμβρη του 2017, μία καθαρή αύξηση 21,5 μονάδων σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2016. Οι εισοδηματικές προσδοκίες ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερες από ότι το περασμένο έτος. Όσον αφορά στην πρόθεση αγορών, η Ελλάδα παρουσίασε τον χαμηλότερο δείκτη στην Ευρώπη, αγγίζοντας τις -22,6 μονάδες τον Δεκέμβρη του 2017.