H Εύη Βάρσου, Media & Content Solutions Director της ATC, μιλάει στο Marketing Week για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά των ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή και προτείνει λύσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση περιεχομένου και διαφημιστικού περιβάλλοντος.

Marketing Week: Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις για την αγορά των Μέσων, στο πλαίσιο της «ψηφιακής της μετάβασης»;
Εύη Βάρσου:
Ανέκαθεν η αξία ενός μέσου ταυτιζόταν με το περιεχόμενό του. Στην ψηφιοποιημένη εποχή το δεδομένο αυτό παίρνει πολλαπλές διαστάσεις, αφού πρωτοστατεί η ανάγκη για συνεχή ροή ειδήσεων, τη στιγμή που καθένας από εμάς είναι, δυνητικά, πηγή πληροφορίας, μέσω blog και social media. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές πως η διαφήμιση δεν επαρκεί για να συντηρήσει έναν ειδησεογραφικό οργανισμό, με αποτέλεσμα την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων.
Στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΜΕ χρειάζεται να καθορίσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στη διανομή και διαχείριση νέου ή υφιστάμενου περιεχομένου, μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Συνακόλουθα, οι οργανισμοί θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τις δραστηριότητές τους για την υποστήριξη των νέων μοντέλων, ενώ τέλος, πρέπει να αξιοποιούν με τον βέλτιστο τρόπο το περιεχόμενο που παράγει το ίδιο το κοινό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ποιες λύσεις προσφέρει η ΑΤC;
H ΑTC έχει αναπτύξει την εξειδικευμένη πλατφόρμα newsasset, που υποστηρίζει πλήρως τις ανάγκες ενός Δημοσιογραφικού Οργανισμού ως προς τις διαδικασίες σχεδιασμού, παραγωγής νέου και διαχείρισης υφιστάμενου πολυμεσικού περιεχομένου, καθώς και της διανομής του σε διαφορετικά κανάλια (cross-channel publishing). Μέσω της πλατφόρμας newsasset, ο οργανισμός εξορθολογίζει και διευκολύνει όλες τις διαδικασίες σύνταξης και επιτρέπει την έκδοση σε κάθε αναλογικό και ψηφιακό κανάλι διανομής, ενώ παρέχει ένα ενοποιημένο τεχνολογικά περιβάλλον, αντικαθιστώντας την ποικιλία πολλαπλών εφαρμογών που μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητες για τη διεκπεραίωση της εκδοτικής διαδικασίας.

Πρακτικά, με ποιον τρόπο οι υπηρεσίες της ATC υποστηρίζουν το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που αναπτύσσεται στο χώρο των media;
Παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάθε Ειδησεογραφικό Οργανισμό να αξιοποιήσει τόσο το αρχειακό του υλικό (άρθρα, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, video, κλπ) όσο και αυτό που παράγει, διαμορφώνοντας «κατηγορίες» περιεχομένου που διανέμει σε ψηφιακή μορφή, ελεύθερα ή επί πληρωμή. Για παράδειγμα, για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη έχουμε αναπτύξει ένα e-shop, προσβάσιμο ακόμα και από κινητό/tablet (υπό την μορφή app) μέσω του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να αποκτήσει για ένα μικρό αντίτιμο όλες τις εκδόσεις του. Επιπρόσθετα, για την εφημερίδα Νέα Κρήτη, πέρα από την ψηφιακή μορφή της παραδοσιακής έντυπης έκδοσης (eReader), προσφέρουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις μικρές αγγελίες, συνοδεία πολυμεσικού περιεχομένου. Κι όλα αυτά αποτελούν διαφημιστικά κανάλια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας;
Στοχεύοντας στις Ευρωπαϊκές και Ασιατικές αγορές, η εταιρεία πρόσφατα απέκτησε φυσική παρουσία στο Λονδίνο και το Ντουμπάι. Παράλληλα, ήδη εργαζόμαστε στην περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων του newsasset, προσθέτοντας δυνατότητες για τη θεματική συλλογή πληροφοριών από διαφορετικές «ιντερνετικές» πηγές συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων.  Βλέπετε, παρατηρώντας την ταχύτατη εξάπλωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και την ταυτόχρονη αλλαγή στο τοπίο της ενημέρωσης και της διασποράς ή κατανάλωσης ειδήσεων μέσω αυτών, είδαμε ότι η υπηρεσία χρειάζεται να στραφεί και στην ανάλυση του περιεχομένου που αναδύεται στον κοινωνικό και μη ιστό.

Η ανάλυση αφορά τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στους χρήστες των νέων μέσων, περιλαμβάνοντας την αυτόματη κατηγοριοποίηση και συσχέτιση θεματικών και γεγονότων, ανάλυση της ιστορίας, της δημοτικότητας και της επιρροής χρηστών, με σκοπό την εξαγωγή συμπεράσματος για το πόσο έγκυροι είναι και μία σειρά από αναλυτικές μετρικές. Έτσι, υποβοηθούμε κάθε οργανισμό πλέον, όχι μόνο τα ΜΜΕ, στην άμεση ανίχνευση και επιβεβαίωση της πληροφορίας, καθώς και στην άμεση και γρήγορη αποστολή της στους τελικούς αποδέκτες, παρέχοντας ακόμα και τη δυνατότητα συμμετοχής τους στην επαλήθευση της εγκυρότητας.

Ποια είναι η ATC;
H ATC, εταιρεία με ενεργή παρουσία στις αγορές της ΕΕ, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, εδώ και 27 χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις υψηλής τεχνολογίας σε φορείς του Δημοσίου, αλλά και σε οργανισμούς της αγοράς των ΜΜΕ, της Τραπεζικής, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, της Βιομηχανικής παραγωγής, της Ναυτιλίας και του Τουρισμού. Οι εκτεταμένες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη πρωτοποριακών πληροφοριακών συστημάτων αποτελούν κύριο στοιχείο διαφοροποίησης της ATC.