Τα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας συμπλήρωσαν φέτος τα 20 χρόνια τους, συγκεντρώνοντας ξανά από κοντά την αγορά σε μια live τελετή απονομής, την πρώτη μετά από 2 χρόνια πανδημίας.

Για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια πανδημίας, εκπρόσωποι της ελληνικής γραφιστικής, του branding, του σχεδιασμού ψηφιακών εφαρμογών και της εικονογράφησης, παρευρέθηκαν στην κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 4 Μαΐου για την απονομή των Ελληνικών Βραβείων Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας – ΕΒΓΕ 2022. Η εκδήλωση γιόρτασε ταυτόχρονα και τη συμπλήρωση των 20 χρόνων του θεσμού (ΕΒΓΕ 2002-2022).

Βραβείο Στέργιος Δελιαλής – Συνολικής Προσφοράς, Δημήτρης Αρβανίτης

Μέσα στη ζεστή ατμόσφαιρα που κατά παράδοση χαρακτηρίζει τις απονομές των ΕΒΓΕ και υπό την καθοδήγηση της παρουσιάστριας Λυδίας Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι 60 περίπου δημιουργικών γραφείων, διαφημιστικών και εκδοτικών εταιρειών ανέβηκαν στη σκηνή της Στέγης για να παραλάβουν τα βραβεία τους. Συνολικά, οι 4 εξειδικευμένες κριτικές επιτροπές έκαναν τις επιλογές τους ανάμεσα σε 1.333 υποβληθέντα έργα, αριθμός ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία, και ανέδειξαν τους νικητές σε συνολικά 43 κατηγορίες.

Την τελετή απονομής τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής, και της αγοράς. Μεταξύ αυτών και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Μέγα ΕΒΓΕ 2022, Beetroot Design Group

Τα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας (ΕΒΓΕ) αποτελούν αναμφίβολα έναν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην άνθηση του χώρου τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκεντρώνοντας, αξιολογώντας και επιβραβεύοντας τα καλύτερα δείγματα της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας, τα ΕΒΓΕ θέτουν τα πρότυπα ποιότητας της αγοράς, αναδεικνύοντας συνεχώς νέα ταλέντα και παρέχοντας μια πλατφόρμα συνάντησης, αλληλεπίδρασης και καταγραφής των επαγγελματιών του χώρου.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι Χαρτιά Περράκης, Future Format, Vakalo Art & Design College, Plexiart. Η τελετή απονομής και της φετινής διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Η BEETROOT απέσπασε το μέγα ΕΒΓΕ
Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε το γραφείο Beetroot Design Group, καθώς κέρδισε το Μέγα ΕΒΓΕ για το 2022, αποσπώντας επιπλέον πέντε βραβεία, δέκα επαίνους, αλλά και μία Χρυσή διάκριση, αυτή των Γραφιστικών Εφαρμογών για τη σειρά αφισών «Unihalls» που σχεδίασε για το Rotos Group. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το όγδοο Μέγα ΕΒΓΕ στην ιστορία της Beetroot.

Οι χρυσές διακρίσεις των ΕΒΓΕ 2022
Το Χρυσό στις κατηγορίες Ταυτότητα και Συσκευασία απονεμήθηκε στην DpS Athens για την ταυτότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το Χρυσό Εικονογράφησης για τη συλλογή ποιημάτων «Σκοτεινός Πληθυντικός» του Ορέστη Ανδρεαδάκη κέρδισε η Karlopoulos & Associates, ενώ το Χρυσό Ψηφιακών Εφαρμογών πήγε στους Caparo Design Crew για το «The Renewables» το οποίο σχεδιάστηκε για το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ghajn της Μάλτας. Tο Αριστείο Τυπογραφίας απονεμήθηκε στην Parachute για το Baba au Rum, ενώ το Βραβείο Πελάτη κέρδισε φέτος το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ως αναγνώριση για την έμπρακτη συμβολή του στην προβολή του ελληνικού design σε ένα ευρύ κοινό, αλλά και στη γενικότερη πρόοδο και προώθησή του.

Σε μια ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς βραβεύτηκε και ο αγαπητός σε όλη την κοινότητα Δημήτρης Αρβανίτης με το Βραβείο Στέργιος Δελιαλής – Συνολικής Προσφοράς για τη σημαντική, πολυετή και συνεπή συνεισφορά του στην πρόοδο του design στην Ελλάδα.