Η 14η τελετή απονομής των ΕΒΓΕ, μια διοργάνωση του περιοδικού +Design, πραγματοποιήθηκε με κέφι, πολύ χιούμορ και ενθουσιασμό, στις 2 Απριλίου στη μεγάλη Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με παρουσιαστή τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Ασπιώτη. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από τα σημαντικότερα γραφεία επικοινωνιακού σχεδιασμού της Ελλάδας, καθώς επίσης και άνθρωποι από τον κόσμο του πολιτισμού, της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ανέφερε στη σύντομη ομιλία του: «Το ελληνικό design βρίσκεται σε δημιουργική έκρηξη, παρουσιάζοντας περιποιημένες και ώριμες δουλειές με δυσανάλογες, όμως, αμοιβές. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει εξαιρετικά ελπιδοφόρα για τον χώρο και ελπίζω να καταφέρουμε να σταθούμε πιο ουσιαστικά δίπλα σε όλους τους επαγγελματίες του design».

Μεταξύ των απονεμητών των φετινών ΕΒΓΕ, βρέθηκαν ο Βασίλης Μασσέλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος, ο Τζανέτος Πετροπουλέας, Πρόεδρος της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας, και οι ηθοποιοί Καίτη Κωνσταντίνου και Μαρία Καβογιάννη. Τα δημιουργικά των βραβείων επιμελήθηκε η MnP Athens, η οποία είχε αποσπάσει το Μέγα ΕΒΓΕ το 2014.

«Δύσκολο το έργο της κριτικής επιτροπής»
Στον φετινό διαγωνισμό κατατέθηκαν συνολικά 1.212 έργα, τα οποία αξιολογήθηκαν από τρεις κριτικές επιτροπές, γραφιστική, εικονογράφηση και ψηφιακή, αναδεικνύοντας τους νικητές σε 34 συνολικά κατηγορίες, απονέμοντας 77 Επαίνους, 31 ΕΒΓΕ και 3 Χρυσά ΕΒΓΕ. «Οι κριτικές επιτροπές είχαν ένα ομολογουμένως δύσκολο έργο», ανέφερε ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Γραφιστικής, Ρενάτο Τάτα, και συμπλήρωσε: «Πραγματικά ζήλεψα πολλά από τα έργα που είδα κατά τις ημέρες που διήρκησε η διαδικασία της κρίσης». Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Εικονογράφησης ήταν η Πωλίνα Παπανικολάου, και της κριτικής επιτροπής Ψηφιακών Εφαρμογών ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Στο G Design Studio το Μέγα ΕΒΓΕ
Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε το γραφείο G Design Studio, καθώς κέρδισε το Μέγα ΕΒΓΕ για το 2015, αποσπώντας συνολικά έξι βραβεία και επτά επαίνους. Το Χρυσό ΕΒΓΕ στην κατηγορία της Γραφιστικής έλαβε ο Φιλήμονας Τριανταφύλλου για την εφαρμογή ταυτότητας «Sustain», το Χρυσό ΕΒΓΕ στην κατηγορία της Εικονογράφησης απονεμήθηκε στη Yonas Design για το έργο «Gogreek collectibles», ενώ το Χρυσό ΕΒΓΕ στην κατηγορία Ψηφιακών Εφαρμογών κέρδισε ο Τόνυς Ζαγοραίος για το «Floating metal key». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τίμησε με το ΕΒΓΕ Συνολικής Προσφοράς την εικονογράφο και συγγραφέα Σοφία Ζαραμπούκα, η οποία έχει γράψει και εικονογραφήσει περίπου 70 βιβλία, και έχει επιμεληθεί την εικονογράφηση σε τουλάχιστον 50 βιβλία άλλων συγγραφέων. Έργα της κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του κόσμου και έχουν μεταφραστεί σε γλώσσες όπως αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, νορβηγικά, γαλλικά, αλβανικά, γερμανικά, σουηδικά και ιαπωνικά.

Μιχάλης Γεωργίου, Partner, G Design Studio
Το design συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη μιας χώρας

«Σε εποχές δύσκολες, το design βρίσκεται πάντα ενεργό στην πρώτη γραμμή της επικοινωνίας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την διάκριση, είμαστε όμως ταυτόχρονα και βαθιά ικανοποιημένοι γιατί οι δημιουργίες μας έχουν τη θετική ανταπόκριση του κοινού στο οποίο απευθύνονται. Τα βραβεία δίνονται από συναδέλφους και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Πιστεύουμε στην αλληλοεκτίμηση των δημιουργών. Πρέπει να επιβραβεύουμε την καλή δουλειά και να δημιουργούμε ένα υγιές περιβάλλον ανταγωνισμού. Είναι σημαντική, επίσης, η αύξηση των νέων επιχειρηματιών που ζητούν να δημιουργήσουμε την εικόνα των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους. Αυτό δείχνει μια αύξηση της εξωστρέφειας και μια συνεχή ανάγκη για νέους επιχειρηματικούς δρόμους. Το design συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη μιας χώρας, πόσο μάλλον σε δύσκολους καιρούς, και θα πρέπει οι δημόσιοι φορείς να του δώσουν την αξία που του πρέπει. Ως σχεδιαστές καλούμαστε να κάνουμε τα καθημερινά πράγματα πιο όμορφα. Οι όμορφες καθημερινές εφαρμογές λοιπόν είναι σημαντικό να βραβεύονται, γιατί μαζί με εμάς βραβεύεται και ο κόπος των πελατών μας».

Οι νικητές των ΕΒΓΕ 2015, µη συµπεριλαµβανοµένων των επαίνων
Κατηγορία Τίτλος Έργου Δηµιουργός
Περιοδικό Nomas Καρλόπουλος Γιάννης
Βιβλίο Cooking To Share G Design Studio
Εξώφυλλο βιβλίου Maria Papadimitriou “Φirma Gypsy Globales” Πλαβού Βασιλική-Μαρία
  Γιώργος Ιωάννου, Ποιήµατα Γάλλος Ευθύµιος
Κατάλογος καλλιτεχνών Maria Papadimitriou “Φirma Gypsy Globales” Πλαβού Βασιλική-Μαρία
Λογότυπος Bone A Pet Treat π6 επικοινωνιακός σχεδιασµός
Εταιρική ταυτότητα Αθηναϊκά θέατρα G Design Studio
Γραφικά χώρου/σήµανση Mythic marbles dolphins // communication design
Πολλαπλές εφαρµογές Sustain Τριανταφύλλου Φιλήµονας
Καταχώρηση Details Soho Square
Διαφηµιστικό έντυπο Στάχυα και Γκάζι G Design Studio
Πρόσκληση/flyer/ευχετήρια κάρτα Μουσική στη Στέγη Beetroot Design Group
Σειρά αφισών Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη Beetroot Design Group
Εξώφυλλο δίσκου Marginalia/Baby guru Βασιλείου Ιφιγένεια
Συσκευασία αλκοολούχων ποτών Base Syrah – the house wine G Design Studio
Συσκευασία τροφίµων & µη αλκ. ποτώ Kalitera food products Bob Studio
Συσκευασία ελαιολάδου Cooking To Share G Design Studio
Γενική συσκευασίας Agnotis dolphins // communication design
Nέοι Δηµιουργοί   Αποστολίδου Καλιόπη
Μενού Fatto designpark
Γενική κατηγορία Φανταστική Μουσική – Εβδοµαδιαίο G Design Studio
Eικονογράφηση βιβλίου Αθήνα: η ζωή στους δρόµους Θεοχάρης Κώστας
Εικονογράφηση διαφήµισης Hellenic foundation for culture Beetroot Design Group
Εικονογράφηση εξωφύλλου Η λευκή απεργία των ροζ φλαµίνγκο Πέτρος Μπουλούµπασης
Γενική Εικονογράφησης Φιγούρες gogreek collectibles Yonas design
Iστοσελίδες προβολής Lab21 Kommigraphics Design Studio
  Toposophy Mindworks
Ιστοσελίδες πληροφορίας Ίχνη εµπορίου Σταµατόπουλος Κωνσταντίνος
Ηλεκτρονικό κατάστηµα Airfast tickets Airfast tickets
στοσελίδες αυτοπροβολής Kommigraphics Design Studio Kommigraphics Design Studio
Animation – motion graphics Floating metal key Ζαγοραίος Τόνυ
Χρυσό Γραφιστικής Sustain Τριανταφύλλου Φιλήµονας
Χρυσό Εικονογράφησης Φιγούρες gogreek collectibles Yonas design
Χρυσό Ψηφιακών Εφαρµογών Floating metal key Ζαγοραίος Τόνυ
ΕΒΓΕ Συνολικής Προσφοράς   Σοφία Ζαραµπούκα
ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ   G Design Studio