Σε τροχιά επανεκκίνησης περνά ο κλάδος των events, ύστερα από τρίμηνη παύση, με τις εταιρείες να προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Σε τροχιά επανεκκίνησης περνά ο κλάδος των events, ύστερα από τρίμηνη παύση, με τις εταιρείες να προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Στη χώρα μας, το «πράσινο φως» δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την 1 Ιουλίου, φέρνοντας μία πρώτη δόση αισιοδοξίας, αλλά όχι εφησυχασμού για τις εταιρείες, αφού η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα θυμίζει την προηγούμενη περίοδο, με νέα πρωτόκολλα και οδηγούς Υγιεινής και Ασφάλειας.

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης οι εταιρείες στράφηκαν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αξιοποιώντας εργαλεία που είχαν και πριν στη διάθεσή τους, αλλά που τώρα ήταν απαραίτητα ώστε να αντικαταστήσουν τη φυσική με την εικονική εμπειρία. Για το άμεσο μέλλον, οι προβλέψεις δείχνουν τη μόνιμη αξιοποίηση των webinar, virtual και online events, ενώ σε πρώτη φάση πολλές εκδηλώσεις θα είναι υβριδικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 9-12/06 προγραμματίστηκε το 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με ζωντανή μετάδοση και ελεύθερη online παρακολούθηση. Παράλληλα, ανακοινώνεται και η έναρξη πολλών εμπορικών εκθέσεων για αρχές φθινοπώρου με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να ανοίγει στις 5 Σεπτεμβρίου. Την έναρξή τους ανακοίνωσαν και μεγάλες διεθνείς εκθέσεις σε Ασία και Ευρώπη. Καθοριστικό παράγοντα για το άμεσο μέλλον θα αποτελέσει η πορεία της πανδημίας, ενώ σε εθνικό επίπεδο, καθοριστικής σημασίας είναι και η ομαλή έναρξη και πορεία της τουριστικής περιόδου.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
Στη μάχη για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των διοργανώσεων εστίασαν διεθνείς φορείς και ενώσεις όπως η UFI (Global Association of Exhibition Industry), EEIA (European Exhibition Industry Alliance), IFES (International Federation of Exhibition and Event Services), συντάσσοντας επιστολές προς κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά και ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να ανταπεξέλθουν στην κρίση.

To World Travel & Tourism Council (WTTC), ο φορέας που εκπροσωπεί διεθνώς τον ιδιωτικό τομέα στην τουριστική βιομηχανία, δημοσίευσε τα πρωτόκολλα που έχει επεξεργαστεί για την ασφαλή λειτουργία εκθεσιακών-συνεδριακών χώρων και τη διοργάνωση σχετικών events, ενώ ιδιαίτερο χαρακτήρα πήρε η φετινή καμπάνια της UFI για την παγκόσμια ημέρα εκθέσεων, με μήνυμα «οι εκθέσεις είναι το κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Στην Ιταλία, μια χώρα που βίωσε έντονα την πανδημία, αλλά και που έχει έντονη εκθεσιακή και συνεδριακή δραστηριότητα, οι φορείς δημιούργησαν σειρά από εμψυχωτικά βίντεο για την τοπική κοινότητα, κρατώντας δυνατό το μήνυμα ότι θα επανέλθουν σύντομα.

Στην Ελλάδα, έντονη παρουσία είχε ο HAPCO μέσα από επιστολές του προς τους κυβερνητικούς φορείς, διεκδικώντας ασφαλιστικά μέτρα για τις εταιρείες – μέλη του που πλήττονται από την κρίση, αλλά και υπενθυμίζοντας την ανάγκη άμεσης οριστικοποίησης πρωτοκόλλου για τη λειτουργία των συνεδριακών χώρων. Τη στήριξη των εταιρειών κατασκευής εκθετηρίων, εταιρικών events και των γραφείων διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων ζήτησαν 40 εκπρόσωποι εταιρειών, με επιστολή τους προς την κυβέρνηση και τα υπουργεία Οικονομικών, Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ανάπτυξης και Εργασίας, παρουσιάζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο και διεκδικώντας μέτρα .

Την πεποίθησή τους ότι οι εταιρείες θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, αλλά και τη δημιουργική ιδέα να είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας μία εκδήλωσης, παρουσίασαν οι Δημήτρης Αλεξόπουλος, CEO της Yard, Μιλτιάδης Μακρής, CEO της Magna Events, και Βασίλης Μεντζελόπουλος, Managing Director, Amuse Concept Events που φιλοξενήθηκαν σε μία έκτακτη σειρά των Community Talks του Marketing Week. Τέλος τη δυνατότητα να αναδείξουν τις καλές πρακτικές και τα έργα τους δίνει ο θεσμός των βραβείων του κλάδου των events, τα Event Awards που υποδέχονται υποψηφιότητες μέχρι τις 15 Ιουλίου με ανανεωμένες κατηγορίες (www.eventawards.gr).