Βραβεύθηκαν χθες στο Divani Caravel Hotel οι καλύτερες πρακτικές και συνεργασίες στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Στην τελετή παρουσιάστηκαν οι βέλτιστες πρακτικές του λιανεμπορίου τροφίμων και των προμηθευτών του, οι οποίες διακρίθηκαν βάσει μιας αδιάβλητης διαδικασίας, που θεσμοθέτησε το περιοδικό σελφ σέρβις της BOUSSIAS με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως τόνισε και στην αρχή της εκδήλωσης ο καθηγητής κ. Γιώργος Δουκίδης, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν-ELTRUN, αναλύοντας τα κριτήρια αξιολόγησης, οι αποφάσεις της επιτροπής στηρίχθηκαν σε αντικειμενικά στοιχεία και αναλυτική τεκμηρίωση.Αποτέλεσμα ήταν να διακριθούν πρωτοβουλίες που έχουν χαρακτηριστικά  όπως η καινοτομία, η αποτελεσματικότητα και η κοινωνική ευαισθησία, τα οποία τις αναδεικνύουν ως άξιες να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

Χορηγος των βραβειων  ήταν η εταιρεία Orama New Age Productions, χορηγός των κρασιών της τελετής η εταιρεία Boutari, χορηγός επικοινωνίας η εφημερίδα Κέρδος, ενώ την παραγωγή των βραβείων ανέλαβε η εταιρεία Σάμυνθος.

Κριτικη επιτροπη  Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από έγκριτη κριτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων που υποστήριξαν τον θεσμό και ακαδημαϊκοί:
• Γεώργιος Δουκίδης, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Βασίλης Ζαφείρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)
• Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος ΔΣ, Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ)
• Μιχάλης Φανδρίδης, Γενικός Γραμματέας ΔΣ, ECR Hellas
• Λευτέρης Κιοσές, Υπεύθυνος Ερευνών, Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)
• Λάμπρος Γιαννούχος, Πρόεδρος, Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος (ΙΠΕ)
• Κατερίνα Πραματάρη, Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ανάπτυξη / Επενδυτική Δραστηριότητα

FRIESLANDCAMPINA HELLAS ΑΕ

Καινοτομία – Νέα Τεχνολογία

ΚΥΚΝΟΣ ΑΕ & [email protected] ΑΕ

Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας

ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ AE

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

HENKEL HELLAS AΒΕΕ

Marketing & Επικοινωνία (Non Food)

ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ

Marketing & Επικοινωνία (Food)

KRAFT FOODS HELLAS AE

Marketing & Επικοινωνία (Νέο Προϊόν/Νέα Κατηγορία)

ELBISCO AE ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Παραδοσιακή Ελληνική Εταιρεία

ΕΨΑ ΑΕ

Εξαγωγική Δραστηριότητα & Εξωστρέφεια

ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ

  ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ανάπτυξη / Επενδυτική Δραστηριότητα

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ

Αρχιτεκτονική Καταστήματος/Πρότυπο Κατάστημα

CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ

Re – Branding

CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ

Βιοκλιματικό Κατάστημα

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ AE

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Άνθρωπος)

CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Περιβάλλον)

LIDL HELLAS / ΒΙΟΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ AE

Καινοτομία – Νέα Τεχνολογία

ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ

Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ

Customer Relationship Management

ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΕ

Προϊόντα Ιδιωτικής Ετικέτας

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ

Δίκτυο Franchising

ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕ

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ

Παραδοσιακό Κατάστημα

ANTONIAS PRIVE

Συμβολή στην Εθνική Οικονομία

ΟΜΙΛΟΣ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ

Βέλτιστες Πρακτικές Διοίκησης

ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ

ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ΕΛΑΪΣ–UNILEVER HELLAS ΑΕ
ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ
PROCTER & GAMBLE HELLAS ΑΕ

Shopper Marketing

ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS ΑΕ
CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ

Customer Segmentation

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ
ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ

Κοινωνική Υπευθυνότητα

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ
ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS ΑΕ


Μεγάλοι νικητές των βραβείων ήταν οι εταιρείες:
Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ
(4 βραβεία)
ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ (4 βραβεία),
Ελαΐς Unilever Hellas AE (3 βραβεία),
Δ. Μασούτης ΑΕ (3 βραβεία) και
Μετρό ΑΕΒΕ (3 βραβεία).

Συγκεκριμένα, η  Carrefour Μαρινόπουλος βραβεύθηκε στις κατηγορίες «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη-Άνθρωπος», «Shopper Marketing», «Αρχιτεκτονική Καταστήματος/Πρότυπο Κατάστημα» και «Re-branding», η ΑΒ Βασιλόπουλος στις κατηγορίες «Κοινωνική Υπευθυνότητα», «Βιοκλιματικό Κατάστημα», «Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας» και «Προϊόντα Ιδιωτικής Ετικέτας», η Ελαΐς – Unilever Hellas στις κατηγορίες «Κοινωνική Υπευθυνότητα», «Shopper Marketing» και «Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας», η  Δ. Μασούτης στις κατηγορίες «Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού», «Customer Segmentation» και «Ανάπτυξη/Επενδυτική Δραστηριότητα» και η  Μετρό στις κατηγορίες: «Καινοτομία/Νέα Τεχνολογία», «Βέλτιστη Πρακτική Διοίκησης» και «Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας».

Οι απονεμητές και οι παραλήπτες των βραβείων συμφώνησαν στην αξία της επιβράβευσης των αξιόλογων πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ και τους προμηθευτές τους και δεν γίνονται ευρύτερα γνωστές παρά τα ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματά τους. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που διακρίθηκαν ευχαρίστησαν τις δικές τους ομάδες εργασίας, χωρίς την συμβολή των οποίων, όπως είπαν χαρακτηριστικά, δεν θα είχαν καταφέρει να υλοποιήσουν την βραβευθείσα πρωτοβουλία.

Τα βραβεία είχαν την υποστήριξη των φορέων ΣΕΒΤ, ΕΣΒΕΠ, ECR Hellas, ΙΕΛΚΑ και ΙΠΕ, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν και στην κριτική επιτροπή. Η συγκυρία της παρουσίασης για πρώτη χρονιά των βραβείων σε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον μεγιστοποιεί τη σημασία τους. Οι πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων, οι οποίες υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, αποδεικνύουν στην πράξη την προσήλωση των υγιών επιχειρήσεων του κλάδου σε επενδύσεις όχι μόνο βάσει της οικονομικής τους δυνατότητας αλλά και βάσει του ανθρώπινου δυναμικού τους, που συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχία τους.

Γι’ αυτό αξίζει ακόμη περισσότερο σήμερα να επιβραβεύονται και να προβάλλονται. Μετά την απονομή ακολούθησε κοκτέιλ πάρτι στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, γιορτάζοντας τις επιτυχίες τους αλλά και ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικές με τις εξελίξεις στον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων.

Τα βραβεία και τους επαίνους απένειμαν οι:
Στέφανος Κομνηνός
, γενικός γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ),
Γιώργος Στεργίου, Ειδικός Γραμματέας Εποπτείας Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ),
Ευάγγελος Καλούσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ),
Βασίλης Zαφείρης
, εντεταλμένος σύμβουλος του Σύνδεσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τρόφιμων (ΣΕΒΤ),
Νίκος Καραγεωργίου
, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων,
Μιχάλης Φανδρίδης, Γενικός Γραμματέας ΔΣ, ECR Hellas,
Αλέξανδρος Δούκας, Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδας (ΙΠΕ),
Γεώργιος Αυλωνίτης. Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ,
Αθανάσιος Σταυρόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Orama New Age Productions και
Γεώργιος Δουκίδης, Επιστημονικός Σύμβουλος  του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα βραβεία παρέλαβαν
Carrefour Μαρινόπουλος
: Jérôme Loubère, Διευθύνων Σύμβουλος, Loring Ibarra, Εμπορικός Διευθυντής, Σπύρος Κρητικός, Operation Director Super Market & Proximity.
ΑΒ Βασιλόπουλος: Διονύσης Διονυσόπουλος, Quality Assurance Manager, Δημήτρης Κολιολιός, Vice President Business Development, Αντώνης Στρουμπούλης, Head Market manager Fruits & Vegetables-Meat-Fish-Poultry (fresh & frozen), Στέλιος Λιαδάκης, Market Manager Grocery.
Όμιλος Βερόπουλος: Νίκος Βερόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος.
Μετρό, Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Χριστόφορος Γκόκας, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Θεώνη Σιδέρη, Προϊσταμένη Ποιοτικού Ελέγχου.
Διαμαντής Μασούτης: Ιωάννης Μασούτης, Πρόεδρος, Θωμάς Χρήστου, Διευθυντής Ανθρώπινων Πόρων, Γιώργος Κανταρτζής, Υπεύθυνος Τμήματος Αγορών Τυποποιημένων & Φρέσκων Προϊόντων.
Ελαΐς Unilever: Δημήτρης Βιδάκης, Caregory Development & Customer Marketing Manager, Chilled Foods, Γιώργος Γεωργαντάς, Caregory Development & Customer Marketing Manager, Home Care, Χρήστος Ντινόπουλος, National Account Director, Ελένη Τσέντου, Category Development & Customer Marketing Manager, Αχιλλέας Αγγελόπουλος Head of Category/Customer & CD Operations.
FrieslandCampina Hellas: Γρηγόρης Σκλήκας, Director South East Europe Region.
Kraft Foods Greece: Λιάνα Δανοπούλου, Manager Customer Planning.
ELBISCO: Κώστας Οικονόμου, Εμπορικός Διευθυντής.
Henkel Hellas: Μαίρη Βαλσαμά, Marketing Director, τομέας Απορρυπαντικών & Καθαριστικών Προϊόντων και Ράνια Φιλιππακοπούλου, brand manager, Dixan.
ΜΕΒΓΑΛ, Γιώργος Τζάνος, Διευθυντής Πωλήσεων.
Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία-Αλέξανδρος Πίττας: Γεώργιος Πίττας, Διευθύνων Σύμβουλος, Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, Διευθύνουσα Σύμβουλος.
Γρ. Σαράντης: Βαγγέλης Κυπριώτης, Γενικός Διευθυντής, Διεύθυνση Καταναλωτικών Προϊόντων.
Δέλτα Τρόφιμα: Κέλλυ Καλαντζή, Διευθύντρια Διασφάλισης Ποιότητας.
ΕΨΑ: Μιχάλης Τσαούτος, Γενικός Διευθυντής.
Lidl: Νατάσσα Κόπτση, PR & Marketing.
Procter & Gamble: Νίκος Γραμματικός, Διευθυντής Ομάδας Πελατών.
ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Άγγελος Κρητικός, Διευθύνων Σύμβουλος.
Αφοί Καραγιάννη: Ιωάννης Καραγιάννης, Πρόεδρος.
Βιοανακύκλωση: Νεκτάριος Χατζάκης, Γενικός Διευθυντής.
Κύκνος: Γιάννης Μανουσάκης, Διευθυντής Μηχανογράφησης.
Antonias Prive: Νικόλαος Μαντζουρανάκης, Διευθύνων Σύμβουλος.
[email protected]: Britta Balden, Διευθύνουσα Σύμβουλος. [email protected] 

Επαiνους παρέλαβαν
IFCO Systems Hellas
: Νίκος Μαρνιέρος, Διευθύνων Σύμβουλος
Open System Software: Βλάσης Καμπάρδης, υπεύθυνος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.