Διαμαρτυρόμενοι για περιπτώσεις άδικης μεταχείρισης γυναικών υπαλλήλων Σε μια πρωτοφανή κίνηση, εργαζόμενοι της Google σε διαφορετικές πόλεις ανά τον κόσμο βγήκαν χθες από τα γραφεία τους και συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες για άδικη όπως υποστηρίζουν, μεταχείριση γυναικών υπαλλήλων, αναφέρει το BBC.
Το κίνημα «walkout» ζητά από τον κολοσσό του διαδικτύου να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται εσωτερικά καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, ζητώντας πιο συγκεκριμένα να τερματιστεί η υποχρεωτική διαμεσολάβηση, η οποία εμποδίζει τους καταγγέλλοντες να καταθέσουν μηνύσεις. Όπως αναφέρει το BBC, θρυαλλίδα για το κίνημα «walkout» στάθηκε πρόσφατο άρθρο των New York Times σύμφωνα με το οποίο, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας έλαβε αποζημίωση 90 εκατ. δολάρια αποχωρώντας από την εταιρεία, ενώ υπήρχαν εις βάρος του «αξιόπιστες» -όπως χαρακτηρίστηκαν από την ίδια την εταιρεία- καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ο ίδιος ο Andy Rubin, δημιουργός του Android, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες. «Κατανοώ τον θυμό και την απογοήτευση που πολλοί από εσάς νιώθετε», έγραψε σε e-mail του προς όλο το προσωπικό ο CEO της Google, Sundar Pichai. «Το νιώθω κι εγώ και δεσμεύομαι πλήρως στην επίτευξη προόδου γύρω από ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει για πολύ καιρό την κοινωνία μας…και, ναι, και την Google». Ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον άλλοι 48 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης χωρίς να λάβουν αποζημιώσεις, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα των εργαζόμενων να αναλάβουν δράση.
Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο κίνημα ζητούν από την εταιρεία να δεσμευθεί ότι θα τερματίσει τις ανισότητες σε ευκαιρίες και αμοιβές, ότι θα καταρτίσει δημόσια αναφορά διαφάνειας για την σεξουαλική παρενόχληση, θα θεσπίσει νέα και ξεκάθαρη διαδικασία για την αναφορά περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, θα αναβαθμίσει το ρόλο του Chief Diversity Officer, κ.ά. Σύμφωνα με το Wired, οι διαμαρτυρίες της Πέμπτης είναι οι πιο πρόσφατες σε μια σειρά από συλλογικές δράσεις εργαζομένων για αντίστοιχα θέματα που έχουν σημειωθεί και σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως Microsoft, Salesforce και Amazon, οι οποίες όμως δεν έτυχαν σημαντικής υποστήριξης από τους συναδέλφους τους και δεν έλαβαν ανάλογες διαστάσεις.
(Πηγές: bbc.com, wired.com)