Την στερεότυπη αντίληψη που λέει ότι η κατανάλωση video content συμβαίνει κυρίως στις μεγάλες πλατφόρμες, έρχεται να αμφισβητήσει πρόσφατη, πρωτότυπη έρευνα. Τα ευρήματα, δείχνουν το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το ελληνικό digital οικοσύστημα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Phaistos Networks, προχώρησε στη μέτρηση του κοινού που καταναλώνει premium video content αποκλειστικά μέσα στο ελληνικό, digital οικοσύστημα. Τα ευρήματα, δείχνουν ότι το ελληνικό video περιεχόμενο καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή του ελληνικού κοινού σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς θα περίμενε πριν την έρευνα. Η έρευνα διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και επαναλήφθηκε τον Νοέμβριο.

3,6 εκατ. μοναδικοί θεατές στο ελληνικό inventory
H έρευνα μέτρησε το κοινό που καταναλώνει επαγγελματικό και premium video περιεχόμενο αποκλειστικά  στα WebTVs των ελληνικών καναλιών και σε περισσότερα από 70 websites του ελληνικού οικοσυστήματος που συμμετέχουν στη glomex (δεν μετρήθηκε Youtube ή/και άλλες πλατφόρμες).

Σύμφωνα με τη μέτρηση, καταγράφηκε πληθυσμιακή κάλυψη 69,6% στο κοινό ηλικίας 18-54, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3,6 εκατομμύρια μοναδικούς ανθρώπους. Εκτός της κάλυψης του 69,6% (όπου και διαπιστώθηκε ισορροπημένη κατανομή μεταξύ ανδρών και γυναικών), καταγράφηκε και συχνότητα της τάξης του 7,1. Το γεγονός αυτό δείχνει επαναληψιμότητα και άρα έναν σημαντικό βαθμό engagement του κοινού με το premium video περιεχόμενο εντός του ελληνικού οικοσυστήματος.

Και οι νέοι «βλέπουν» ελληνικά
Υψηλά ποσοστά πληθυσμιακής κάλυψης καταγράφονται και στο νεανικό κοινό, που σημαίνει ότι οι νέοι επιλέγουν σε μεγάλο εύρος να βλέπουν το video περιεχόμενο των καναλιών μέσα στο περιβάλλον των WebTVs τους καθώς και σε αυτό των Ελλήνων publishers (που ανήκουν στο δίκτυο συνεργατών της glomex) και σε καμία περίπτωση δεν «μονοπωλούνται» από τις διεθνείς πλατφόρμες. Ειδικότερα, στο ηλικιακό group 21-24, τόσο στη μέτρηση του Οκτωβρίου όσο και στην πιο πρόσφατη του Νοεμβρίου, καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμιακής κάλυψης (άνω του 92%), με ιδιαίτερα υψηλό engagement ειδικά στις γυναίκες (μέση μηνιαία συχνότητα θέασης 10,75).

Ενδείξεις ενίσχυσης της τάσης
Η σύγκριση των στοιχείων μεταξύ των δύο μηνών της έρευνας, δείχνει ενίσχυση της τάσης, γεγονός που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του κοινού στο επαγγελματικό video περιεχόμενο που οι ίδιοι οι παραγωγοί του προσφέρουν στο ελληνικό digital οικοσύστημα.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
«Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την αξία του επαγγελματικού και premium video περιεχομένου μέσα από την μεγάλη δυναμική που αυτό φαίνεται να έχει αναπτύξει, αναδεικνύοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό digital οικοσύστημα. Μια ευκαιρία που είναι στα χέρια όλων μας να την αξιοποιήσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε δυναμικά στις προκλήσεις του διαρκώς εξελισσόμενου επικοινωνιακού τοπίου και τελικά να τονώσουμε τη video οικονομία της χώρας μας».
Δημήτρης Χατζηδάκης, CEO Phaistos Networks

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
– Μετρήθηκε το περιεχόμενο των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, συνδρομητικών καναλιών και κάποιων niche παραγωγών, που είτε προβάλλεται στα Web TVs τους, είτε συνδυαστικά διοχετεύεται -με μορφή αποσπασμάτων- μέσω της glomex σε GR publishers.

– Εξαιρείται της μέτρησης το ίδιο περιεχόμενο που διοχετεύεται στο YouTube και άλλες πλατφόρμες του εξωτερικού.

–  Για τη μέτρηση των κοινών μέσα σε αυτά τα premium GR digital assets χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο DAR (Digital Ad Ratings) της Nielsen, μέσω του οποίου γίνεται καταγραφή πραγματικών μοναδικών ανθρώπων, ανεξαρτήτως του πλήθους των συσκευών που μπορεί να χρησιμοποιούν για την πλοήγησή τους. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα καταγράφει μοναδικούς (deduplicated) ανθρώπους και όχι  browsers.

–  Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε Οκτώβριο και Νοέμβριο 2019.