Τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κατακερματισμένο καταναλωτικό κοινό με διαφορετικές προτεραιότητες, αξίες και αγοραστικές συμπεριφορές, αναλύει η νέα καταναλωτική έρευνα, Future Consumer Index Ελλάδα 2023, που παρουσίασε η ΕΥ Ελλάδος, στο πλαίσιο του 8ου Delphi Economic Forum, την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας, το 56% των Ελλήνων καταναλωτών – έναντι 58% παγκοσμίως και 57% στην Ευρώπη – ανησυχούν πάρα πολύ για το αυξημένο κόστος ζωής. Τρεις κατηγορίες δαπανών φαίνεται να ανθίστανται στην τάση αυτοπεριορισμού: στα τρόφιμα – φρέσκα και κατεψυγμένα – σχεδόν τρεις στους τέσσερις καταναλωτές αναφέρουν ότι οι δαπάνες τους δε θα αλλάξουν (58% και 53%), 67% προγραμματίζουν κάποιο ταξίδι/ διακοπές τους επόμενους έξι μήνες, και 74% σκοπεύουν να αγοράσουν προϊόντα τεχνολογίας τον επόμενο χρόνο.

Επιπλέον, εντείνεται η χρήση online υπηρεσιών, παραμένει μειωμένη η πιστότητα στα brands, ενώ το 47% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι θα δαπανούν περισσότερα σε εμπειρίες. Η έρευνα διεξήχθη, με τη συνεργασία της MRB, σε δείγμα 500 Ελλήνων καταναλωτών, μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου 2023.