Γρήγορα αντανακλαστικά φαίνεται ότι επιδεικνύουν οι ελληνικές εταιρείες, προσαρμόζοντας και ψηφιοποιώντας τις λειτουργίες τους σύμφωνα με τις ανάγκες που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού.

Έρευνα της Endeavor Greece καταγράφει τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην επιχειρηματικότητα.

Γρήγορα αντανακλαστικά φαίνεται ότι επιδεικνύουν οι ελληνικές εταιρείες, προσαρμόζοντας και ψηφιοποιώντας τις λειτουργίες τους σύμφωνα με τις ανάγκες που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, οι μισές από τις ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε έρευνα της Endeavor Greece, δηλώνουν ότι ήδη προσάρμοσαν το μοντέλο λειτουργίας τους ή ακόμα και το ίδιο τους το προϊόν, λόγω της πανδημίας και μάλιστα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων.

Αναφορικά με τον αυτοματισμό των δραστηριοτήτων τους, 7 στους 10 επιχειρηματίες αναφέρουν ότι έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους σε ποσοστό 50%. Δύο στους δέκα δηλώνουν ότι ο βαθμός αυτοματισμού τους είναι εξαιρετικός. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 60% δηλώνει ότι δεν είχε σχέδιο επιχειρηματικής συνέχειας κατά την έναρξη της πανδημίας, ενώ μία στις τρεις δεν είχε τις απαραίτητες υποδομές για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας.

Στο μεταξύ, έξι στους δέκα επιχειρηματίες δηλώνουν ότι ήταν από λίγο έως καθόλου προετοιμασμένοι για την κρίση. Από τα ευρήματα της έρευνας, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, οι μέχρι τώρα επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα από την έξαρση της πανδημίας είναι ανησυχητικές, καθώς, μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την εξάπλωση του Covid-19, το 60% των επιχειρήσεων σημειώνει από μικρή έως και πολύ μεγάλη πτώση πωλήσεων.

Η πτώση αυτή υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει τα έσοδα όλης της χρονιάς, με μια επιβάρυνση, που ενδέχεται να αγγίξει το 50% των εσόδων τους. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχονται και στην κερδοφορία τους ως απόρροια της απώλειας καναλιών πωλήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εστιατόρια, ενώ έντονα προβλήματα παρουσιάζονται και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Επιπλέον, το 70% των εταιρειών ήδη αντιμετωπίζει έλλειψη σε βασικές πρώτες ύλες που προμηθεύονται από το εξωτερικό, εισαγωγές καθοριστικές για την ομαλή λειτουργία τους. Όσον αφορά στην πορεία της απασχόλησης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 30% των εταιρειών πιθανολογεί ότι θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό έως και 25%.

Στο μεταξύ, το 5% των εταιρειών αναμένει μείωση του προσωπικού έως και 50%. Να αναφερθεί, ωστόσο, ότι το 65% των ερωτηθέντων δεν προγραμματίζει προς το παρόν καμία διαδικασία περιορισμού του ανθρώπινου δυναμικού. Αναφορικά με τη διάρκεια των επιπτώσεων της κρίσης στην αγορά, οι προβλέψεις των επιχειρηματιών διίστανται, καθώς 4 στους 10 επιχειρηματίες θεωρούν ότι η κρίση θα σταματήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ, επίσης 4 στους 10 θεωρούν ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα, που μπορεί να διαρκέσει έως και το τέλος του 2020.