Αλλά θα φανώ κύριος και θα δεν πω λέξη. Αντιθέτως θα μιλήσω λίγο για την Apple και τις ανοησίες που ακούω εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. Και όχι, δεν αναφέρομαι στο iPhone 6 γιατί το κείμενο γράφεται λίγες ώρες πριν τη ζωντανή κάλυψη των αποκαλυπτηρίων του και θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία ενός brand το να βγάζει «στον αέρα» κάτι και να το συζητάνε οι πάντες. Πολύ μεγάλη όμως.

Θα αναφερθώ όμως στο χαμό που έγινε  στα ΜΜΕ, για το θέμα της διαρροής στο Δίκτυο των αποκαλυπτικών φωτογραφιών των διαφόρων επωνύμων. Παρότι η Apple έσπευσε να δηλώσει επίσημα ότι το πρόβλημα δεν προήλθε από κάποιο κενό ασφαλείας στο «σύννεφό» της, οι περισσότεροι επιλέγουν να υπερτονίσουν την ευθύνη της μεγάλης εταιρείας στο πρόβλημα.

Σίγουρα βοηθάει το timing: όπως επισημαίνει και το Wired, το πρόβλημα δε θα μπορούσε να έχει προκύψει σε χειρότερη στιγμή για το Κουπερτίνο, καθώς η παρουσίαση των νέων μοντέλων σήμερα (όταν γράφω δηλαδή εγώ το κείμενο, Tρίτη 9 Σεπτεμβρίου) είναι κρίσιμης σημασίας για την πορεία μιας εταιρείας που πολλοί πιστεύουν ότι έχει ανέβει τόσο ψηλά ώστε πια να μην μπορεί να πάει παρά προς τα κάτω. Το Time μάλιστα έπιασε το θέμα λίγο καλύτερα, δια στόματος της καθηγήτριας Τζάνετ Βερτέσι.

Η Δρ. Βερτέσι έχει δίκιο όταν λέει ότι «πιεζόμαστε» να μοιραζόμαστε ένα μέρος της ζωής μας online. Ναι, όντως κάποιες στιγμές πιεζόμαστε. Όλοι μας. Όμως «πίεση» δε σημαίνει «εξαναγκασμός». Σημαίνει αυτό που σημαίνει και εξαναγκασμός γίνεται όταν εμείς οι ίδιοι δίνουμε αυτό το νόημα στη λέξη «πίεση». Και από εκεί και πέρα, η ευθύνη είναι απολύτως δική μας. Η Apple, και η κάθε Apple, μπορεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί, βάσει των συμβάσεων χρήσης που υπογράφει και βάσει των οποίων δεσμεύεται, όμως από ένα σημείο και πέρα δεν μπορεί να σκεφτεί για λογαριασμό μας και, προσωπικά, δε θα ήθελα μια εταιρεία να το κάνει ακόμα και αν μπορούσε.

Μπορείτε εύκολα να πέσετε να με φάτε (#pestenamefate το γράφουμε στο FB) καθώς κάποιοι αποκαλούν το σκεπτικό αυτό «ενοχοποίηση του θύματος» και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν άδικο. Όμως όλα τα εγκλήματα δεν είναι το ίδιο και σε ορισμένες περιπτώσεις μια απότομη αφύπνιση ίσως είναι ο μόνος τρόπος ορισμένοι να αρχίσουν να σκέφτονται.