Δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1906

Υπεύθυνος γι’ αυτό θεωρείται ο Ivy Lee, για πολλούς ο “πατέρας” των σύγχρονων δημοσίων σχέσεων. Θέλοντας να γνωστοποιήσει τις θέσεις των Pennsylvania Railroads για ένα σοβαρό σιδηροδρομικό ατύχημα που είχε συμβεί μερικές ημέρες πριν, ο Ivy Lee έγραψε ένα σχετικό κείμενο και έπεισε τους σιδηροδρόμους να το μοιράσουν στον Τύπο ως  μια “δημόσια δήλωση”.

Οι New York Times δημοσίευσαν το κείμενο αυτολεξεί στις 30 Οκτωβρίου 1906 ως “δήλωση των σιδηροδρόμων” και στις εβδομάδες που ακολούθησαν, εφημερίδες και δημόσιοι λειτουργοί επαινούσαν την Pennsylvania Railroads για τη διαφάνεια και τιμιότητα με τις οποίες αντιμετώπισε το θέμα. Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα, η δεύτερη αποστολή δελτίου τύπου από τον Ivy Lee, αυτή τη φορά εκ μέρους παραγωγών ανθρακίτη που αντιμετώπιζαν μία απεργία, συνάντησε την εχθρική στάση των δημοσιογράφων, που χαρακτήρισαν το κείμενο “μεταμφιεσμένη διαφήμιση”.

Σε απάντηση ο Lee εξέδωσε την περίφημη “Δήλωση Αρχών – Declaration of Principles”, με 4 βασικές αρχές που καθόριζαν τις σχέσεις και την επικοινωνία των επιχειρήσεων με τον Τύπο καθώς και τη γενικότερη λειτουργία των Δημοσίων Σχέσεων και οι οποίες ισχύουν μέχρι και σήμερα.