Σύμφωνα με έρευνα της MRB για την ΕΑΕΕ
Επτά στους 10 πολίτες αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα εξασφάλισης υπηρεσιών υγείας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ σχεδόν οι μισοί εκτιμούν ότι είναι σαφώς καλύτερη η αξιοποίηση των εισφορών σύνταξης και υγείας από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στον αντίποδα, τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρούνται πιο κατάλληλα από μόλις 1 στους 10 πολίτες. Αυτά είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας που εκπόνησε πρόσφατα η MRB για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), στην οποία αποτυπώνεται ξεκάθαρα η δυσπιστία των πολιτών στη βιωσιμότητα της δημόσιας ασφάλισης και η στροφή προς την ιδιωτική.

Ενδεικτική είναι η ανάδειξη της ιδιωτικής ασφάλισης σε τρίτη βασική προτεραιότητα των πολιτών σε πιθανή βελτίωση εισοδήματος, μετά την εκπαίδευση των παιδιών και την κάλυψη βασικών αγαθών επιβίωσης. Επίσης, το 86% των πολιτών εκτιμά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας δεν είναι ασφαλή, το 78% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων θα επιδεινωθεί περαιτέρω και το 84% φοβάται ότι τα ταμεία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν επαρκείς συντάξεις στο μέλλον.

Το 89% αναμένει μείωση των κρατικών συντάξεων και το 91% των πολιτών θεωρεί ότι δεν θα επαρκεί η σύνταξή του για να καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν στα χρόνια της σύνταξη. Ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ιδιωτική ασφάλιση, φαίνεται πως έχει η γνώση γύρω από τους νέους αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών από την ΤτΕ.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Δημήτρης Μαζαράκης, τόνισε: «Κάναμε την έρευνα για να δούμε με ακριβή στοιχεία τις ανησυχίες και τους φόβους των πολιτών και με βάση αυτά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε με τη σειρά μας χρήσιμοι στους ασφαλισμένους μας και την κοινωνία. Όλοι εμείς στον ασφαλιστικό κλάδο, συμμεριζόμαστε την αγωνία τους και θα σταθούμε δίπλα τους με λύσεις που να ανταποκρίνονται σε όλα τα εισοδήματα. Έχουμε ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδίσουν οι πολίτες ξανά την αξιοπρέπειά τους».