Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και ΕΦΚ ζητά η Ένωση.

Τη σημασία της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ και ΕΦΚ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ). Όπως επισημαίνεται, παρ’ ότι το 2020 ξεκίνησε με δυναμική αύξηση, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει πληγεί σημαντικά λόγω της πανδημίας, καταγράφοντας κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων κατά περίπου 70% στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΝΕΑΠ στηρίζει τη θέση του κλάδου της εστίασης για περαιτέρω και οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά, καθώς περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις στη χώρα έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα τα αλκοολούχα ποτά.

«Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.