Κυρίως όμως πάλι καλά που δεν γεννήθηκε εδώ κάτω. Γιατί ακόμα και ο Tim Berners Lee δύσκολα θα τη γλίτωνε από τα τηλεοπτικά δελτία έτσι και έθιγε το αγαπημένο τους trend. Το ότι το ίδιο trend το αποκαλούσαν «φούσκα» πριν από 2-3 χρόνια, είναι λεπτομέρεια φυσικά και ουδείς χαλάει τη ζαχαρένια του για λεπτομέρειες. Αλλά θα μου βάλω λουρί σήμερα. Δεν θέλω να ξεφύγω γιατί ίσα που μου φτάνουν οι 400 λέξεις μου για να θυμίσω πως ευτυχώς κάποιοι έχουν κρατήσει λίγο μυαλό μες το κεφάλι τους.

Θέλω να πιστεύω δε, πως ο Sir λίγες συστάσεις χρειάζεται. Στην τελική ανάλυση δεν έχει κάνει και πολλά πράγματα, αν εξαιρέσεις πως στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, στο Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής CERN, έξω από την Γενεύη, ο Tim Berners Lee «χάρισε» ουσιαστικά σε όλους εμάς την πιο φωτογενή πλευρά του Internet – ήτοι τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web).

Το «κακό» όμως με αυτό το παλικάρι, είναι πως ανησυχεί για πράγματα που οι σημερινοί Internet-άδες και ευαγγελιστές μοιάζουν να έχουν ξεχάσει. Δεν πάνε λίγα χρόνια που ο διάσημος Bρετανός ερευνητής διατύπωσε τις επιφυλάξεις του για τις μελλοντικές εξελίξεις στο Internet, με αφορμή τις πρόσφατες προσπάθειες αμερικανικών φορέων να δημιουργήσουν ένα Internet «δύο ταχυτήτων», αλλά και να επιβάλουν χρεώσεις στην πρόσβαση του διαδικτυακού περιεχομένου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της ομιλίας του τότε στο Εδιμβούργο, «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει το Internet σε μία σκοτεινή περίοδο».

Τώρα, πριν από μία εβδομάδα περίπου, λίγες ημέρες πριν την 20ή επέτειο για τη δημιουργία της πρώτης web σελίδας, ο δημιουργός της, δήλωσε στο τεύχος Δεκεμβρίου του Scientific America, ότι τα Social Media απειλούν το μέλλον του Web, ως ένα δημοκρατικό μέσο, στο οποίο όλοι έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία. Επέμενε μάλιστα, πως η περιχαρακωμένη πληροφορία που προσφέρουν τα Social Media, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της δημοτικότητάς τους, δημιουργεί μια απομόνωση στο χρήστη, ο οποίος τείνει να χρησιμοποιεί το εκάστοτε social network ως βασική πλατφόρμα της εμπειρίας του στο Internet.

Η απομόνωση των χρηστών, συμβαίνει γιατί κάθε κομμάτι πληροφορίας στα Social Media, δεν έχει δικό της URL, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή παραμένει έγκλειστη στα όρια του συγκεκριμένου site. Αποτέλεσμα είναι ότι όσο περισσότερες πληροφορίες εισάγει ένας χρήστης σε ένα site κοινωνικής δικτύωσης, τόσο περισσότερο παραμένει κλειδωμένος μέσα σ’ αυτό.

Να αγιάσει το στόμα σου σύντροφε. Να αγιάσει.