Σημαντικά βήματα εξέλιξης πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια το επώνυμο ελληνικό κρασί, καθώς πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία, ενώ παράλληλα ένα νέο «κύμα» ελλήνων παραγωγών έχει φέρει φρέσκιες ιδέες στην αγορά.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση και η υπερπροσφορά brands που αναζητούν την ταυτότητά τους μέσα στο νέο αυτό περιβάλλον (κυρίως οι μικροί παίχτες και εκείνοι που δεν διαθέτουν δίκτυο εξαγωγών), αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη, όπως εκτιμά το έγκριτο γερμανικό περιοδικό Meininger’s WBI (τεύχος Απριλίου 2011). Παρόλα αυτά, το περιοδικό  «βλέπει» ενδείξεις αισιοδοξίας για το ελληνικό κρασί, δεδομένης της ανάπτυξης μίας νέας γενιάς καταναλωτών που διαθέτουν γνώση για το κρασί και καταναλώνουν ποιοτικά, καθώς επίσης της εμφάνισης δημοσιογράφων και bloggers που ασχολούνται με τον χώρο του κρασιού.

Επιπλέον, οι παραγωγοί μειώνουν τις τιμές τους διατηρώντας τα υψηλά τους standards, ενώ οι ξένες αγορές φαίνονται για πρώτη φορά έτοιμες να εξερευνήσουν τα ελληνικά κρασιά, κάτι που αποτυπώνεται στην εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών κρασιών. Όπως αναφέρει το περιοδικό, ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι παραγωγοί με εξαγωγική δραστηριότητα βλέπουν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται ακόμα και κατά 40%.

Σκεπτικισμός για την κρίση
Ο κλάδος της οινοποιίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο για την εγχώρια αγορά ποτών, αλλά και για την ανάπτυξη και προώθηση γενικά των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Ο εν λόγω κλάδος αποτελείται κατά κύριο λόγο από παραγωγικές επιχειρήσεις και η παραγωγή είναι κατακερματισμένη μεταξύ πλήθους οινοποιητικών μονάδων, στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίες μονάδες, όπως προκύπτει από πρόσφατη κλαδική μελέτη της ICAP Group. Οι μεγάλες οινοβιομηχανίες αν και ολιγάριθμες, καλύπτουν σημαντικό μέρος της παραγωγής, διαθέτοντας στην πλειοψηφία τους σύγχρονες εγκαταστάσεις και ποικιλία προϊόντων.

Επιπλέον, σημαντική είναι η παρουσία στον κλάδο των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Όπως αναφέρει η έρευνα, η εγχώρια παραγωγή για την περίοδο 2000-01 έως και 2004-05 κινήθηκε γενικά ανοδικά, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7,3%, ενώ την τελευταία πενταετία (2005-06 έως 2009-10) η παραγωγή κινήθηκε πτωτικά, με εξαίρεση την οινική περίοδο 2008-09 οπότε και αυξήθηκε κατά 10,2%. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μείωση της εγχώριας κατανάλωσης το 2009-08 κατά 12%.

Κατά κατηγορία οίνου, την πλειοψηφία κατέχουν τα επιτραπέζια κρασιά (με μερίδιο 89-91% την τελευταία τριετία), ενώ με βάση το χρώμα τα λευκά κρασιά υπερτερούν, με μερίδιο 67% για το 2009. Αναφορικά με τις εισαγωγές, ο βαθμός εισαγωγικής διείσδυσης κυμάνθηκε κατά μέσον όρο περί το 4,5% την τελευταία πενταετία. Από την άλλη πλευρά, ο μέσος βαθμός εξαγωγικής επίδοσης διαμορφώθηκε σε περίπου 7,7% το ίδιο διάστημα.

Για την τρέχουσα χρονιά, παρότι η ίδια η κατανάλωση κρασιού στη χώρα μας δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την κρίση, καθώς το κρασί αποτελεί μέρος της διατροφής των Ελλήνων, εντούτοις η κατανάλωση στρέφεται προς φθηνότερα εμφιαλωμένα κρασιά και ακόμα περισσότερο χύμα, όπως επισημαίνει ο Άγγελος Ρούβαλης, οινολόγος (δημιουργός τριών ομάδων κρασιού, Ασπρολίθι, της σειράς Μικρός Βοριάς και τη σειράς παλαιωμένων οίνων Ιανός) και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.

Επίσης, η αύξηση της φορολογίας των σκληρών αλκοολούχων ευνοεί το κρασί, ωστόσο απομένει να δοθούν στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία που να το «πιστοποιούν». «Αυτό βέβαια εφόσον βέβαια γίνει μια προσπάθεια να φέρουμε το κρασί πιο κοντά στους καταναλωτές από άποψη επικοινωνίας, εκπαίδευσης αλλά και τιμών στα τελικά σημεία πώλησης», τονίζει ο Γιώργος Παλιεράκης, Marketing Manager της Μπουτάρη Οινοποιητική.


Στρατηγικό σχέδιο προώθησης του ελληνικού κρασιού
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επώνυμο ελληνικό κρασί είναι η επικράτηση του χύμα κρασιού (σε ποσοστό άνω του 60%) κατάσταση που εντείνεται λόγω της κρίσης. Η δημιουργία σχεδίου Μάρκετινγκ και branding για το επώνυμο ελληνικό κρασί έχει τεθεί εδώ και χρόνια επί τάπητος, προσπάθεια η οποία ευοδώνεται το τελευταίο διάστημα με τη δημιουργία του στρατηγικού σχεδίου για το κρασί, το οποίο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο στάδιο υλοποίησης.

Όπως λέει ο Άγγελος Ρούβαλης «το στρατηγικό σχέδιο είναι το απαραίτητο εργαλείο το οποίο είχε ανάγκη ο κλάδος μας για να προχωρήσει οργανωμένα και με αυτοπεποίθηση στον 21ο αιώνα. Μπορεί να υπάρχουν ίσως κάποιες αδυναμίες, αλλά στο σύνολό του το στρατηγικό σχέδιό μας δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις και τεχνικές για να βελτιώσουμε την παρουσία του ελληνικού κρασιού στη χώρα μας και την καλύτερη τοποθέτησή του στο εξωτερικό».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα στρατηγικό σχέδιο δεν μπορεί να συμπίπτει με τη μέχρι τώρα στρατηγική του κάθε οινοποιείου. Αντίθετα, τα ξεχωριστά οινοποιεία πρέπει να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στη δυναμική ενός συνολικού σχεδίου.

Την ανάγκη ενός ξεκάθαρου σχεδίου που να υποστηριχθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς και το κράτος για την προώθηση του ελληνικού κρασιού αλλά και της ιστορίας και εμπειρίας της χώρας μας σε αυτόν τον χώρο, τονίζει και ο Γιώργος Παλιεράκης. Όπως επισημαίνει, χρειάζεται να γίνεται -με προσεκτικά βήματα- μια συγκροτημένη προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας εργαλεία επικοινωνίας και χτίζοντας επαφές και σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες αλλά και τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας Μέσα όπως η Τηλεόραση, τα έντυπα, το Ιnternet, οι γευσιγνωσίες, οι προωθητικές ενέργειες κ.ά.

«Εν γένει προωθώντας και προβάλλοντας την ελληνική οινική κουλτούρα και τις ποικιλίες πρεσβευτές μας, όπως το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο, έχουμε την ευκαιρία ως χώρα να αναδειχθούμε σε ένα αξιόλογο σημείο αναφοράς για το κρασί. Εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι που προσπάθειες χρόνων για την αναβίωση και εξέλιξη τέτοιων ποικιλιών έχουν βρει αντίκρισμα και σήμερα η Boutari, έχει τη δυνατότητα να διαθέτει όλες αυτές τις ποικιλίες στο portfolio των προϊόντων της και να τα εξελίσσουμε συνεχώς», συμπληρώνει.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου λοιπόν, στην εσωτερική αγορά το ελληνικό κρασί αναφέρεται ως «Επώνυμο Ελληνικό Κρασί» και εκπροσωπεί το σύνολο του επώνυμου συσκευασμένου ελληνικού κρασιού.

Στις αγορές του εξωτερικού, προσπαθώντας να αποφευχθούν στερεότυπα του παρελθόντος που συνέδεαν το ελληνικό κρασί με τη ρετσίνα και άλλα φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας κρασιά, το όνομα που επέλεξε ο κλάδος είναι «New Wines of Greece». Στις υψηλού κύρους εκδηλώσεις Μάρκετινγκ του εξωτερικού, τα New Wines of Greece θα εκπροσωπούνται από τα κρασιά πρεσβευτές τα οποία θα ανήκουν στις εξής κατηγορίες: κρασιά από τις 4 κύριες τοποποικιλίες της χώρας (ασύρτικο Σαντορίνης, μοσχοφίλερο Μαντινείας, Αγιωργίτικο Νεμέας και Ξινόμαυρο από τη Νάουσα, το Αμύνταιο, τη Γουμένισσα και τη Ραψάνη), κρασιά από άλλες ποιοτικές γηγενείς ποικιλίες της χώρας μας, γλυκά κρασιά (π.χ. Σάμος, Vinsanto), βραβευμένα ελληνικά κρασιά, καθώς και κρασιά εναλλακτικών πρακτικών.

Η κρίση αυξάνει τον ανταγωνισμό στα σούπερ μάρκετ
Τα κανάλια διανομής του ελληνικού κρασιού στην ελληνική αγορά αφορούν στην επιτόπια αγορά HORECA αλλά και στα σούπερ μάρκετ ή μικρότερα σημεία λιανικής και στις κάβες. Λόγω της κρίσης υπάρχει μια στροφή στην κατανάλωση στο σπίτι, και αυτό έχει οδηγήσει την αγορά σε πολύ ανταγωνιστικές ενέργειες προς τον καταναλωτή ιδιαίτερα στο σούπερ μάρκετ, όπως εκπτώσεις τιμής, δώρα, προσφορές όγκου κ.ά.

«Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καταναλωτές σε περιόδους κρίσης προσέχουν πάρα πολύ αυτό που αγοράζουν και έστω και εάν παροδικά δοκιμάσουν κάποια προϊόντα λόγω τιμής, ουσιαστικά αυτά που τους κρατάνε και τους ικανοποιούν είναι προϊόντα με πραγματική ταυτότητα, ποιότητα και ιδανική σχέση προϊόντος που αξίζει τα λεφτά του», τονίζει ο Γιώργος Παλιεράκης.

Και προσθέτει: «Από την άλλη πλευρά ένα κομμάτι της ζωής του Έλληνα που είναι η διασκέδαση και το φαγητό έξω, έχει πληγεί με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και χρειάζεται στήριξη από όλους μας». Για τον λόγο αυτό, στόχος των εταιρειών είναι να προσφέρονται τιμές που να «ταιριάζουν» στο σημερινό οικονομικό προφίλ του καταναλωτή με σκοπό να κρατήσουν την κατανάλωση εμφιαλωμένου κρασιού σε ικανοποιητικά επίπεδα και να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους καταναλωτές κοντά στην αγαπημένη τους συνήθεια για φαγητό μαζί με ένα ποιοτικό, επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί.


Συνέντευξη: Άγγελος Ρούβαλης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου
Βελτιώνεται σημαντικά η εικόνα για το ελληνικό κρασί
Marketing Week: Ποια είναι σήμερα η εικόνα της αγοράς του ελληνικού κρασιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό κρασί σήμερα;

Άγγελος Ρούβαλης: Η εικόνα του ελληνικού κρασιού στην εγχώρια αγορά είναι πολύ καλή γεγονός που αποδεικνύεται από το πολύ μικρό ποσοστό κατανάλωσης κρασιών εισαγωγής. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του κρασιού στην εγχώρια αγορά έχει να κάνει με την πολύ μεγάλη κατανάλωση του χύμα που ξεπερνάει το 60% της συνολικής.

Για πολλά χρόνια η εικόνα του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό ήταν από αρκετά αρνητική έως ανύπαρκτη. Στις περισσότερες αγορές οι καταναλωτές συνέδεαν το ελληνικό κρασί με τη ρετσίνα ή με άλλα χαμηλής ποιότητας και τιμής κρασιά. Τα τελευταία χρόνια με χαρά παρατηρούμε μια αλλαγή στην αντιμετώπιση κατ’ αρχήν των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και όλο και μεγαλύτερης μάζας καταναλωτών, οι οποίοι θεωρούν το ελληνικό κρασί μοναδικό και υψηλής ποιότητας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό είναι η, σε γενικές γραμμές, ανυπαρξία σημαντικών αντιπροσώπων, οι οποίοι θα τοποθετήσουν το ελληνικό κρασί στη mainstream αγορά. Έτσι, ενώ οι ίδιοι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι στο να δοκιμάσουν ελληνικά κρασιά εάν δεν υπάρχει το κατάλληλο δίκτυο διανομής, η ευκαιρία κινδυνεύει να χαθεί.

Marketing Week: Τι περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο για το Μάρκετινγκ και το branding του ελληνικού κρασιού και πώς εξελίσσονται οι σχετικές πρωτοβουλίες;

Άγγελος Ρούβαλης: Οι ενέργειες που έχουν ως τώρα υλοποιηθεί συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία του οργάνου διαχείρισης της εθνικής οινικής οντότητας το οποίο έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό των ενεργειών Μάρκετινγκ στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές, τη δημιουργία υψηλής ποιότητας οπτικού, λεκτικού και ακουστικού υλικού Μάρκετινγκ, τη δημιουργία υψηλών προδιαγραφών portal για τα «New Wines of Greece», καθώς και μιας βιντεοταινίας που προβάλει την οινική Ελλάδα του σήμερα.

Στις διεθνείς αγορές οι ενέργειες που υλοποιούνται έχουν να κάνουν με την προστασία και τη διαχείριση της εθνικής οινικής οντότητας που περιλαμβάνει την υπογραφή του πιστοποιητικού αυτοδέσμευσης, ενώ μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στη θέσπιση της εθνικής διαδικασίας επιλογής των κρασιών πρεσβευτών.

Οι ενέργειες Μάρκετινγκ στο εξωτερικό περιλαμβάνουν τη δημιουργία παρατηρητηρίου, το οποίο θα παρακολουθεί τη δημόσια ρητορική για το ελληνικό κρασί, καθώς και τη δημιουργία γραφείων επικοινωνίας στις κυριότερες αγορές-στόχους. Οι ενέργειες αυτές πλαισιώνονται με τη διοργάνωση υψηλού κύρους εκδηλώσεων που απευθύνονται στους εκπροσώπους του Τύπου και του εμπορίου, συμμετοχή σε εκθέσεις, διοργάνωση επισκέψεων σημαντικών trend setters από τον χώρο του οίνου και της γαστρονομίας στην Ελλάδα κ.λπ.

Στο εσωτερικό οι ενέργειες που προβλέπονται στο στρατηγικό σχέδιο, έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, την αυτοδέσμευση για την πάταξη των κακών πρακτικών και με ενέργειες που έχουν στόχο την αποκαθήλωση του χύμα, την αναβάθμιση της ελληνικής οινικής εμπειρίας μέσω της ανάπτυξης στρατηγικών συμμαχιών με τους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας, την εδραίωση της οινικής εμπειρίας ως πολιτιστικού αγαθού και τον εξορθολογισμό της τιμολογιακής τοποθέτησης.

Marketing Week: Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη μέχρι τώρα προσπάθεια προώθησης του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό;

Άγγελος Ρούβαλης: Τα καλύτερα αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί στην αγορά των Η.Π.Α., η οποία είναι από τις πιο ανοιχτές αγορές για νέα προϊόντα. Μετά από 8 χρόνια συνεχούς και στοχευμένης προσπάθειας εκτός από την ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση του Τύπου, βλέπουμε το ελληνικό κρασί να αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές των αμερικανών οινοχόων μια και προσφέρει κάτι το ποιοτικό που είναι ταυτόχρονα διαφορετικό, ταιριάζει με το φαγητό και έχει πολύ καλή σχέση ποιότητας και τιμής.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παρουσία του ελληνικού κρασιού στη mainstream εστίαση σε ολόκληρη την Αμερική όπως φανερώνει και σχετική δημοσκόπηση του περιοδικού Wine & Spirits. Το ακόμα πιο ελπιδοφόρο όμως νέο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σημαντικότατες αμερικανικές εταιρείες εισαγωγής επιτέλους επενδύουν στο ελληνικό κρασί συμπεριλαμβάνοντάς το στα χαρτοφυλάκιά τους.


Σχόλιο: Θόδωρος Λέλεκας, Δημοσιογράφος οίνου
Αισιοδοξία για «τα ελληνικά κρασιά», σκεπτικισμός για το «ελληνικό κρασί»
Στο κλίμα της γενικότερης μεμψιμοιρίας των ημερών, το πιο απλό και εύκολο θα ήταν «η μπάλα» της μιζέριας να πάρει και το ελληνικό κρασί. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Διατρέχοντας τον κίνδυνο, λοιπόν, να ακουστώ αιρετικός λόγω της αισιοδοξίας μου, θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις μου μαζί σας, διαχωρίζοντας «τα ελληνικά κρασιά» από «το ελληνικό κρασί».

Τα κρασιά μας αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην καλύτερη ίσως θέση των τελευταίων ετών, όσον αφορά στην εικόνα, αλλά και στις πωλήσεις τους στις αγορές του εξωτερικού. Το ενδιαφέρον γευσιγνωστών, εστιατόρων, κριτικών, αλλά και απλών οινόφιλων, είναι μεγάλο και αυξάνεται καθημερινά. Παράλληλα, οι εξαγωγές των κρασιών μας σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής πληθαίνουν, ενώ ευκαιρίες για είσοδο σε νέες αγορές δείχνουν να ανοίγονται μπροστά τους συνεχώς.

Τα ελληνικά κρασιά, με αιχμή του δόρατος τις γηγενείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, σιγά-σιγά αποτινάζουν από πάνω τους στερεότυπα και «ρετσινιές» του παρελθόντος, εκτίθενται και βραβεύονται σε διεθνές επίπεδο και διεκδικούν αξιόλογες θέσεις και σημαντικά μερίδια στις ξένες αγορές. Χωρίς, προφανώς, να υπαινίσσεται κανείς ότι έχουμε φτάσει στο ιδανικό, κάνουμε σίγουρα καλύτερα και ουσιαστικότερα βήματα από ποτέ.

Όλα αυτά, βέβαια, χάρη στην κινητοποίηση των ίδιων των οινοποιών, που πλέον δίνουν έμφαση στις εξαγωγές και τη γενικότερη εξωστρέφεια –κάποιοι επειδή σκέφτονται μακριά και στρατηγικά, κάποιοι άλλοι από ανάγκη. Γιατί τη στιγμή που η εγχώρια αγορά ταλανίζεται από έλλειψη ρευστότητας, και ταυτόχρονα ψυχολογίας, με παράπλευρες απώλειες την εστίαση, τη διασκέδαση και την κατανάλωση, οι ξένες αγορές εξελίσσονται, μεγαλώνουν και –πάνω απ’ όλα– πληρώνουν!

Έτσι, οι οινοποιοί μας συμμετέχουν σε road shows και εκθέσεις σε μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, «κατεβαίνουν» σε διεθνείς διαγωνισμούς και κερδίζουν συνεχώς καινούριους και φανατικούς πελάτες και φίλους.

Για «τα ελληνικά κρασιά», λοιπόν, όχι μόνο δεν φοβάμαι, αλλά είμαι και αισιόδοξος. Για «το ελληνικό κρασί», από την άλλη, δεν μπορώ να πω το ίδιο. Γιατί, όπως οι περισσότερες κλαδικές ή υποστηριζόμενες από το κράτος προσπάθειες, έτσι και αυτή που αφορά στο ελληνικό κρασί, δείχνει να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, ακολουθούμενο από άλλα δύο προς τα πίσω. Το στρατηγικό σχέδιο για την εικόνα του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό και η καμπάνια «New Wines of Greece» υπόσχονται πολλά -και μπορούν να τα υλοποιήσουν, αρκεί να «γλιτώσουν» από κλασικά ελληνικά προβλήματα όπως η γραφειοκρατία, η εσωτερική «φαγωμάρα», κ.λπ.

Η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι το μέλλον για τα ελληνικά κρασιά, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα. Οτιδήποτε καταφέρει ο οινικός κλάδος από εκεί και πέρα, ας είναι ένα ευχάριστο bonus. Όσον αφορά στο branding, απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία και προώθηση ενός σωστού brand για την Ελλάδα. Όταν γίνει αυτό, το ελληνικό κρασί και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι, θα ακολουθήσουν ευχαρίστως…

Ο Θόδωρος Λέλεκας είναι δημοσιογράφος οίνου. Αρθρογραφεί στο περιοδικό «Οινοχόος» της Καθημερινής και στο in2life,gr, ενώ έχει και το πρώτο ελληνικό blog οινογαστρονομίας, που ονομάζεται «The TeLeGourmet Chronicles» (www.telegourmet.org). Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Οίνου (FIJEV) και του Βρετανικού Συνδέσμου Οινογράφων «The Circle of Wine Writers».


Στο +12% οι πωλήσεις στις Η.Π.Α. το 2010
Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου-ΟΠΕ και η ΕΔΟΑΟ πραγματοποίησαν τον περασμένο Μάιο σεμινάριο στο πλαίσιο του ετήσιου roadshow του ΟΠΕ, όπου περίπου 40 ελληνικές επιχειρήσεις παρουσίασαν τα κρασιά τους στους επαγγελματίες προσκεκλημένους των εκδηλώσεων.

Τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν αύξηση των πωλήσεων του ελληνικού κρασιού σε αξία στις Η.Π.Α. κατά 12% το 2010 ενώ σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση η παρουσία των ελληνικών κρασιών στα mainstream αμερικανικά εστιατόρια έχει πλέον φθάσει το 1,3% και έτσι η Ελλάδα με τα πιο δημοφιλή οινικά brands της αποτελεί πλέον ξεχωριστή κατηγορία. Παρόλο που το ελληνικό κρασί αρχίζει να κατακτά τις αγορές του εξωτερικού, εντοπίζονται εντούτοις αρκετές χαμένες ευκαιρίες, όπως π.χ. στην αγορά των Η.Π.Α., όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων η Kairos Consumers.

 Διαφημιστική δαπάνη κρασιού

 Έτος  Διαφημιστική δαπάνη
 2009  3.650.694
 2010  3.192.137
 2011 (Ιαν.-Αυγ.)  1.182.172

 Πηγή: Media Services, Ποσά σε ευρώ

Στην ερώτηση «Ποιο Made In Greece προϊόν μπορώ να σκεφτώ;» μόλις το 23% απαντά «το κρασί», ενώ αρνητικά είναι τα συμπεράσματα όσον αφορά στην επιτυχία του branding, καθώς μόλις 11% απάντησαν ότι έχουν δει κάποιο ελληνικό κρασί στα ράφια των καταστημάτων (από το 58% που είπαν ότι έχουν δει κάποια από τα ελληνικά προϊόντα στα ράφια). Σε περίπτωση που θα έβρισκαν ελληνικά προϊόντα στη λιανική, οι Αμερικανοί δήλωσαν σε ποσοστό μόλις 14% ότι θα αγόραζαν κρασί. Η έλλειψη διαθεσιμότητας φαίνεται ότι είναι βασικό μειονέκτημα, όπως επίσης και το γεγονός της έντονης συσχέτισης του ελληνικού κρασιού με τα «ελληνικά» καταστήματα μαζικής εστίασης.

Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι επιλέγουν κρασιά κατά το 53% βάσει προσωπικής προηγούμενης εμπειρίας δοκιμής, 48% βάσει τιμής, 34% βάσει συστάσεων του στενού τους κύκλου, 23% για δοκιμή μίας νέας εμπειρίας και 19% βάσει κριτικών από ειδήμονες (σε ΜΜΕ ή εστιατόρια). Σε σχέση με το ελληνικό κρασί, δηλώνουν κατά το 76% ότι δεν έχουν «καμμία προσδοκία», 12% ότι «είναι δυσεύρετο», 11% ότι είναι «παρόμοιο με άλλα μεσογειακά κρασιά», 2% «παρόμοιο με άλλα επιτραπέζια κρασιά» και 2% ότι είναι «φθηνό».