Σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας της χώρας συνιστά ο κλάδος της Ζυθοποιίας σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ). Πρόκειται για έναν δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο, καθώς από 13 μόλις εταιρείες το 2009, έφτασε να αριθμεί τις 35 εταιρείες το 2016. Ειδικότερα, ο κλάδος της Ζυθοποιίας αποτελεί σήμερα πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας με τη συνεισφορά του στα φορολογικά έσοδα για το 2015 να ανέρχονται σε 640 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη μπίρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΕΖ, η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασε συνολικά τα 1,9 δισ. ευρώ.

Σημαντική είναι, επίσης, η προστιθέμενη αξία του κλάδου στην εγχώρια αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης, η οποία για το 2015 ανήλθε στα 494 εκατ. ευρώ, αλλά και η συμβολή του στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας με τις εξαγωγές μπίρας – σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης – να παρουσιάζουν αύξηση 89%, φτάνοντας το 2015 τα 432.000 εκατόλιτρα. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το 90% της μπίρας που καταναλώνεται στην Ελλάδα παράγεται σε εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα μας, αγγίζοντας τα 3.820.000 εκατόλιτρα παραγωγής για το 2015.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και τόνωση της εγχώριας παραγωγής, τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών προτείνουν τον άμεσο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την υλοποίηση μιας δέσμης 5 προτάσεων που, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, μπορούν να συμβάλλουν δραστικά στην ανάπτυξη καινοτομίας, στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας και τελικά στη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.

Προτάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου
Ειδικότερα, οι προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών για την ανάπτυξη του κλάδου συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τα ακόλουθα:
– Προσφορά ευέλικτου πλαισίου για τη χρήση πρώτων υλών, όπως η χρήση φρούτων στην παραγωγή μπίρας. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές
– Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως ο μηλίτης, γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή και στη χώρα μας προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%
– Συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κίνηση αυτή μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, αφού η ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα
– Παροχή κινήτρων σε αγρότες και ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπίρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου 
– Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπίρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου
Όπως επισημαίνει η ΕΕΖ, σήμερα ο κλάδος των ζυθοποιών συνιστά, επίσης, έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες για τη χώρα, διατηρώντας 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζει ενεργά 5.000 προμηθευτές και 3.200 αγρότες – καλλιεργητές, ενισχύοντας ουσιαστικά την εγχώρια γεωργική παραγωγή μέσα από προγράμματα συμβολαιακής καλλιέργειας.

Αναπτυξιακή στρατηγική για τις εταιρείες του κλάδου
Όπως επισημαίνει και πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat (IBHS) για τον εγχώριο κλάδο της ζυθοποιίας, οι μεγαλύτερες εταιρείες δεν διστάζουν, παρά τις αρνητικές οικονομικές συνθήκες, να υλοποιούν δράσεις όπως σημαντικές επενδύσεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις, επέκταση της προϊοντικής τους βάσης, ενίσχυση των εξαγωγών σε αγορές του εξωτερικού όπου υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης για τα ελληνικά προϊόντα, προώθηση και διαφήμιση των νέων και παλαιότερων κωδικών, καθώς και παροχή προσφορών και εκπτώσεων στα επώνυμα προϊόντα. Γενικά, οι εταιρείες προσπαθούν να εντάξουν στα προϊοντικά τους χαρτοφυλάκια εμπορικά σήματα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος τιμών, ενώ χαρακτηριστικό του κλάδου σύμφωνα με την IBHS αποτελεί και η ανάπτυξη εγχώριων κωδικών χωρίς αλκοόλ, τομέας στον οποίο μέχρι πρότινος διατίθεντο μόνο εισαγόμενες μπίρες.

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
Στη μπίρα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αυξήθηκε από 1.6.2016 κατά 92% και συγκεκριμένα από 2,6 σε 5 ευρώ ανά εκατόλιτρο, καθώς και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά εκατόλιτρο για τις μικροζυθοποιίες, οι οποίες παράγουν ποσότητες μικρότερες των 200.000 εκατόλιτρων το χρόνο. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, η περαιτέρω άνοδος θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου και θα προκαλέσει μετακύληση της διαφοράς στον καταναλωτή, περιορίζοντας έτσι τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς. Η αύξηση της λιανικής τιμής των προϊόντων μπίρας ήδη κυμαίνεται στο 16%, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και συνεπώς των εισπραχθέντων κρατικών εσόδων, όπως αναφέρει η μελέτη της IBHS. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών υποστηρίζει ότι ο υψηλότερος φόρος θα προκαλέσει και ανατίμηση 7%-10% στο κόστος παραγωγής για μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες, ενώ θα πληγεί και η θερινή τουριστική περίοδος, η οποία αποφέρει και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της αγοράς. Επιπλέον, δυσχέρειες θα προκύψουν και στο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς ο εμπορικός προγραμματισμός και τα επενδυτικά σχέδια που έχουν καταρτίσει για το άμεσο μέλλον οι μεγάλες εταιρείες ενδέχεται να καταστούν μη εφαρμόσιμα και να πρέπει να αναθεωρηθούν. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Analyst της IBHS, «η κατανάλωση μπίρας θα ανακάμψει εφόσον επικρατήσουν ομαλές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες και δεν προκύψει νέα επιδείνωση».

Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών
«Η ζυθοποιία μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας»
«Ο κλάδος της ζυθοποιίας μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και ώθησης της ελληνικής οικονομίας. Ως επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, καταθέτουμε 5 προτάσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα, άμεσα και χωρίς κάποιο κόστος για το ελληνικό κράτος, προσφέροντας σημαντικά οφέλη που τόσο έχει ανάγκη η χώρας μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Ως Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την πίστη μας στη δυναμική και τις προοπτικές της χώρας και δεσμευόμαστε ως κλάδος να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες και να στηρίζουμε εμπράκτως την εγχώρια παραγωγή. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παράγουμε από ελληνικά χέρια σε ελληνικά ζυθοποιεία το 90% της μπίρας που καταναλώνεται στη χώρα και να στηρίζουμε τις εξαγωγές. Είναι όμως απαραίτητο για να συνεχίσουμε να το κάνουμε να έχουμε τα κατάλληλα κίνητρα, ένα εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο και δικαιότερη φορολογία. Γιατί ο κλάδος της ζυθοποιίας μπορεί και θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη».