Η τελετή απονομής της 15ης κατά σειρά διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, την Πέμπτη 14 Απριλίου, σε κλίμα καλής διάθεσης, ενθουσιασμού, αλλά και συγκίνησης. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από τα σημαντικότερα γραφεία επικοινωνιακού σχεδιασμού της Ελλάδας, καθώς επίσης και άνθρωποι από τους χώρους του πολιτισμού, της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας. Ο παρουσιαστής της βραδιάς, ο stand-up comedian, Γιώργος Χατζηπαύλου, φρόντισε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, με τα ευφυή σχόλιά του.

Ανάμεσα σε 1.316 υποβληθέντα έργα, οι τρεις κριτικές επιτροπές ανέδειξαν τους νικητές σε συνολικά 37 κατηγορίες. Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, οι συμμετοχές σημείωσαν 10% αύξηση φέτος, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δυναμική του κλάδου. Τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) αποτελούν αναμφίβολα έναν από τους παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την άνθηση την τελευταία δεκαπενταετία.

Συγκεντρώνοντας, αξιολογώντας και επιβραβεύοντας τα καλύτερα δείγματα της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας, τα ΕΒΓΕ θέτουν τα πρότυπα ποιότητας της αγοράς, αναδεικνύοντας συνεχώς νέα ταλέντα και παρέχοντας μια πλατφόρμα συνάντησης, αλληλεπίδρασης και καταγραφής των επαγγελματιών του χώρου. Τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης διοργανώνονται από το περιοδικό +Design, και τελούν υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Design (Ico-D), και της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας.

Στη Beetroot το Μέγα ΕΒΓΕ 2016
Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε το γραφείο Beetroot Design Group, αποσπώντας το Μέγα ΕΒΓΕ για το 2016, κατακτώντας συνολικά τέσσερα βραβεία και έξι επαίνους. Το Χρυσό ΕΒΓΕ στην κατηγορία της Γραφιστικής έλαβε το Συνεργαστήριον και Συνεργάται για το ομώνυμο project, το Χρυσό ΕΒΓΕ στην κατηγορία της Εικονογράφησης απονεμήθηκε στo Bob Studio για το «Ημερολόγιον 2016», ενώ το Χρυσό ΕΒΓΕ στην κατηγορία Ψηφιακών Εφαρμογών κέρδισε το Kommigraphics Design Studio για το Worlds Apart. Το ΕΒΓΕ Συνολικής Προσφοράς απονεμήθηκε με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος, στον ζωγράφο, καθηγητή και βετεράνο των γραφικών τεχνών, Δανιήλ Γουναρίδη, για την αφοσίωσή του στην εκπαίδευση και τη συνολική προσφορά του στον χώρο του design.

Έπαινοι σε εταιρείες, αλλά και σε freelancers
Εκτός από τις μεγάλες διακρίσεις και τα ΕΒΓΕ, απονεμήθηκαν συνολικά και 73 Έπαινοι. Από πλευράς εταιρειών, η MNP απέσπασε 7 Επαίνους, η Beetroot Design Group 6, από 2 Επαίνους έλαβαν οι K2design, Fotone, Bob Studio, d/B, Bend, mozaik, Beloved, ATCOM, Odd bleat και Niceandneat Digital, ενώ 1 Έπαινο απέσπασαν οι Α Future Perfect, Designbond, Lazy snail, These are a few of our favorite things, Luminous Design Group, Red Creative, Mousegraphics, dolphins // communication design, polkadot design, Caparo, Big Horror Athens, Isobar iProspect, Kommigraphics Design Studio, This Pure Project, Semiotik Design Agency, Trout, Trebbble, busybuilding, Linakis digital και Μύλοι Λούλη. Από πλευράς μεμονωμένων δημιουργών, 3 Επαίνους έλαβε η Μυρτώ Δεληβοριά, 2 οι Δημήτρης Παπάζογλου, Ιφιγένεια Βασιλείου και Λέανδρος Κατσούρης, και από 1 Έπαινο οι Γιώργος Ρυμενίδης, Μιχάλης Σοφτάς, Βασιλική-Μαρία Πλαβού, Manolis Angelakis, Ιωάννης Εργελετζής, Κωνσταντίνος Πολάτογλου, Νατάσσα Παππά, Τίνα Τούλη, Έρη Λιούγκου, Κωτσίνης Xρήστος, Βασίλης Γεωργίου, Χαρά Μαραντίδου, Τόνυ Ζαγοραίος και Σταύρος Κυπραίος.

Εκ των βραβευθέντων…
«Τα ΕΒΓΕ είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να συναντηθούμε με δημιουργούς που εκτιμούμε βαθύτατα, να γνωρίσουμε νέους και να παρουσιάσουμε, αλλά και να μελετήσουμε και εμείς συγκεντρωμένο το έργο που δημιουργήσαμε μέσα στη χρονιά που πέρασε. Ανεξάρτητα με το ποια ομάδα ή ποιος δημιουργός θα διακριθεί στο τέλος, τα ΕΒΓΕ είναι μια μεγάλη γιορτή για την “αντίσταση” των ελλήνων δημιουργών απέναντι στην ανικανότητα, τη μιζέρια, την έλλειψη παιδείας, την οκνηρία και γενικά κάθε δεινό που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Κάθε φορά που διακρινόμαστε, μοιραζόμαστε τις επιτυχίες μας με τους συνεργάτες και τους πελάτες που μας έδωσαν την ευκαιρία να βουτήξουμε στο άγνωστο, να ρισκάρουμε και να δοκιμάσουμε τα όριά μας. Έτσι και φέτος αφιερώνουμε τη διάκρισή μας στους ανθρώπους, έξω από το design, που τόλμησαν να εμπιστευτούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στους έλληνες designers, με την ελπίδα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».
Beetroot team

«Είμαστε περήφανοι που για ακόμη μια φορά τα αποτελέσματα των εργασιών της Kommigraphics Design Studio διακρίνονται στα βραβεία ΕΒΓΕ! Οι τρεις διακρίσεις στα ΕΒΓΕ 2016, αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για όλη την ομάδα μας να συνεχίσει με ζήλο και πάθος το δημιουργικό της μονοπάτι. Η απονομή του Χρυσού ΕΒΓΕ στην κατηγορία των Ψηφιακών Εφαρμογών για την ιστοσελίδα της ταινίας “Ένας Άλλος Κόσμος»/ Worlds Apart”, επιβεβαιώνει την ακλόνητη πίστη μας στις custom υπηρεσίες που παρέχουμε και στην υψηλή αισθητική που θέλουμε να προσφέρουμε. Η αναγνώριση και επιβράβευση των καλύτερων εργασιών οπτικής επικοινωνίας της εγχώριας αγοράς από τα βραβεία θεσμός όπως τα ΕΒΓΕ, αποτελούν αναμφίβολα έναν από τους παράγοντες που το Ελληνικό Design έχει πλέον διεθνή ποιότητα και αναγνώριση».
Θεοφάνης Απατάγγελος, Managing Director, Kommigraphics Design Studio

«Επειδή στην καθημερινότητά μας κυρίως σχεδιάζουμε προϊόντα και συσκευασίες, είμαστε πολύ χαρούμενοι που το ημερολόγιό μας, ένα project διαφορετικό που το κάναμε για εμάς και το χαρήκαμε σε όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του, πήρε το Χρυσό Εικονογράφησης και άλλα 2 βραβεία στα ΕΒΓΕ, έναν θεσμό που αγαπάμε και χαιρόμαστε να συμμετέχουμε κάθε χρόνο».
Άρης Τσούτσας, Συνιδρυτής & Creative Director, BobStudio

Oι νικητές των βραβείων ΕΒΓΕ κάθε κατηγορίας
Κατηγορία Τίτλος Δηµιουργός
Περιοδικό Κύµα Καραΐσκος Δηµήτρης
Βιβλίο Το χωριό Καρλόπουλος Γιάννης
Εξώφυλλο Βιβλίου Ναζισµός και Γερµανικός Χαρακτήρας Βασιλείου Ιφιγένεια
Κατάλογος Καλλιτεχνών Eνα, δύο, τρία, Τυπωθήτω / Μικροί Γραφίστες / Εκδότες εν δράσει Σωτηράκος Κωστής & Αγγελάκης Μανώλης
Λογότυπος 90 χρόνια πάθος Beetroot Design Group
Εταιρική Ταυτότητα Πηνελόπη Καραουλάνη Τριανταφύλλου Φιλήµονας
Γραφικά Χώρου / Σήµανση Digital Revolution Beetroot Design Group
Πολλαπλές Εφαρµογές TEDx Anogeia Visual Identity Caparo
Καταχώρηση Αθώο Προφίλ Bold Ogilvy & Mather
Διαφηµιστικό Έντυπο 12 Mythic Marbles dolphins // communication design
Πρόσκληση / Flyer / Eυχετήρια Κάρτα Καβάφης και εικόνα MNP
Αυτοπροβολή The crumbsies busybuilding
Σειρά Αφισών SIX D.O.G.S / Clubnights Bend
Αλκοολούχων Ποτών Αερόστατο MNP
Τροφίµων & µη Αλκοολούχων Ποτών Omanum day Beetroot Design Group
Γενική Συσκευασίας Lac Blanc Zurich Mousegraphics
Αυτοέκδοση Συνεργαστήριον και Συνεργάται Συνεργαστήριον και Συνεργάται
Ακυκλοφόρητη Εργασία Turkish Airlines Euroleague Final Four 2016 Berlin Παπάζογλου Δηµήτρης
Νέοι Δηµιουργοί   Τσάβαλος Γεώργιος
Μενού Baba Au Rum | House of Spirits Θεοχάρης Κώστας
Γενική Κατηγορία Eτήσια Έκθεση και Εταιρική κοινωνική ευθύνη της Τράπεζας Πειραιώς MNP
Εικονογράφηση Βιβλίου …και τον έπλασε σύµφωνα µε τη δική του εικόνα. Γιοβάνης Τόµεκ
Εικονογράφηση Εξωφύλλου Το Σκορποχώρι Ζαφειριάδης Τάσος
Εικονογράφηση Διαφήµισης Κοµµωτήριο Bold Ogilvy & Mather
Γενική Εικονογράφησης Ηµερολόγιο 2016 Bob Studio
Ιστοσελίδες Προβολής Worlds Apart Kommigraphics Design Studio
  Logima BELOVED
Ιστοσελίδες Πληροφορίας www.paokfc.gr Designers United
Ηλεκτρονικά Καταστήµατα d.Mod e-shop Role Play
Ιστοσελίδες Αυτοπροβολής Grafix Design Studio Grafix Design Studio
Animation – Motion Graphics Skinos Ζαγοραίος Τονυ – Κυπραίος Σταύρος
Εφαρµογές για Οθόνες Αφής Match & Learn The Professions Petita Demas
Γενική Ψηφιακών Εφαρµογών Ψηφιακή Ταυτότητα Στέγης Γραµµάτων
& Τεχνών 2015-16
Beetroot Design Group
ΕΒΓΕ Συνολικής Προσφοράς Δανιήλ Γουναρίδης
Χρυσό Γραφιστικής Συνεργαστήριον και Συνεργάται Συνεργαστήριον και Συνεργάται
Χρυσό Εικονογράφησης Ηµερολόγιο 2016 Bob Studio
Χρυσό Ψηφιακών Εφαρµογών Worlds Apart Kommigraphics Design Studio
MΕΓΑ ΕΒΓΕ Beetroot Design Group