Λίγο γιατί με απειλούν ότι αν δεν ψηφίσω – και δεν ψηφίσω τη δική τους πρόταση, εννοείται – δεν θα έχουμε ισχυρό εταίρο στην κυβέρνηση, άρα δεν θα έχουμε κυβέρνηση, άρα θα έρθουν κι άλλες εκλογές το Σεπτέμβριο, άρα η χώρα θα μπει σε νέα περίοδο αστάθειας εκεί που όλα πάνε τόσο καλά… Και οι ψευτο-εκβιασμοί συνεχίζονται σε πολλά επίπεδα.

Είπα κι εγώ λοιπόν να επιδείξω για λίγο συμπεριφορά σκεπτόμενου πολίτη και να ενημερωθώ, ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές, για τον προεκλογικό λόγο και τις θέσεις τριών τυχαία επιλεγμένων υποψηφίων για την Περιφέρεια Αττικής μέσα από μια σύντομη περιήγηση στους λογαριασμούς facebook & twitter, που διατηρούν. Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως η εικόνα των τριών υποψηφίων που διερεύνησα – έστω υποψήφιοι α, β και γ, τυχαία η σειρά – στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τριών ταχυτήτων. Η υποψήφια α εμφανίζεται με πολύ ενεργούς λογαριασμούς σε facebook & twitter, πλήθος αναρτήσεων και tweets, ζωντανές, ανθρώπινες εικόνες έντονου χρωματισμού και κερδίζει τις εντυπώσεις έναντι του κυρίου στόχου της, του υποψηφίου β, ο οποίος σήμερα κατέχει το αξίωμα και η διείσδυσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ χαμηλότερη. Τέλος, ο υποψήφιος γ κινείται κάπου ενδιάμεσα (δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να αθροίσω τους φίλους και στις δυο σελίδες του στο facebook, για να δω καλύτερα αποτελέσματα – μια σελίδα δεν αρκούσε άραγε;).

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η γλώσσα και η θεματολογία των αναρτήσεων είναι κατά κανόνα κοινή και στα δυο μέσα, προσωποπαγής, κάτι σαν εκλογικό ημερολόγιο που ακολουθεί και αναπαράγει τους σταθμούς της προεκλογικής καμπάνιας των υποψηφίων, με ελάχιστες αλλά κραυγαλέες διαφοροποιήσεις. Όσον αφορά στο τρίτο συμπέρασμα, προσπάθησα να βρω κάτι σε όλα αυτά που διάβασα, που να με αφορά, κάτι που να με κάνει να ψηφίσω ή να καταψηφίσω τις επιλογές που παρουσιάζουν οι τρεις τους, αλλά ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα. Αναρωτιέμαι πραγματικά τι νόημα έχουν όλα αυτά και τι το διαφορετικό έχουν να προτείνουν οι συγκεκριμένοι, και μαζί τους και δεκάδες συνυποψήφιοι για δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, που μας ενοχλούν καθημερινά με sms, newsletters, τηλεφωνήματα για την τάδε εκδήλωση, έναντι των προκατόχων τους, που βέβαια δεν έχουν μείνει στην ιστορία για κάποια παρέμβαση που άλλαξε προς το καλύτερο την καθημερινή ζωή μας. Μήπως πραγματικά οι επιλογές μας σε αυτές τις εκλογές είναι να κάνουμε unlike & unfollow;