Η Lidl Ελλάς δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και περίπου 25 χρόνια, έχοντας την Ελληνίδα και τον Έλληνα καταναλωτή στο επίκεντρο. Ξεχωρίζουμε γιατί παίρνουμε δύναμη από δύο αξίες που συχνά παραγνωρίζονται στο πλαίσιο της αγοράς: το ήθος και την ευθύνη. Ασκούμε με συνέπεια υπεύθυνη επιχειρηματικότητα με ήθος. Και τα δύο αυτά αξιακά στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν απλώνονται σε όλο το δίκτυο ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο των αρχών ESG μεριμνάμε έτσι ώστε να ευαισθητοποιούμε, να εμπνέουμε αλλά και να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία στο ευρύτερο οικοσύστημά μας. Πάνω απ’ όλα όμως αναγνωρίζουμε υποχρεώσεις, ανάγκες και προσδοκίες για κάθε stakeholder μας ξεχωριστά. Από τους δικούς μας ανθρώπους και τους συνεργάτες, μέχρι την τοπική κοινωνία. Και πάντα με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να συμπορεύεσαι, να μοιράζεσαι αγωνίες και στόχους, να σε εμπιστεύονται και να σε κάνουν να νοιώθεις μέρος ενός «κοινού» σπιτιού. Υπάρχει όμως και μια προϋπόθεση αδιαπραγμάτευτη. Να μπορείς να είσαι όπου χρειάζεται, όταν χρειάζεται, με δράσεις αλληλεγγύης που στηρίζουν τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες. Γιατί στον δρόμο προς ένα καλύτερο αύριο το πιο σημαντικό είναι να μην αφήνεις καμία και κανέναν πίσω. Όσο μπορείς, όπου μπορείς. Όχι μόνο στις πιο γόνιμες περιόδους, αλλά και στις πιο δύσκολες συγκυρίες.

Στη Lidl Ελλάς, κάθε πρωτοβουλία στήριξης είναι και μια ανταπόκριση σε πραγματικές ανάγκες, συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Προσφέρουμε στοχευμένα, έτσι ώστε η προσφορά μας να έχει άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο. Αξιοποιούμε και διατηρούμε ενεργές σημαντικές συνέργειες με ιδιωτικούς φορείς αλλά και θεσμικούς οργανισμούς της πολιτείας. Τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Στις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα προσφέρουμε ζεστά και πλήρη γεύματα σε ευάλωτους συνανθρώπους μας σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα συμμετέχουμε στα Γεύματα Αγάπης για τους φιλοξενούμενους στις δομές του Δήμου Αθηναίων καθώς και τους άστεγους συμπολίτες μας, που οργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), ενώ στη Θεσσαλονίκη, συνεργαζόμαστε με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διανομή γευμάτων στους ωφελούμενους των Κοινωνικών Δομών του Δήμου, ενώ σε συνεργασία με το γραφείο του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, στηρίζουμε τις διανομές γευμάτων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως.

Στο ίδιο πλαίσιο, συνεχίζουμε για ακόμη μια χρονιά την πρωτοβουλία «Συνέργεια Προσφοράς και Αγάπης», διευρύνοντας τη συνεργασία μας με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής (Δίκτυο) και το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) για ακόμη μία χρονιά. Με την ολοκλήρωση της φετινής συνεργασίας, θα έχουμε προσφέρει συνολικά προϊόντα αξίας 400.000 ευρώ για τη στήριξη των οικογενειών που έχουν πραγματικά ανάγκη. Συγκεκριμένα προχωράμε αποφασιστικά στη συνέχιση της δωρεάς τροφίμων μακράς διαρκείας, ειδών καθαριότητας, χαρτικών κ.ά., συνολικής αξίας 100.000 ευρώ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Τα προϊόντα παραλαμβάνει σε μηνιαία βάση το Δίκτυο από την αποθήκη της εταιρείας στα Καλύβια Αττικής και τα διαθέτει για τη στήριξη του έργου του Κ.Υ.Α.Δ.Α., συγκεκριμένα για την κάλυψη βασικών αναγκών 340 οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και των λειτουργικών αναγκών του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Συμπληρωματικά, από τον Σεπτέμβριο του 2018 έχουμε προσφέρει πάνω από 55.000 καρότσια με τρόφιμα για την εκστρατεία ενίσχυσης των συσσιτίων της εκκλησίας.

Η φροντίδα για τα παιδιά είναι για εμάς σταθερή προτεραιότητα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι για όγδοη συνεχόμενη χρονιά καλύπτουμε όλα τα έξοδα του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Νέα Μάκρη, ενώ το κέντρο λειτουργεί σε ακίνητο το οποίο έχουμε παραχωρήσει από το 2015.

Παράλληλα, για περισσότερα από 10 χρόνια, ενισχύουμε το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες από κάθε βαθμίδα να λάβουν υποτροφία για να παρακολουθήσουν καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που εμπνέουν και συναρπάζουν. Από το 2014 μέχρι σήμερα, εξασφαλίζουμε ετησίως 25 πλήρεις ή 50 μερικές υποτροφίες σε μαθητές και μαθήτριες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από την Ελλάδα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος της συμμετοχής στα προγράμματα του Κέντρου, έχοντας προσφέρει συνολικά 600.000 ευρώ. Η επιλογή των μαθητών και μαθητριών που λαμβάνουν υποτροφίες γίνεται από το CTY Greece, με βάση τις ακαδημαϊκές ικανότητές τους, τη βαθμολογία τους στις εξετάσεις που διοργανώνει, καθώς και καθορισμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, καλύπτουμε το κόστος συμμετοχής τους στα θερινά προγράμματα του CTY Greece, ενώ έχουμε υποστηρίξει και δράσεις ενημέρωσης για το Κέντρο.

Πέρα όμως από την αλληλεγγύη στις ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλες επιχειρήσεις οφείλουν να παρεμβαίνουν θετικά στα μεγάλα κοινωνικά θέματα. Μπορούν να έχουν ρόλο και ευθύνη. Είναι η δική μας συμβολή στη μεγάλη εθνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών στο διαδίκτυο, αλλά και στην καθημερινή ζωή. Έτσι, θέλοντας να συμμετέχουμε ενεργά στη διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των παιδιών, στηρίξαμε με 100.000 ευρώ το πρόγραμμα «Μαζί ενάντια στη βία κατά των παιδιών». H συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών που έχει συμφωνήσει η UNICEF με την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, γίναμε χορηγοί στο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ActionAid με τίτλο «Η δύναμη στο πιάτο σου». Ενθαρρύνουμε μαθήτριες και οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να γίνουν φορείς αλλαγής σε ζητήματα διατροφής και υπεύθυνης κατανάλωσης. Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση των ενεργών πολιτών του αύριο μέσα από τη συγκρότηση στάσεων και αντιλήψεων υγιούς, βιώσιμης διατροφής, υπεύθυνης κατανάλωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων.

Επενδύουμε σε στρατηγικές συνέργειες με στόχο να μειώνουμε συνεχώς το ανθρακικό μας αποτύπωμα, αυξάνοντας παράλληλα το αποτύπωμά μας στην κοινωνία. Υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη με την αυξανόμενη διάθεση βιώσιμων προϊόντων και μετρήσιμες πρακτικές που προστατεύουν το κλίμα, αλλά και τη διασφάλιση μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους προμηθευτές μας. Φέρουμε ιδιαίτερη ευθύνη ως υπεύθυνος εργοδότης, διασφαλίζοντας άριστες συνθήκες εργασίας και ανοίγοντας δρόμους εξέλιξης για τους εργαζομένους μας. Για τέταρτη χρονιά ξεχωρίσαμε για τις υψηλές επιδόσεις μας στον Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index, ενώ αποτελούμε τη μοναδική εταιρεία του κλάδου που επιβραβεύεται επί σειρά τεσσάρων ετών με Silver βραβείο, αλλά και τιμητικό έπαινο για τις υπεύθυνες πρακτικές της σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια αξιολόγησης ESG.

Είμαστε ενεργοί και παρόντες, όπου χρειάζεται, όταν χρειάζεται. Με τη σκέψη στο πώς θα βελτιώσουμε το σήμερα και το πώς θα κάνουμε ακόμα καλύτερο το αύριο. Με τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο επίκεντρο. Και κάθε αναγνώριση αυτής της προσπάθειας μας γεμίζει με χαρά και μας χαρίζει δύναμη να συνεχίσουμε.