Πλήθος ανώτατων στελεχών ανέδειξε τους στόχους των προσεχών ετών

Τίτλος του συνεδρίου ήταν «Restoring Confidence. Thought-provoking new retail ideas». Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σημερινή εικόνα του λιανεμπορίου κατέθεσαν στους χαιρετισμούς τους τόσο ο Αντώνης Μακρής, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, όσο και ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με όσα είπαν, η αγορά θα βιώσει μείωση τζίρου που θα φτάσει το 18% μέχρι το τέλος του 2010, ενώ οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές στο να δίνουν δάνεια λόγω των αυξημένων επισφαλειών. «Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διορθώσει τόσο τις δαπάνες του, όσο και τους μισθούς του, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αμήχανοι» επισήμανε ο Α. Μακρής, τονίζοντας παράλληλα ότι το κράτος είναι αδύναμο στην επιβολή μέτρων. Ο Β. Κορκίδης από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σημασία της ψυχολογίας για τον καταναλωτή, η οποία σήμερα είναι στο ναδίρ.

Διεθνής εμπειρία και ενδιαφέροντα ελληνικά πάνελ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων όπως του Greg Hodge, Research Director του Planet Retail, o oποίος παρουσίασε σημαντικές νέες τάσεις που εμφανίζονται διεθνώς στο λιανεμπόριο, αλλά και της Julia Calabrese, CEO της McArthurGlen UK, εταιρείας real estate με ειδίκευση στα εκπτωτικά «χωριά», κατηγορία στην οποία είναι leader πανευρωπαϊκά. Η J. Calabrese αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του εκπτωτικού «χωριού» που ετοίμασε η εταιρεία της στα Σπάτα, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την άνοιξη, αναδεικνύοντας εμπράκτως τις ευκαιρίες που παρουσιάζει μια αγορά ακόμα και σε καθεστώς κρίσης.

Το κοινό εξάλλου, παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις ομιλίες των Nina Monahan, Regional Retail Managing Director της Leo Burnett & Arc Worldwide, η οποία παρουσίασε τα 6 αρχέτυπα των καταναλωτών, αλλά και 5 διεθνείς τάσεις κατανάλωσης στην περίοδο της κρίσης, Graham Hales, CEO της Interbrand UK, Anthony Thomson, Chairman & co-Founder της Metro Bank.

Κορυφαία στιγμή του συνεδρίου τα 3 panels που εξελίχθηκαν με τη συμμετοχή κορυφαίων retailers, όπως είναι οι Θεόδωρος Χαραγκιώνης του ομώνυμου ομίλου, Θανάσης Παπανικολάου των Everest, Ron Barkshire των βρεφικών πολυκαταστημάτων Λητώ, Νίκος Αϊδίνης (Notos Com), Κωνσταντίνος Γεράρδος (Πλαίσιο), Δημοσθένης Μπούμης (Citibank), Χρήστος Νούλης (Public), Κωνσταντίνος Σταματάκης (Praktiker), Νικήτας Πέτρου (Intersport), Κυριάκος Σπανογιάννης (Fashion Logistics), Κωνσταντίνος Στιβαρός (winbank). Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγορά τεχνολογίας κατέθεσε ο Σπύρος Καμηλέρης, Γενικός Διευθυντής της GfK Hellas, ενώ ο Τάσος Πατσιλινάκος, Εμπορικός Διευθυντής της Entersoft παρουσίασε χρήσιμα εργαλεία της εταιρείας του, που δίνουν λύσεις στα προβλήματα των retailers.

Μεγάλος Χορηγός του συνεδρίου ήταν η Entersoft, Χορηγός η GfK Hellas και Υποστηρικτής η DIS.