Στις 117 μονάδες υποχώρησε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το β’ τρίμηνο του 2020, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε 22/6-3/7/2020.

Ο γενικός δείκτης παρουσίασε νέα μείωση, με μικρότερο ωστόσο ρυθμό έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ αποτυπώνει παράλληλα την πίστη και αισιοδοξία των CEOs ότι η οικονομία γενικότερα και οι επιχειρήσεις που διοικούν μέχρι το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τις απώλειες της προηγούμενης περιόδου.

Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος σημείωσε άνοδο στις 131 μονάδες έναντι 88 το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, 8 στους 10 δηλώνουν ότι τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία είναι επαρκή, ενώ 3 στους 4 αξιολογούν θετικά την αναστολή λειτουργίας σε περίπτωση επανεμφάνισης της πανδημίας.