Πώς μπορούν να ταυτιστούν οι στρατηγικές επικοινωνίας και ηλ. εμπορίου; Με την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σε διεθνές επίπεδο να μετασχηματίζει το καταναλωτικό μοντέλο, ανακατατάξεις επέρχονται αναπόφευκτα και στον τρόπο λειτουργίας των ομάδων marketing, προκειμένου να εγκολπώσουν τις διαδικτυακές αγορές στις στρατηγικές επικοινωνίας και πωλήσεων.
Οι Gregg Paull και Shufen Goh του R3 consultancy, σε άρθρο τους στο Admap, «ανατέμνουν» το σκεπτικό των κορυφαίων CMOs γύρω από το θέμα: «Οι εταιρείες που μετατοπίζονται από μια στρατηγική που περιστρέφεται πρωτίστως γύρω από το φυσικό κατάστημα σε μια νέα, με βάση το e-commerce, αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων: από το πώς να αναδιοργανώσουν τη διανομή και τα logistics της εφοδιαστικής αλυσίδας, έως το να διαχειριστούν τις υψηλότερες καταναλωτικές προσδοκίες και να ανταπεξέλθουν στην ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των πωλήσεων και του marketing», σημειώνουν.
Για πολλές μεγάλες CPG (Consumer Packaged Goods) εταιρείες, πρόκειται για μια επώδυνη μετάβαση, καθώς συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από φυσικά καταστήματα τα οποία διαχειρίζονται τρίτοι, χωρίς να έχουν έτσι δυνατότητα να συλλέξουν data των καταναλωτών, αλλά και χωρίς να έχουν τον έλεγχο επί της εμπειρίας του πελάτη τους. Σε κάποια στιγμή, η αξιοποίηση των δικτύων των online γιγάντων όπως το Amazon συνέβαλε στην ενίσχυση των πωλήσεων τέτοιου είδους εταιρειών, κάτι που όμως σταδιακά παύει να ισχύει, σύμφωνα με τους συγγραφείς.
«Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει με αυτά τα brands είναι ότι πληρώνουν online retailers προκειμένου να τους παρέχουν συνολικά data για το κοινό τους, ωστόσο, οι online retailers μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα data προκειμένου να «υφαρπάξουν» το μερίδιο αγοράς των ίδιων των brands που φιλοξενούν», εξηγούν οι ίδιοι. Έτσι, προσανατολίζονται στο να ιδρύσουν ή να αγοράσουν DTC επιχειρήσεις, όπως η εξαγορά του Dollar Shave Club από τη Unilever, έναντι 1 δισ. δολαρίων.
Προκειμένου να έχουν επιτυχία στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι μάρκες καλούνται να διασφαλίσουν ότι αλληλεπιδρούν με τον καταναλωτή σε όλα τα σωστά touch points, μια, παραδοσιακά, αρχή του marketing, επιτυγχάνοντας την ταύτιση της ευρύτερης ψηφιακής στρατηγικής με τη στρατηγική e-commerce. Την ίδια στιγμή, το διαδικτυακό εμπόριο μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, πέρα από την απλή διαδικασία αγορών. Η τάση του O2O (online-to-offline) έχει δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες να αξιοποιήσουν ψηφιακά touchpoints ώστε να οδηγήσουν το κοινό στο φυσικό κατάστημα ή να χρησιμοποιήσουν τεχνικές gamification στα φυσικά σημεία πώλησης, προσθέτοντας έτσι μια digital αίσθηση για τους καταναλωτές.
Τέτοιου είδους εμπειρίες είναι καταλυτικές για την ανάπτυξη του brand loyalty. Προφανώς, ο ρόλος του marketing έχει εξελιχθεί πολύ πέραν της διάχυσης μηνυμάτων προς τους καταναλωτές και, πλέον, έχει τη δύναμη να επιφέρει άμεσα την αλλαγή και να φέρνει πραγματικό ROI. «Ο ρόλος του marketing δεν περιορίζεται στο branding», υποστηρίζει ο Raja Rajamannar, Chief Marketing & Communications Officer της Mastercard. «Αφορά το ίδιο το brand, την επιχειρηματική στρατηγική του και την οικοδόμηση πλατφορμών για βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». (Πηγή: WARC, Admap).