ΙΔΙΑ ΡΑΤΣΑ, ΑΛΛΗ ΦΑΤΣΑ!
Φαντάζομαι ότι, όπως κι εγώ, αρκετοί θα παρακολούθησαν τις μέρες της κυπριακής κρίσης το ΡΙΚ. Παρά την εξαιρετικά δραματική κρισιμότητα των στιγμών και τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, παρατήρησα δύο ιδιαίτερα θετικά στοιχεία:
1. Τα δελτία ειδήσεων δεν είχαν την παραμικρή τεχνητή φραστική, εικαστική ή μουσική/ηχητική δραματοποίηση.
2. Δεν άκουσα ούτε μία φορά κάποιον να διακόπτει ένα συνομιλητή του ή –πολύ περισσότερο- να μιλάνε τρεις και τέσσερεις μαζί.

Ακριβώς δηλαδή η εντελώς αντίθετη τηλεοπτική κουλτούρα, από αυτή που βιώνουμε και υπομένουμε εμείς εδώ, στην Ελλάδα. Έλληνες στην Κύπρο, Έλληνες κι εδώ! Η διαφορετική αυτή συμπεριφορά –ευγενική και πολιτισμένη στην Κύπρο, άναρχη και αγενής στην Ελλάδα- οφείλεται στο διαφορετικό ποιοτικά και χρονικά ιστορικό παρελθόν των δύο χωρών! Το DNA μιας εθνότητας δεν καθορίζει από μόνο του και τις νοοτροπίες και συμπεριφορές της. Αυτές διαμορφώνονται από τον κοινωνικό περίγυρο, τα βιώματα, την εκπαίδευση και τα παραδείγματα των πολιτικών και πνευματικών ηγεσιών. Είμαι βέβαιος ότι αυτή τη σοβαρή τηλεοπτική συμπεριφορά των Κυπρίων θα τη δούμε να αντανακλάται και στη διαχείριση της οξύτατης κρίσης που αντιμετωπίζουν!

ΕΛΠΙΔΑ ΑΠΟ MORGAN STANLEY
“Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέπει έκθεση της Morgan Stanley”. Μπορεί να κάνει λάθος. Μπορεί να το λέει από ίδιον συμφέρον. Μπορεί όμως και να είναι μια αξιόπιστη πρόβλεψη. Ό,τι και να ισχύει από τα τρία, δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα και στις διεθνείς αγορές και στον απελπισμένο Έλληνα πολίτη! Ειδικά όταν λέγεται από ένα οργανισμό, που μόνο αρνητικές αξιολογήσεις έχει κάνει για την Ελλάδα. Άμποτε να αποδειχθεί «αξιόπιστη πρόβλεψη»!

Ο ΝΕΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ: ΕΥΡΩΚΛΑΣΤΕΣ & ΔΡΑΧΜΟΦΙΛΟΙ
Συμπληγάδες! Από τη μία πλευρά το χείριστο παρελθόν μας και το σημερινό εθισμένο σε καταστροφικές πρακτικές πολιτικό κατεστημένο, που αδυνατεί να κάνει το άλμα προς τα εμπρός. Από την άλλη πλευρά, μια γερμανική Ευρώπη, η οποία είτε εθελοτυφλεί είτε είναι ανίκανη είτε έχει δεύτερες σκέψεις και η οποία σπρώχνει τις αδύναμες χώρες (όχι άμοιρες δικών τους ευθυνών) στον γκρεμό! Έτσι, ανάμεσα σ’ αυτές τις συμπληγάδες πέρασε δυναμικά αυτή τη φορά το θέμα της επιστροφής στη δραχμή! Όλο και πιο δυνατά, όλο και περισσότεροι, με μπροστάρη τον Αλέκο Αλαβάνο και το  “Plan B” του, οδηγούν τον λαό μπροστά σ’ ένα νέο διχασμό, ερήμην της λογικής, με μοχλό τα συναισθήματα της οργής, του φόβου και της ελπίδας. Δίπλα στους Μνημονιακούς και Αντιμνημονιακούς, τώρα θα έχουμε και τους Ευρωκλάστες και τους Δραχμόφιλους. Κι ένας διπλά διχασμένος λαός δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό!

ΠΑΤΗΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΥΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΜΠΑΛΙΝ!
Ο Αλέκος Αλαβάνος κατεβαίνει στην πολιτική κονίστρα με το “Plan B”, που δεν είναι άλλο, από την επιστροφή στη δραχμή και την έξοδο από την Ευρώπη, όπως καθαρά και απερίφραστα δήλωσε στον Νίκο Ευαγγελάτο! Το αυθεντικό κόμμα της δραχμής του Αλέκου όμως, απειλεί να προσελκύσει οπαδούς της δραχμικής συνιστώσας του Αλέξη! Θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον του αγώνα του Πατρός με τον Υιόν, ερήμην δυστυχώς του πνεύματος!
 
ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» !
Το θαύμα έγινε! Για πρώτη φορά ουσιαστικά στην Ελλάδα, χωρίς κανένα προηγούμενο, χωρίς σχετική εμπειρία και κουλτούρα, σχηματίστηκε μια συνεργατική-τρικομματική κυβέρνηση. Ορατές είναι φυσικά οι αδυναμίες της, που οφείλονται λιγότερο σε ιδεολογικές διαφορές και περισσότερο σε κομματικές ισορροπίες και τακτικές. Πολλά θέματα έχουν βαλτώσει όμως από αυτές τις αδυναμίες…

Συνυπεύθυνοι είναι και οι τρεις Αρχηγοί, αλλά πρώτος υπεύθυνος είναι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ενώ δείχνει σχεδόν πανθομολογούμενη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα σε όλα σχεδόν τα θέματα, εμφανίζει έντονη διστακτικότητα στην επιλογή κυβερνητικών στελεχών και στενών συνεργατών του. Βασικό όμως χαρακτηριστικό των ηγετών είναι η επιλογή άξιου επιτελείου! Κι αυτό επιβάλλεται και για να συνεχισθεί το «θαύμα» και για να βγούμε από την κρίση και γιατί είναι η δίκαιη μοίρα των πρωθυπουργών να πιστώνονται με τα θετικά και να χρεώνονται με τα αρνητικά!