Πρόκειται για ένα ζήτημα που έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι η ΕΡΤ δεν ζει από τη διαφήμιση, ενώ και ο ρόλος της ως δημόσιο αγαθό επιβάλλει την ανεξαρτητοποίησή της από την αγορά και τις δεσμεύσεις της. Αντίστοιχη θέση είχε διατυπώσει και ο Τηλέμαχος Χυτήρης παλαιότερα, από τη θέση του υπουργού Τύπου.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ο Παντελής Καψής δήλωσε: «Έτσι κι αλλιώς, αυτή τη στιγμή τα έσοδα της ΕΡΤ είναι ελάχιστα. Η ΕΡΤ δεν κυνηγάει διαφημίσεις. Η αποχώρηση της ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά είναι μια άποψη που ακούγεται και θα πρέπει ίσως να συζητηθεί σοβαρά». Σχολιάζοντας στο Marketing Week τις δηλώσεις Καψή, στελέχη της διαφημιστικής αγοράς επισημαίνουν ότι «θα είναι ευχής έργον για όλους να αποχωρήσει η ΕΡΤ από την αγορά, αφού ούτως ή άλλως τα έσοδά της προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ ο ρόλος της είναι να προάγει τον πολιτισμό και όχι να ανταγωνίζεται τα reality shows των ιδιωτικών καναλιών».

Σε δεύτερο επίπεδο, όπως αναφέρουν, υπάρχει και το ενδεχόμενο η διαφημιστική δαπάνη που δεν θα απορροφά η ΕΡΤ να κατευθυνθεί είτε στα ιδιωτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, είτε στα τοπικά, δεδομένου ότι η δημόσια τηλεόραση έδινε ούτως ή άλλως, λόγω της φυσιογνωμίας της, έμφαση και στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως ανέφερε εξάλλου ο Παντελής Καψής στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», η ΕΡΤ μπορεί με το ίδιο έργο που παράγει αυτή τη στιγμή να έχει μια εξοικονόμηση κόστους της τάξης του 15%.

Τέλος, ανέφερε ότι η ΕΡΤ από 10 εκατ. ευρώ έλλειμμα το 2009 έφτασε σε πλεόνασμα 63 εκατ. ευρώ το 2011. Πριν μερικές ημέρες δε, ο Παντελής Καψής παρουσίασε σχέδιο νόμου για την εξασφάλιση της θεσμικής ανεξαρτησίας και την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, το οποίο αποτελεί έργο της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαο Αλιβιζάτο.

Το νομοσχέδιο αυτό έλαβε υπόψη του το καθεστώς λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε πέντε χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Σουηδία και ΗΠΑ) και έχει στόχο την ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ και την απεμπλοκή της από την εκάστοτε κυβέρνηση. Bέβαια, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, «καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει αυτό το νομοσχέδιο, αλλά είναι σαφής ο στόχος της σημερινής κυβέρνησης, που είναι όσο γίνεται να προετοιμάσει περισσότερο το έργο της».

Ίσως η σημαντικότερη παράμετρος του νέου αυτού νομοσχεδίου αφορά στη σύσταση ενός νέου οργάνου του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει 9ετή θητεία και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΕΡΤ από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέτει υγιείς και ορθολογικές βάσεις λειτουργίας του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ωστόσο δεν γνωρίζουμε κατά πόσον είναι διατεθειμένη η πολιτική τάξη να δεχθεί κάτι τέτοιο.