Σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικού κλίματος των ΕΑΣΕ και Icap

Συνολικά, αισιοδοξία και μικρή άνοδος καταγράφεται στον Γενικό Δείκτη Οικονομικού Κλίματος της ΕΑΣΕ και της Icap, μετά τον τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας και τον σχηματισμό κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) σημείωσε άνοδο στις 96 μονάδες το 2ο τρίμηνο του 2012, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων και Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων, από την ΕΑΣΕ σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 19 Ιουνίου με 2 Ιουλίου 2012.

Αναλυτικότερα, η ανοδική πορεία του γενικού δείκτη είναι συγκρατημένη εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση και του μεταρρυθμιστικού έργου που απαιτείται ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει μικρή βελτίωση του κλίματος στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ενώ αντίθετα σημειώθηκε κάμψη στις πολύ μεγάλες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης παρέμεινε στα ίδια επίπεδα έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία του δείκτη προσδοκιών ο οποίος διαμορφώθηκε στις 122 μονάδες.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος ΔΣ ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος Icap Group, δήλωσε σχετικά: «Παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, ενθαρρυντικό είναι ότι αυξήθηκαν σε 38% οι CEOs που προβλέπουν ότι μετά από ένα χρόνο θα είναι καλύτερη η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων που διοικούν, έναντι μόνο 16% που πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερη.

Επιπρόσθετα, σχετική αισιοδοξία στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας δημιουργεί το γεγονός ότι 2 στους 3 CEOs πιστεύουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους ένα χρόνο μετά θα είναι ίδιος (50%) ή μεγαλύτερος (14%), εκτινάσσοντας τον σχετικό δείκτη από τις 85 τις 97 μονάδες. Το σημαντικότερο όμως αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι εννιά στους δέκα CEOs θεωρούν ότι η Ελλάδα, παρά τις σημαντικές δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει, θα καταφέρει τελικά να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ».