Το video θα αναδειχθεί αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος πρωταγωνιστής του 2017. Σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρεία marketing Insivia, το 1/3 των συνολικών online δραστηριοτήτων ξοδεύεται στη θέαση video, ο μέσος χρήστης εκτίθεται σε 32,3 video τον μήνα, το 75% των online video θεατών είχαν διάδραση με μια online video διαφήμιση σε διάστημα ενός μήνα, 75% των στελεχών παρακολουθούν video σχετικά με την εργασία τους σε business ιστοσελίδες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ το 36% των online καταναλωτών εμπιστεύεται τα video ads.

Όπως είναι φυσικό, το digital video advertising βρίσκεται στην πλήρη άνθισή του, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη. Στο πλαίσιο του συνεδρίου IMC.16 του IAB Hellas, ο Guy Phillipson, CEO του IAB UΚ, αναφέρθηκε στους πέντε επιταχυντές της digital διαφήμισης, Mobile, Search, Social και branded content, Video και Data με real-time targeting, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι οι βασικές ευκαιρίες εσόδων για τους publishers βρίσκονται στο video και το branded content/native. Παράλληλα, ο Tomasz Czudowski, Head of YouTube Marketing, CEE & Emerging Markets της Google, έδωσε έμφαση σε ένα νέο KPI για τα βίντεο στο YouTube: την προσοχή (και όχι τα views).

Προέτρεψε τα brands να κάνουν προγραμματισμό βάσει προσοχής, να αγοράζουν προσοχή και να δίνουν reports βάσει προσοχής. Επίσης, υποστήριξε ότι ο συνδυασμός εικόνας, ήχου και κίνησης, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας, μιλώντας για δύο φορές υψηλότερο brand awareness και 3 φορές υψηλότερο ad recall.

Απαιτηση για branding metrics
Ωριμάζουν οι στρατηγικές αγοραπωλησίας στην ψηφιακή video διαφήμιση, καθώς οι μέθοδοι μέτρησης εξελίσσονται προς την κατεύθυνση των branding KPIs και απομακρύνονται από τα clicks, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έρευνα «Attitudes to Digital Video Advertising» του IAB Europe. Η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη εφαρμόζουν κάποια στρατηγική ψηφιακής video διαφήμισης, ενώ πάνω από το 90% των διαφημιζόμενων, των media agencies και των publishers χρησιμοποιούν το Μέσο. Συγκεκριμένα, τα βασικά ευρήματα καταδεικνύουν το ψηφιακό video ως απαραίτητο format για brand building.

Και ενώ η ζήτησή του ξεπερνά την προσφορά, αποτελεί πολύτιμο μεν, αλλά ακόμη μικρό ποσοστό του digital ad inventory των publishers, οι οποίοι επιπλέον δηλώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του inventory είναι «non skipable», γεγονός που εγείρει ζητήματα user experience και ad blocking. Επίσης, ένα 90% των αγοραστών διαφήμισης (διαφημιζόμενοι και media agencies) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν την επένδυσή τους σε ψηφιακή video διαφήμιση μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Οι ίδιοι, με στόχο να προσεγγίσουν περισσότερο κοινό και να ενισχύσουν το reach της εκάστοτε καμπάνιας, εφαρμόζουν «μιντιακά» πλάνα σε πολλαπλές οθόνες. Ο Oliver Gertz, Managing Director Interaction EMEA and Programmatic Lead Global Clients της MediaCom, δήλωσε: «Όσο η κατανάλωση του video αυξάνει σε όλα τα ψηφιακά Μέσα, τόσο αυξάνει και η video διαφήμιση. To ψηφιακό video μπορεί να δώσει ώθηση στα brand KPIs, μέσω δημιουργικού και ενημερωτικού περιεχομένου, εάν επίσης συνδυαστεί με αποτελεσματικό targeting». Δυναμικά αυξάνεται και η επένδυση στο mobile video, πλησιάζοντας τα νούμερα του desktop, καθώς οι συνήθειες του κοινού εξελίσσονται.

Social, mobile και VR, κυριαρχούν στις νέες τάσεις
Πρόσφατο δημοσίευμα του Forbes επισημαίνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον της αγοράς για το digital video advertising, ενώ αναφέρει ότι η online video διαφημιστική δαπάνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 31% τον επόμενο χρόνο. Άλλωστε, η Cisco έχει ήδη δημοσιεύσει την εντυπωσιακή της πρόβλεψη ότι πάνω από το 80% της διαδικτυακής κίνησης έως το 2020 θα αντιστοιχεί σε video. Στο πλαίσιο αυτό, το Forbes παρουσιάζει τις κυρίαρχες τάσεις που θα επικρατήσουν στον τομέα του video advertising το 2017.

Το μέλλον του video advertising είναι social
Η video διαφημιστική δαπάνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται για έναν και μόνο λόγο: τα social media βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και οι καταναλωτές. Οι πρόσφατες εκλογές για την αμερικανική προεδρία έδειξαν το πόσο βασιζόμαστε στα social media για ενημέρωση και πληροφόρηση, με ένα μεγάλο κομμάτι του content που καταναλώνεται σε αυτές τις πλατφόρμες να είναι σε μορφή video. Οι social video διαφημίσεις είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στους marketers που επιθυμούν να αυξήσουν το brand awareness, καθώς το video είναι ένα engaging format ικανό να δημιουργήσει συναισθηματική σύνδεση με τον θεατή και συχνά διαμοιράζεται μεταξύ των χρηστών. Μεγαλύτερος παίκτης είναι το Facebook, απορροφώντας πάνω από τα 2/3 των παγκόσμιων social media διαφημιστικών εσόδων, με τα υπόλοιπα δίκτυα να προσπαθούν συνεχώς να αυξήσουν το μερίδιό τους. Το social video θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2017, με διευρυμένα ad formats, όπως τα native video και in-the-moment live stream ads χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το Facebook Live.

Το mobile θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες
Το mobile video είναι ένα από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα ad formats, απορροφώντας περίπου το ένα τέταρτο των digital διαφημιστικών προϋπολογισμών, παρόλο που πρόσφατα άρχισαν να ξεδιπλώνονται οι δυνατότητές του. Η Google λάνσαρε native video ads για mobile publishers, καθιστώντας τα mobile formats πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, και μέσα στο 2017, περαιτέρω τεχνολογικές αναβαθμίσεις θα επιτρέψουν στο mobile video advertising να γίνει πιο engaging και δημιουργικό. Οι διαφημιστές θα εστιάσουν στο «χτίσιμο» native, shareable εμπειριών και το mobile video advertising θα καταστεί όλο και περισσότερο οικονομικά προσιτό, ελκύοντας και μικρότερες επιχειρήσεις.


Τα brands θα επικοινωνούν μέσω video
Καθώς τα email newsletters συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στις marketing στρατηγικές, η ενσωμάτωση video σε αυτά θα καταστεί φέτος ιδιαιτέρως δημοφιλής, τη στιγμή που τα brands αναζητούν τρόπους να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Τα newsletters με ενσωματωμένα videos παρουσιάζουν υψηλά open and click-through rates, ενώ τα videos μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σχέσεων με τον καταναλωτή μέσω δημιουργικού brand storytelling.

Ανάπτυξη των virtual reality και augmented reality
Η επιτυχία του Pokemon Go απέδειξε ότι οι χρήστες είναι έτοιμοι για augmented reality εμπειρίες experiences, ενώ προϊόντα όπως τα Google Cardboard και Daydream καθιστούν την εικονική πραγματικότητα πιο προσβάσιμη. Στο πλαίσιο αυτό, το video advertising θα γίνεται όλο και περισσότερο experiential το επόμενο διάστημα. Το YouTube ήδη προσφέρει 360ο video ads, ενώ η Sony ήταν το πρώτο brand που δοκίμασε την 360ο προσφορά του Snapchat με μια immersive video διαφήμιση για την ταινία Don’t Breathe. Έως το τέλος του 2017, η αναδυόμενη αυτή τεχνολογία θα θεωρείται δεδομένη.

Η διάρκεια των video ads θα διαφέρει ανά πλατφόρμα
Τα τελευταία δύο χρόνια έμφαση δίνεται στα συντομότερα videos και στη μείωση της διάρκειας των διαφημίσεων, με το YouTube να λανσάρει bumper video ads των 6 δευτερολέπτων. Με την πτώση όμως της micro-video πλατφόρμας Vine, η βιομηχανία επανεξετάζει την απόδοση των video διαφορετικής διάρκειας. Η επιτυχία του Facebook στο video συχνά αποδίδεται στο γεγονός ότι «τρέχει» συντομότερες διαφημίσεις, αλλά τα video completion rates στη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι υψηλότερα για τις διαφημίσεις με διάρκεια από 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Το 2017, οι διαφημιστές θα πρέπει να αποφύγουν το μοντέλο «one-size-fits-all», εξαρτώντας τη διάρκεια μιας διαφήμισης από το κοινό της εκάστοτε πλατφόρμας. Θα πρέπει, επίσης, να σκεφτούν τι θέλουν να πετύχουν με ένα video ad. Να ενημερώσουν ή να ψυχαγωγήσουν; Να λανσάρουν ένα νέο προϊόν ή να υπενθυμίσουν στους καταναλωτές ένα ήδη εδραιωμένο brand; Αυτοί οι παράγοντες είναι που θα επηρεάσουν τη διάρκεια της διαφήμισής τους. 

Θα αυξηθεί η ζήτηση για viewability metrics

Με το video advertising να αποτελεί πλέον κύριο συστατικό των digital στρατηγικών, τα brands θέτουν ως προτεραιότητα την μέτρηση του performance και του viewability. Το Facebook, το οποίο μετρά ως «viewed» μια διαφήμιση που παίχτηκε έστω και για 3 δευτερόλεπτα, αποκάλυψε πρόσφατα ότι λόγω λάθους σε υπολογισμούς, υπερεκτίμησε έως και κατά 80% τον μέσο χρόνο που δαπανούν οι χρήστες στη θέαση video στην πλατφόρμα του. Στο πλαίσιο αυτό, η απαίτηση των brands για διαφάνεια στο video advertising θα ενταθεί κατά το 2017.

Στο 19,6% η χρήση ad blocking στην Ελλάδα
Η άνοδος του video advertising έρχεται μαζί με το ζήτημα του ad blocking. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η υιοθέτηση του ad blocking σε κάποια κοινά φθάνει έως και το 50%, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό έως και 45%, δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί ad blocker μόνο και μόνο επειδή δεν γνωρίζει πώς να το κάνει. Η χρήση ad blocking στην Ελλάδα, σε επίπεδο unique browsers, ανέρχεται στο 19,6%, όπως φανερώνει η πρώτη σχετική έρευνα. Την έρευνα πραγματοποίησε η TailWind, υπό την αιγίδα των ΣΔΕ, ΕΔΕΕ και ΙΑΒ Hellas, σε συνεργασία με τη Focus Bari και την Oriel, κατά το χρονικό διάστημα 26 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2016 σε συνολικά 54 sites.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε επίπεδο συσκευών, η χρήση εφαρμογών για ad blocking διαμορφώνεται σε 34,3% στο desktop, 2,8% και 4,7% σε mobile και tablet αντίστοιχα. Ως προς το προφίλ του έλληνα χρήστη ad blocker, η πλειοψηφία είναι άνδρες, ηλικίας 18-34 και υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Ο κύριος λόγος που ωθεί τους καταναλωτές στη χρήση εφαρμογών ad blocking, είναι κατά 71,1% η αποφυγή ενοχλητικών διαφημίσεων. Δύο στους 3 χρήστες ad blocking δήλωσαν ότι θα απεγκαθιστούσαν την εφαρμογή εάν οι διαφημίσεις γίνονταν λιγότερο ενοχλητικές και δεν επηρέαζαν την πλοήγησή τους.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 30% των ελλήνων χρηστών που χρησιμοποιούν ad blocker έχει εγκαταστήσει το λογισμικό τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που συνεπάγεται ετήσια αύξηση περίπου 50%, ενώ το 47% των χρηστών που δεν χρησιμοποιούν ad blocker σχεδιάζει να εγκαταστήσει αντίστοιχο λογισμικό άμεσα.

Τόσο οι χρήστες όσο και οι μη χρήστες ad blocking συμπίπτουν ως προς τα χαρακτηριστικά των ψηφιακών διαφημίσεων που θεωρούν περισσότερο ενοχλητικά. Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά εκείνα που παρεμβαίνουν στην εμπειρία πλοήγησής τους και περιορίζουν τον έλεγχό τους πάνω στη σελίδα. Διαφημίσεις οι οποίες μετακινούν ή μπλοκάρουν το περιεχόμενο της σελίδας, video-ads χωρίς κουμπί επιλογής παράλειψης, καθώς και videos με αυτόματη έναρξη ήχου, κατατάσσονται ως οι πλέον ενοχλητικές, σε ποσοστό άνω του 84%. Ωστόσο, η πλειοψηφία όλων των χρηστών είναι διατεθειμένη να βλέπει διαφημίσεις στο διαδίκτυο με αντάλλαγμα την ελεύθερη πρόσβαση σε ένα website.


Οι social πλατφόρμες μετατρέπονται σε broadcast media
Το social video, το οποίο περιλαμβάνει τη διάδοση content οπτικοακουστικού format σε social media πλατφόρμες και applications, βρίσκεται σε φάση μεγάλης ανάπτυξης ως content marketing format, η οποία θα συνεχιστεί και φέτος. Το video μεταμορφώνει το social media marketing και μετατρέπει τις social πλατφόρμες σε broadcast media, σύμφωνα με τη Warc. Παραθέτοντας τα βασικότερα insights για το πώς το video μεταμορφώνει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Warc επισημαίνει ότι οι marketers σχεδιάζουν να αυξήσουν τη δαπάνη τους στο social video advertising, με κυρίαρχο το mobile, ότι το live video θα ανθίσει ως ευκαιρία για αποκλειστικό και διαδραστικό content, ότι το Facebook ηγείται του «broadcast» μοντέλου στα social, καθώς και ότι τα sharing rates παραμένουν χρήσιμα ως προς τη μέτρηση του engagement. Επιπλέον, τα brands καλούνται να κάνουν λιγότερα και καλύτερα posts προκειμένου να προσελκύσουν την προσοχή των χρηστών, αλλά και να δίνουν έμφαση τόσο στο content όσο και στο context της κατανάλωσης video. Στο mobile, οι διαφημίσεις των 30’’ κερδίζουν έδαφος έναντι αυτών των 3’’, ενώ πιο προσεκτικά πρέπει να εξετάζονται και τα social video metrics. Τέλος, τα influencer-focused video είναι αποτελεσματικά όταν λειτουργούν ως συμπλήρωμα των παραδοσιακών μέσων προσέγγισης των καταναλωτών.

Πάνος Μήλιας, Digital Media Manager, Nestle Hellas
Το video πρέπει να τραβήξει την προσοχή στην αρχή και κατόπιν να προκαλέσει το ενδιαφέρον του θεατή
«Το digital video έχει γίνει σήμερα το βασικό όχημα επικοινωνίας στις περισσότερες καμπάνιες. Άλλες ξεκινούν με ένα επεξηγηματικό video, άλλες αποτελούνται από πολλά video κατά τη διάρκειά τους και πολλές τελειώνουν με ένα συνοπτικό video. Πού οφείλεται όμως αυτή η εξέλιξη; Στο digital, το κοινό κατακλύζεται από πολλά και διαφορετικά μηνύματα. Είναι πολύ πιθανό να δει μια εικόνα και να μην του μείνει κάτι, αν όμως δει το μεγαλύτερο μέρος ενός video, λόγω της αμεσότητας του μέσου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτό θα γράψει καλύτερα. Θέλει όμως προσοχή, γιατί για να φέρει στη μάρκα τα αποτελέσματα που επιδιώκει, θα πρέπει το video τραβήξει την προσοχή στην αρχή και να προκαλέσει το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια, ώστε να κρατήσει τον θεατή όσο το δυνατόν περισσότερο!»

Η αγορά μιλά για τις νέες τάσεις στον χώρο

Άλεξ Καραγεώργης, Chief Operations Officer, TDG
Διαφάνεια στις μετρήσεις, με έμφαση στο viewability

«H δυναμική της διαφήμισης μέσω βίντεο είναι από τα ξεκάθαρα trends και του 2017. O βασικός παράγοντας που ενισχύει αυτό το trend για τους διαφημιζομένους, είναι η γενιά των Millennials, που αναγνωρισμένα καταναλώνουν και διαμοιράζουν κυρίως βίντεο στο διαδίκτυο. Με την ψηφιακή δαπάνη να ανεβαίνει συνολικά, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται – με πάνω από 30% σύμφωνα με έρευνα της Carat – στο κομμάτι του βίντεο. Αυτό που θα κάνει την διαφορά τελικά, θα είναι η διαφάνεια στις μετρήσεις, με έμφαση στο viewability, η δυνατότητα προγραμματικά αγορασμένου βίντεο για την καλύτερη στόχευση και η διαθεσιμότητα βίντεο formats στις mobile συσκευές».

Κατερίνα Μίτσελλ, Chief Marketing Officer, Phaistos Networks
Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα
«Από τώρα και για τα επόμενα χρόνια, η αγορά του video θα υποστεί έντονες αλλαγές – όπως πριν μερικά χρόνια υπέστη η αγορά της μουσικής. Ο τρόπος που το κοινό καταναλώνει πλέον περιεχόμενο έχει αλλάξει, η μετατόπιση από τις συσκευές τηλεόρασης προς τις οθόνες των υπολογιστών και πλέον στις οθόνες των κινητών είναι κάτι που παρατηρούμε καθημερινά γύρω μας. Νομίζω ότι, ήδη, δεν μιλάμε μόνο για ‘‘online tv’’, αλλά για digital video. Αυτό το περιβάλλον σε συνδυασμό με τις ανάγκες των brands, δημιουργούν εξαιρετικές ευκαιρίες για τη video διαφήμιση. Αρκεί να μην κάνουμε, όπως συχνά συνηθίζουμε, το μεγάλο λάθος: να ενθουσιαστούμε από τις νέες ευκαιρίες και να κάνουμε βιαστικές κινήσεις που θα φέρουν μεν κάποιο όφελος, θα περιορίσουν όμως ή ακόμα και θα προκαταβάλλουν αρνητικά τις προοπτικές του μέλλοντος. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να προστατεύσουμε την αγορά της video διαφήμισης και να καταφέρουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι – παραγωγοί περιεχομένου, Μέσα, διαφημιστές, μάρκες και πάροχοι τεχνολογιών – να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα, να ορίσουμε εξ αρχής τους ‘‘όρους του παιχνιδιού’’ ώστε, με πιο δομημένα βήματα, να διασφαλίσουμε μια αγορά με τεράστιες προοπτικές για όλους».

Νεκτάριος Σαρτζετάκης, Founder και CEO, Nemo Online
Νέες υπηρεσίες που παντρεύουν ενδιαφέρον περιεχόμενο και καλά στοχευμένη programmatic διαφήμιση

«Το 2017 θα είναι η χρονιά του digital video content και του digital video advertising. Πέρα από το Facebook και το YouTube που φέρνουν σταθερή ανάπτυξη στον τομέα του digital video advertising, έρχονται και νέες υπηρεσίες που παντρεύουν σε ένα κοινό video player ενδιαφέρον περιεχόμενο και καλά στοχευμένη programmatic διαφήμιση. Αυτό το μίγμα σερβίρεται με έναν κώδικα, σε ένα μεγάλο δίκτυο από websites. Οι νέες αυτές υπηρεσίες, που εξυπηρετούν επιπλέον και τις ανάγκες για διανομή native video content, θα προσφέρουν στους εκδότες τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τα κλειστά περιβάλλοντα του Facebook και του YouTube, στον τομέα του digital video advertising».

Ηλίας Σούσης, Head of Domestic Greek Market, Agencies and YouTube, Google.
Μεγάλη τάση, η κατανάλωση 360ο video VR περιεχομένου
«Η επιρροή του Digital Video Advertising και πλατφορμών όπως το YouTube είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ορίζοντας επί της ουσίας το πώς δημιουργούμε περιεχόμενο χάρη σε ένα λαμπερό οικοσύστημα δημιουργών. Και επειδή διαλέγουν οι ίδιοι οι θεατές αυτό που επιθυμούν να καταναλώσουν, ταυτίζονται μαζί του και το θεωρούν πιο διασκεδαστικό και πιο χρήσιμο. Είτε μια εταιρεία αποφασίσει να συνεργαστεί με έναν δημοφιλή δημιουργό είτε απλώς διαφημίζεται στο κανάλι του, είτε ακόμα δημιουργεί το δικό της περιεχόμενο, είναι σημαντικό να αναζητήσει τρόπους ώστε να αξιοποιήσει τις μοναδικές δυνατότητες που παρέχει το περιβάλλον του YouTube. Οι θεατές επιθυμούν να συνδεθούν με όσους δημιουργούν ελκυστικό περιεχόμενο και αυτό είναι ένα είδος διαφήμισης που είναι πραγματικά αδύνατο κάποιος να το παραβλέψει. Επίσης, μία μεγάλη τάση είναι η κατανάλωση 360ο video και virtual reality περιεχομένου. Είναι εντυπωσιακό πως βλέποντας τις αναζητήσεις στο YouTube, το συγκεκριμένο περιεχόμενο έχει εντυπωσιακά αυξητική ζήτηση. Το συγκεκριμένο είδος Digital Video είναι πολύ σημαντικό, γιατί οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα προσοχής, αυξημένο engagement και σε εμπειρική θέαση των videos, γεγονός που θα οδηγήσει και σε αύξηση το digital video advertising».


OgilvyOne, Nescafe: Καμπανια που ξεκινησε απο digital video
Η πρόσφατη καμπάνια «Κάθε μέρα ξεκινάμε τον κόσμο» του Nescafe αφορά παραγωγή που δημιουργήθηκε αρχικά ως digital video, το οποίο διαχύθηκε έπειτα ως a-b-l επικοινωνία. Το σποτ αφηγείται τη δημιουργία του κόσμου ως τη μέρα της δημιουργίας του ανθρώπου, μέσα από τα στιγμιότυπα αληθινών επαγγελματιών που με την εργασία τους «ξεκινούν» τον κόσμο. «Κάθε πρωί ο κόσμος ξεκινά από την αρχή. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που ξυπνούν πρώτοι και προετοιμάζουν τη μέρα για εμάς», αναφέρει το story της ταινίας, την οποία υπογράφει η OgilvyOne.

Χριστίνα Περγάμαλη, Brand Manager Consumer Products Division, Gr. Sarantis
Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Ένα digital video πόσες;
«Το digital video κερδίζει καθημερινά χώρο και αξία στο ελληνικό διαφημιστικό περιβάλλον, καθώς αποτελεί έναν διασκεδαστικό, σύντομο και στοχευμένο τρόπο προβολής, όταν βέβαια γίνεται σωστά. Το video και μάλιστα το branded περιεχόμενο, που δίνει added value στον χρήστη, όπως δείχνουν οι διεθνείς έρευνες θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά trends του 2017 διότι: -Βοηθάει τα brands να αποκτήσουν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τους χρήστες, δίνοντάς τους την δυνατότητα να διαμορφώνουν εξειδικευμένο περιεχόμενο, το οποίο μπορούν να εκθέσουν σε μεγάλη ποικιλία ψηφιακών μέσων. -Δεν κουράζει τους χρήστες και ενίοτε τους ενθουσιάζει τόσο ώστε ακόμα και να μοιραστούν το video με τους φίλους τους. Από την άλλη μεριά, ο καταιγισμός από video, τους εκπαιδεύει στο να μην τα προσέχουν τελικά, οπότε είναι στην ευθύνη του marketer να δημιουργήσει αληθινά ενδιαφέρον περιεχόμενο. Εμείς στην Sanitas είμαστε οι πρώτοι στην κατηγορία μας που επενδύσαμε και συνεχίζουμε να επενδύουμε στο story telling μέσα από video content με υψηλά production values που δημιουργούμε για τους χρήστες μας. Καταλήγοντας, το μέλλον του digital video στο marketing mix δείχνει λαμπρό. Εφόσον εμπεριέχει δημιουργικότητα και στοχευμένη χρήση, μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει την αναγνωρισιμότητα του brand».

7 video marketing trends 2017

 1. Άνοδος των 360ο videos
Σύμφωνα με έρευνα της Magnifyre, το μέσο ποσοστό των ατόμων που παρακολούθησαν ένα 360ο video ήταν 28,81% υψηλότερο από το ίδιο video σε non 360ο format. Επιπλέον, ο διπλάσιος αριθμός ατόμων παρακολούθησε το 360ο video έως το τέλος.
 2. Θέαση videos σε πολλαπλές συσκευές
Η έκθεση Think with Google επισημαίνει ότι το 85% των ατόμων 18-49 ετών χρησιμοποιεί ταυτόχρονα πολλαπλές συσκευές. Τα 2/3 των χρηστών του YouTube users παρακολουθούν YouTube σε μια δεύτερη οθόνη ενώ βλέπουν τηλεόραση.
 3. Αύξηση του engagement του κοινού στο YouTube
Η παραπάνω έρευνα φανερώνει, επίσης, ότι οι μισοί από τους 18-34 ετών YouTube χρήστες θα σταματούσαν οτιδήποτε κάνουν για να παρακολουθήσουν ένα νέο video από τον αγαπημένο τους δημιουργό, 4 στους 10 Millennials δήλωσαν ότι εμπιστεύονται μόνο το YouTube για video με θέματα του ενδιαφέροντός τους, ενώ οι έφηβοι παρακολουθούν 64% λιγότερη τηλεόραση από τους ενήλικες, προκειμένου να έχουν χρόνο για θέαση online video.
 4. Ανάπτυξη του live-streaming
Παράλληλα με το Facebook Live, τα Periscope και Snapchat θα συνεχίσουν ως μεγάλες live-streaming πλατφόρμες το 2017, καθώς οι χρήστες ανταποκρίνονται θετικά στα live videos, είτε αυτά αφορούν αθέατες πλευρές μια επιχείρησης ή ενός προϊόντος, είτε αφορούν τη μετάδοση εκδηλώσεων και συνεδρίων.
 5. Το temporary content στο προσκήνιο
Με την άνοδο του Snapchat και του Instagram, τα brands θα πρέπει να «αγκαλιάσουν» και το «προσωρινό» live video content, περιεχόμενο δηλαδή που χάνεται σύντομα στη ροή αφού δημοσιευτεί. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι χρήστες του Snapchat προτιμούν τη διαφάνεια των temporary video, τα οποία δεν περνούν από editing, θεωρώντας τα ως ειλικρινή και engaging.
 6. Video storytelling
Το storytelling μέσω video αποτελεί έναν αρκετά αποτελεσματικό τρόπο για τη δημιουργία ενθουσιασμού, το «χτίσιμο» σχέσεων και την κινητοποίηση του κοινού.
 7. Video email marketing
Τα emails που ενσωματώνουν video links μπορούν να αυξήσουν το CTR και το open rate ενός email, γι’ αυτό και video content και email θα συνδυάζονται όλο και περισσότερο το 2017.

Πηγή:
Socialmediatoday.com