Στο σύγχρονο ψηφιακό οικοσύστημα της επικοινωνίας, η διακίνηση της διαφημιστικής εικόνας στα τηλεοπτικά δίκτυα, δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η DiGi8 πριν από μια δεκαετία δημιούργησε και λάνσαρε τη δική της πλατφόρμα ψηφιακής διανομής διαφημιστικών ταινιών, εξυπηρετώντας την ανάγκη των επαγγελματιών του κλάδου να διοχετεύουν τα διαφημιστικά spot στα τηλεοπτικά δίκτυα έγκαιρα, αξιόπιστα και με ακρίβεια. Έκτοτε, χιλιάδες spots κάθε χρόνο φτάνουν στον προορισμό τους, σε περισσότερους από 100 τηλεοπτικούς σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Θανάσης Ρουμελιώτης, Εμπορικός Διευθυντής της DiGi8, μας παρουσιάζει τη διαδρομή και τις υπηρεσίες της DiGi8 με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας της.

  MW: Κύριε Ρουμελιώτη, τι το πρωτοποριακό έφερε η DiGi8 στην αγορά της διαφημιστικής επικοινωνίας στη χώρα μας και πώς καταφέρνει μια καινοτόμα υπηρεσία να διατηρείται μπροστά από τις εξελίξεις με τη πάροδο δέκα χρόνων;

Θανάσης Ρουμελιώτης: Βασική καινοτομία της DiGi8 αποτελεί η δημιουργία μιας πλατφόρμας, στοχευμένα σχεδιασμένης στα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, η οποία εξυπηρετεί την ψηφιακή μεταφορά διαφημιστικών ταινιών. Η πλατφόρμα μας έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από το μηδέν από Έλληνες μηχανικούς με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, δίνοντάς μας έτσι την δυνατότητα να την αναπτύσσουμε και να την εξελίσσουμε συνεχώς. Το γεγονός ότι η πλατφόρμα μας είναι ελεύθερη από εξαρτήσεις σε δίκτυα και συστήματα τρίτων, μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού όσον αφορά την παραμετροποίηση, την εμπιστευτικότητα και φυσικά την ασφάλεια των δεδομένων.

  Πώς εξελίχθηκε η υπηρεσία σας μέσα σε αυτή τη δεκαετία;

Η εξέλιξη της υπηρεσίας μας αυτή τη δεκαετία ήταν σημαντική όπως άλλωστε και η εξέλιξη της διαφημιστικής αγοράς. Ξεκινήσαμε σε μια αγορά στην οποία οι ταινίες έφταναν στους τηλεοπτικούς σταθμούς με beta tapes, μέσα από μια χρονοβόρα διαδικασία με υποτυπώδη ιχνηλασιμότητα. Για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση υπήρξαν εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η καθιέρωση της διανομής των διαφημιστικών ταινιών, αρχικά σε αναλογία 16:9 και στη συνέχεια σε High Definition.

Σε όλες αυτές τις σημαντικές αλλαγές του κλάδου πρωτοστατήσαμε, – και είμαστε περήφανοι για αυτό-, αναπτύσσοντας συνεχώς την τεχνολογία μας με απώτερο στόχο να δώσουμε στους πελάτες μας δυνατότητες και εργαλεία εφάμιλλα, αν όχι καλύτερα, των αντίστοιχων συστημάτων παγκοσμίως. Πλέον, οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να διανέμουν τις διαφημιστικές τους ταινίες σε High Definition ανάλυση, σε ελάχιστα λεπτά, με real time monitoring της διαδικασίας μέσα από την πλατφόρμα μας.

  Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία;

Θα σας έλεγα υβριδική. Για παράδειγμα, η διαδικασία ελέγχου των αρχείων που διανέμουμε γίνεται σε δύο στάδια. Αρχικά τα αρχεία ελέγχονται από αυτοματοποιημένο σύστημα ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές.

Στη συνέχεια, ελέγχονται και από τους έμπειρους τεχνικούς μας για ενδεχόμενες αστοχίες επειδή υπάρχουν λεπτομέρειες -ειδικά στην εικόνα- τις οποίες ούτε το καλύτερο αυτοματοποιημένο σύστημα δεν μπορεί να εντοπίσει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία διασφαλίζουμε ότι τα αρχεία που διακινούνται από την πλατφόρμα μας είναι αψεγάδιαστα.

  Με λίγα λόγια ο απώτερος στόχος είναι η έγκαιρη παράδοση για επίτευξη του on air;

Η έγκαιρη και τεχνικά ακριβής. Η ταχύτητα ήταν, είναι και θα είναι πάρα πολύ σημαντική για τους πελάτες μας ώστε να επιτύχουμε το on airing. Παράλληλα, είναι εξαιρετικής σημασίας τα αρχεία που παραδίδουμε να πληρούν τις προδιαγραφές των τηλεοπτικών σταθμών, να είναι τεχνικά άρτια και broadcast-ready.

Χρονικά μεσολαβούν ελάχιστα λεπτά από την παραλαβή ενός master και τον αρχικό έλεγχό του ως την παραγωγή διαφορετικών σετ αρχείων – το κάθε ένα βάσει των προδιαγραφών του εκάστοτε τηλεοπτικού σταθμού, τον τελικό εξονυχιστικό έλεγχο και την ολοκλήρωση της διανομής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχώς επενδύουμε σε κατάλληλες υποδομές, τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να διασφαλίσουμε την ποιοτική παράδοση σε ελάχιστο χρόνο, ειδικά σε μια αγορά που κινείται συνεχώς προς το HD και στη διακίνηση μεγαλύτερων όγκων δεδομένων. Γιατί ο στόχος μας είναι να παραδίδουμε το ίδιο επίπεδο υπηρεσίας ανεξαρτήτως του όγκου που έχουμε να διαχειριστούμε σε κάθε χρονική στιγμή.

  Δηλαδή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες;

Είναι σημαντικό για εμάς να προσφέρουμε στους πελάτες μας τη σιγουριά ότι οι εργασίες που μας αναθέτουν θα διεκπεραιωθούν άμεσα και σωστά ανεξαρτήτως συνθηκών ή φόρτου εργασίας. Ειδικά όταν στην επικοινωνία υπάρχουν συχνά πολύ απαιτητικές καταστάσεις και διανομές την τελευταία στιγμή.

Αυτές τις περιπτώσεις καλύπτουμε καθημερινά και αυτός είναι θεωρώ ο λόγος για τον οποίο μας εμπιστεύονται οι πελάτες μας και μας έχουν τοποθετήσει στη θέση του market leader. Γιατί τους προσφέρουμε peace of mind σε κάθε περίπτωση χωρίς αστερίσκους. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στα 10 χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε επιτυχώς μεταφέρει πάνω από 300.000 μοναδικά αντίγραφα στους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς να αποτύχουμε ποτέ.

  Πού κρίνετε ότι οφείλονται αυτές οι επιδόσεις;

Καταρχάς στους ανθρώπους μας. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα απαιτείται εμπειρία και άριστη γνώση του αντικειμένου. Αυτή την τεχνογνωσία κατέχουν στο έπακρο οι τεχνικοί μας οι οποίοι με την εμπειρία τους και έχοντας χειριστεί πάνω από το 50% των διαφημιστικών ταινιών της τελευταίας δεκαετίας, είναι οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι της αγοράς για να τους εμπιστευτεί κάποιος την ταινία του.

Επίσης, η άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη των πελατών μας αποτελεί βασική επιδίωξη της ομάδας μας και επιτυγχάνεται μέσω της αμφίδρομης επικοινωνίας που έχουμε χτίσει με τους πελάτες μας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά, στην πλατφόρμα μας η οποία εξελίσσεται διαρκώς και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ολοκληρώνουν τις εργασίες διανομής με ταχύτητα και ακρίβεια χωρίς να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο από τη δημιουργική τους εργασία. Παράλληλα, τους παρέχει real time monitoring της διανομής, reporting και statistics.

Τέλος τα state of the art συστήματα transcoding, ελέγχου και δικτύων τα οποία χρησιμοποιούμε και είναι σημαντικά εργαλεία στην εργασία μας. Ειδικά η ασφάλεια των συστημάτων μας, σε συνδυασμό με τους ανθρώπους μας εγγυώνται την απόλυτη εμπιστευτικότητα, πράγμα που είναι βαρύνουσας σημασίας, ειδικά σε μια αγορά μικρής σχετικά κλίμακας με έντονο ανταγωνισμό όπως η ελληνική.

  Ποια είναι λοιπόν τα σημαντικότερα επιτεύγματα της δεκαετίας για την DiGi8?

Θα πω αρχικά η εμπιστοσύνη που μας δείχνει η αγορά. Σε βάθος δεκαετίας έχουμε επιτυχώς συνεργαστεί με το σύνολο σχεδόν των εταιρειών του κλάδου – διαφημιστικές εταιρείες, εταιρείες παραγωγής, media agencies και φυσικά τηλεοπτικούς σταθμούς. Η συνεχής υποστήριξή τους αποτελεί για εμάς μια επιβράβευση, αλλά και μια σημαντική ευθύνη.

Επίσης σημαντική στιγμή για εμάς ήταν η επιλογή μας ως στρατηγικού συνεργάτη από την Peach Video (πρώην IMD), του μεγαλύτερου δικτύου διανομής στον κόσμο με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες. Η έγκριση των διαδικασιών μας από τον μεγαλύτερο διανομέα παγκοσμίως και η συνεργασία μας για τη διανομή ταινιών πολυεθνικών πελατών που παράγουν και προσαρμόζουν το δημιουργικό τους υλικό στο εξωτερικό, επιβεβαιώνει ότι εργαζόμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Τέλος ως μια ευρύτερη αξιολόγηση, σημαντική είναι η συμβολή μας στη συνολική εξέλιξη του κλάδου. Πλέον, οι πελάτες μας μπορούν να κάνουν focus στα brands που εκπροσωπούν χωρίς να τους προβληματίζουν τεχνικές ιδιαιτερότητες και περιορισμοί, σε μια ταχύτατα μετασχηματιζόμενη αγορά.