Οι υπεύθυνες επιχειρήσεις επιδεικνύουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις και ανακάμπτουν γρηγορότερα σε περιπτώσεις κρίσεων. Αυτό, μεταξύ άλλων, ήταν ένα από τα πολύτιμα συμπεράσματα των διακρίσεων CR Index 2018 που απονεμήθηκαν πρόσφατα από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης.

Δώδεκα κορυφαίες επιχειρήσεις διακρίθηκαν για τις υψηλές επιδόσεις τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα βάσει των αξιολογήσεων CR Index & CRI Pass. Για 10η συνεχή χρονιά, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης επιβράβευσε την ΕΚΕ που εντάσσεται στην επιχειρηματική στρατηγική, μέσα από τις αυστηρές αξιολογήσεις των εν λόγω δεικτών. Οι εταιρείες που διακρίθηκαν φέτος είναι οι Εθνική Τράπεζα, Wind Ελλάς, Ελληνικός Χρυσός, ΔΕΠΑ, Pfizer Hellas, Genesis Pharma, Novo Nordisk Ελλάς, Lidl Hellas, Αττικές Διαδρομές, J&P-Άβαξ, Μέλισσα Κίκιζας, Metlife. Φέτος, οι διακρίσεις συμπεριέλαβαν και επίδοση Diamond, την οποία απέσπασε η Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν έχουν απονεμηθεί άλλες τρεις διακρίσεις Diamond, στις εταιρείες Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Όμιλος ΟΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς.

10 ΧΡΟΝΙΑ CR INDEX
Η φετινή απονομή, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Ιουνίου στο Radisson Blu Park Hotel, είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης συμπλήρωσε 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα ως αποκλειστικός εκπρόσωπος του CR Index, σε συνεργασία με το βρετανικό οργανισμό Business in the Community. Τη φετινή εκδήλωση προλόγισε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία συνεχάρη τους πρωταγωνιστές της βραδιάς και όλους όσοι επενδύουν διαχρονικά σε δράσεις και προγράμματα Εταιρικής Ευθύνης, προσφέροντας όπως είπε στους εργαζομένους, στην αγορά, στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Την απονομή παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων καθώς και των ΜΜΕ.

Τη βράβευση των εταιρειών πραγματοποίησαν οι Δημήτρης Μαύρος και Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού, Γιώργος Μοσχόβης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), Μανόλης Παπαπολύζος, Πρόεδρος Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Klas Eric Soderquist, Associate Professor, Dept. of Management Science and Technology – Director, MBA International Program του ΟΠΑ, Νικόλαος Εμπέογλου, Πρόεδρος ΔΣ Alba. Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Νεκτάριος Νώτης.

INSIGHTS ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στον χαιρετισμό του τόνισε ότι οι υπεύθυνες επιχειρήσεις επιδεικνύουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις και επιπλέον ανακάμπτουν γρηγορότερα από την κρίση. «Αυτό αποτελεί και το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των υπεύθυνων επιχειρήσεων», συμπλήρωσε. Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, Νίκος Αυλώνας, ανέφερε ότι τα τελευταία 10 χρόνια παρά την οικονομική ύφεση, περισσότερες από 50 επιχειρήσεις συμμετείχαν στον θεσμό του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CRI Index). Όπως είπε, ο CRI Ιndex συνδέεται άμεσα με τα κριτήρια του GRI για τις Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας καθώς και τη νέα εθνική νομοθεσία για την Εταιρική Υπευθυνότητα, ενώ ενσωματώνει πλέον την Εταιρική Υπευθυνότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο των εταιρειών και τις σχετικές αποφάσεις του.

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
– Εθνική Τράπεζα: Diamond
– Wind Ελλάς: Platinum, Έπαινος Κοινωνία, διαχρονική συμμετοχή στο CR Index
– Ελληνικός Χρυσός: Gold, Best Progress Gold award
– ΔΕΠΑ: Gold, Έπαινος Περιβάλλον
– Pfizer Hellas: Gold, Έπαινος Εργασιακό Περιβάλλον
– Genesis Pharma: Gold, διαχρονική συμμετοχή στο CR Index
– Novo Nordisk Ελλάς: Gold
– Lidl Hellas: Silver, Best New Entry
– Αττικές Διαδρομές: Bronze, Έπαινος Αγορά.
– J&P-Άβαξ: CRI Pass
– Μέλισσα Κίκιζας: CRI Pass
– Metlife: CRI Pass
*Η διάκριση CRI Pass αφορά σε εταιρείες οι οποίες κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην ΕΚΕ.

INSIGHTS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ
Εκπρόσωποι εταιρειών που διακρίθηκαν στους δείκτες CR Index και CRI Pass, καταθέτουν τις απόψεις τους για τη σημασία των διακρίσεων αυτών και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους στο πεδίο της Εταιρικής Υπευθυνότητας.

«Η Platinum διάκριση, είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών μας»
«Ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης – CR Index αποτελεί ένα έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο ανάδειξης της συστηματικής επένδυσης των επιχειρήσεων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Η Platinum διάκριση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν μπορεί παρά να  είναι το επιστέγασμα της επιμονής, της ακεραιότητας και της προσήλωσης στην αριστεία, όλων των ανθρώπων της WIND. Mας δίνει μια καλή αφορμή να ανανεώσουμε την πρωταρχική δέσμευσή μας, ως μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας με κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Δέσμευση που μας ωθεί να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια και μεγαλύτερη ορμή, ώστε η επικοινωνία και η συνδεσιμότητα να είναι το όχημα που θα επιτρέπει στους πελάτες μας να εκπληρώνουν τις δυνατότητές τους στο έπακρο και να ζουν καλύτερα την καθημερινότητά τους».
Δώρα Πενθερουδάκη, Community Relations & CSR Officer, WIND Ελλάς

«Η Diamond διάκριση επιβραβεύει την προσπάθειά μας»
«Η συμβολή της Εθνικής Τράπεζας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας υπήρξε καθοριστική στα 177 χρόνια λειτουργίας της, αφού χρηματοδότησε μεγάλα έργα υποδομής, στήριξε οικονομικά το κράτος σε κρίσιμες περιόδους, ενίσχυσε την ανάπτυξη σημαντικών κλάδων της οικονομίας, συνεισέφερε συστηματικά στην υλοποίηση έργων προς όφελος της κοινωνίας και συνέβαλε στη διαφύλαξη του ελληνικού πολιτισμού. Ο CR Index, αναγνωρίζοντας την προσφορά της Εθνικής Τράπεζας στους άξονες Αγορά, Περιβάλλον, Εργαζόμενοι και Κοινωνία, επιβράβευσε την προσπάθεια της απονέμοντάς της το βραβείο Diamond για το 2017.

Αναλυτικότερα, η Εθνική Τράπεζα στηρίζει την οικονομία μέσω χρηματοδότησης υγιών επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων, ενώ παράλληλα προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις εξυπηρέτησης οφειλών. Μεριμνά για τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος μέσω Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, ενώ παράλληλα στηρίζει τις επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης με τη διάθεση «πράσινων» χρηματοδοτικών προϊόντων. Σέβεται τους εργαζομένους και καλλιεργεί ισχυρές και εποικοδομητικές σχέσεις μαζί τους, διασφαλίζοντας  τα εργασιακά δικαιώματα. Ενισχύει πρωτοβουλίες και έργα με σκοπό την στήριξη ευπαθών ομάδων, την αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας, καθώς και την προαγωγή του αθλητισμού, του πολιτισμού και την προστασία του περιβάλλοντος».
Ιωάννα Σαπουντζή, Διευθύντρια, Διεύθυνση Εταιρικής Διακυβέρνησης και ΕΚΕ, Εθνική Τράπεζα


«Η σταθερή πρόοδος στον δείκτη επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας»
«Η Pfizer Hellas επενδύει συστηματικά στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας, υλοποιώντας παρεμβάσεις και προγράμματα που υπογραμμίζουν και διευρύνουν τη συμβολή της στην ελληνική κοινωνία καθώς και το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, στους συναδέλφους μας αλλά και στο περιβάλλον, που πρέπει να προστατεύουμε. Το Χρυσό Βραβείο, η τιμητική διάκριση ως η εταιρεία με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον αλλά κυρίως η σταθερή πρόοδος που σημειώνουμε στο πλαίσιο ενός έγκυρου θεσμού, όπως η διαδικασία αξιολόγησης και τα βραβεία CR Index, επιβεβαιώνουν ότι οι προσπάθειες των εκατοντάδων εθελοντών μας, η αφοσίωση της πολυπληθούς ομάδας ΕΚΕ, η στήριξη της διοίκησης της εταιρείας καθώς και η σωστή στόχευση, κάνουν τη διαφορά τόσο για τους ασθενείς που υπηρετούμε όσο και για το κοινωνικό σύνολο».
Νίκος Χατζηνικολάου, Διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος και εκπρόσωπος Δ.Σ, Pfizer HellasOfficer

«Η ΕΚΕ είναι συνυφασμένη με την εμπιστοσύνη»
«Φέτος ήταν η τρίτη χρονιά που η εταιρεία Αττικές Διαδρομές Α.Ε. συμμετείχε στη διαδικασία αξιολόγησης του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης CRI. Μετά από δύο χρονιές συμμετοχής στη διαδικασία CRI Pass, φέτος προχώρησε με αξιολόγηση για το CR Index. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνεχείς προσπάθειές μας επιβραβεύτηκαν με το Bronze Award 2017-2018, αλλά και με «Έπαινο για την Αγορά – Marketplace Award». Καθώς το CR Index είναι, διεθνώς, ο πιο σημαντικός δείκτης μέτρησης της απόδοσης των επιχειρήσεων στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας, η φετινή διάκριση μας κάνει υπερήφανους και μας επιβεβαιώνει ότι οι δράσεις μας αντικατοπτρίζουν την υπευθυνότητα, την ευαισθησία και την επιχειρηματική ηθική της εταιρείας προς τους εργαζόμενους, την κοινωνία, το περιβάλλον και την αγορά. Άλλωστε, η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί για εμάς ανάγκη συνυφασμένη με την προστασία της σχέσης εμπιστοσύνης με τους εμπλεκόμενούς της».
Άννα Πετρίδου, Προϊσταμένη Τμήματος Επικοινωνίας, Αττικές Διαδρομές Α.Ε.

«Η διάκριση CRI Pass πιστοποιεί τις πρακτικές μας»
«Η MetLife λειτουργεί εδώ και 150 χρόνια ως αξιόπιστος εταιρικός πολίτης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασφαλισμένους, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες της, αλλά και με έμπρακτη συνεισφορά στην ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Συνεχίζοντας αυτή την πολύτιμη παράδοση στην MetLife Ελλάδος, έχουμε τοποθετήσει την ΕΚΕ στον πυρήνα της εταιρικής μας κουλτούρας,

Με τη στήριξη του MetLife Foundation και με την εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων της MetLife, υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια μια σειρά από δράσεις που εστιάζουν στη νέα γενιά και ειδικότερα στην εκπαίδευση, στη καταπολέμηση του οικονομικού αναλφαβητισμού και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η διάκριση CRI Pass είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί την πρώτη πιστοποίηση των πρακτικών μας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Λειτουργεί πλέον ως σημείο αναφοράς, αλλά και ως κίνητρο, για να συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις δράσεις μας και να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας σε όλα τα επίπεδα».
Σταύρος Μιχαηλίδης, επικεφαλής Τμήματος Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ, MetLife

«O ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο»
«Στην Genesis Pharma δουλεύουμε για περισσότερο από δυο δεκαετίες ώστε να διασφαλίσουμε σε χιλιάδες Έλληνες ασθενείς πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Από τη φύση της αυτή η αποστολή διαμορφώνει συνολικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε ως οργανισμός. Η θετική διαφορά για εμάς μεταφράζεται σε μια ουσιαστική δέσμευση ακεραιότητας και ποιότητας και στη δημιουργία αξίας για την ιατρική κοινότητα και τους ασθενείς, τους δικούς μας ανθρώπους, τους διεθνείς μας συνεργάτες. Η δέσμευση αυτή προφανώς αφορά και την κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ενισχύσει περαιτέρω τις κοινωνικές μας δράσεις, γιατί πιστεύουμε ότι στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται να αναλάβει πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο. Στο επίκεντρο της κοινωνικής μας προσφοράς βρίσκονται πρωτοβουλίες υποστήριξης ευαίσθητων ομάδων, αλλά και παιδιών και νέων. Η μεθοδικότητα και η επιμονή μας σε θέματα ΕΚΕ μάς έχουν βοηθήσει να είμαστε διαρκώς παρόντες στη διαδικασία του Δείκτη CR Index από το 2009 έως σήμερα και να διακρινόμαστε, βελτιώνοντας την απόδοσή μας». 
Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Genesis Pharma

«Σημαντική η διάκρισή μας από την πρώτη συμμετοχή»
«Το CR Index είναι ένας σημαντικός διεθνώς δείκτης μέτρησης της απόδοσης των επιχειρήσεων στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Φέτος για πρώτη φορά συμμετείχε στη διαδικασία αξιολόγησης και η Lidl Hellas και δηλώνουμε περήφανοι που καταφέραμε να διακριθούμε με Silver αποσπώντας παράλληλα και το βραβείο Best New Entry. Στη Lidl Ελλάς η έννοια της εταιρικής ευθύνης και βιώσιμης ανάπτυξης είναι συνυφασμένη με την εταιρική μας κουλτούρα. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε, εξελίσσεται και υλοποιείται σε καθημερινή βάση η φιλοσοφία μας.

Η στρατηγική μας έχει ξεκάθαρο στόχο ευθύνης, μέσα από μια δέσμη δράσεων για “ένα καλύτερο αύριο”. Υπεύθυνη και βιώσιμη Lidl Hellas με επίκεντρο το ποιοτικό τρόφιμο. Αυτή είναι η δική μας οραματική πρόκληση σε σχέση με την κοινωνία. Αν και κανείς άλλος δεν μπορεί να γίνει Lidl, είναι βέβαιο ότι πολλοί μπορούν να μας ακολουθήσουν στη βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξη που έχουμε χαράξει και υλοποιούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα».
Κωνσταντίνα Δεληαργύρη, Corporate Communications & CSR dept. Manager