Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Βασίλης Λώλας, Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας τόνισε ότι η Coca-Cola Τρία Έψιλον πιστεύει στην Ελλάδα και επενδύει στην παρουσία της στην χώρα μας «με πέντε πρότυπα εργοστάσια που παράγουν το 98% των αναγκών της ελληνικής αγοράς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η παραπάνω δήλωση προέκυψε μετά από σχετική ερώτηση που αφορούσε στις φήμες που ακούγονται τους τελευταίους μήνες περί αποχώρησης της εταιρείας από τη χώρα.

Προχωρώντας τη συζήτηση, στο θέμα που αφορούσε στο κλείσιμο των μονάδων της εταιρείας στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, ο Β. Λώλας ανέφερε ότι πλέον αυτές οι μονάδες λειτουργούν ως κέντρα διανομής των προϊόντων της εταιρείας, απασχολώντας ωστόσο λιγότερο προσωπικό. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για αντίστοιχες κινήσεις στις άλλες παραγωγικές μονάδες της εταιρείας στην Ελλάδα.

Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το πρώτο 4μηνο του 2012 οι πωλήσεις της εταιρείας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 28% περίπου. Στόχος της Coca Cola Τρία Έψιλον για τους επόμενους μήνες είναι η ενίσχυση των προωθητικών ενεργειών της, ενώ όπως τονίστηκε, η εταιρεία δεν προχώρησε στην αύξηση των τιμών στα brands της, «παρά το γεγονός ότι το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί», όπως είπε ο Βασίλης Λώλας.

Όσον αφορά στην συνολικότερη πορεία της αγοράς αναψυκτικών, χυμών και εμφιαλωμένου νερού, όπως ανέφεραν στελέχη της Coca Cola Τρία Έψιλον χθες, με βάση κυλιόμενες μετρήσεις το διάστημα Μαίου 2011-Μαϊου 2012, τα μη αλκοολούχα ποτά καταγράφουν μείωση κατά 8% περίπου, το εμφιαλωμένο νερό μείωση 12%, τα αναψυκτικά μείωση 7% και οι χυμοί μείωση 8% περίπου.

4.500 προμηθευτές, 130.000 καταστήματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η εταιρεία, που είναι η μεγαλύτερη στον τομέα παραγωγής και εμπορίας μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα με επιτυχή δραστηριοποίηση εδώ και 43 χρόνια, εξετάζει νέες επενδύσεις, με άξονα την καινοτομία και στόχο να συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό πελάτη για περισσότερους από 4.500 προμηθευτές και σημαντικό προμηθευτή για 130.000 καταστήματα.

Σήμερα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον προσφέρει 250 διαφορετικά προϊόντα σε 11 εκ. καταναλωτές, το 98% των οποίων προέρχεται από τις 5 μονάδες παραγωγής της στην Ελλάδα, ενώ προμηθεύεται συστηματικά το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώτων υλών της από Έλληνες παραγωγούς. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 2.000 εργαζομένους και με τη λειτουργία της υποστηρίζει και χρηματοδοτεί περίπου 43.000 θέσεις εργασίας, «δίνοντας πνοή στην ελληνική αγορά καθώς η Ελλάδα είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε και επιθυμεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται και να αναπτύσσεται», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Λώλας.

Μια από τις 5 μονάδες παραγωγής είναι η πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα στο Σχηματάρι Βοιωτίας, η οποία αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής αναψυκτικών και μη-αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη. Η μονάδα λειτουργεί από το 1989, έχει έκταση 120 τετραγωνικά στρέμματα, διαθέτει 10 γραμμές παραγωγής αναψυκτικού και χυμού και διανέμει όλη την ποικιλία των προϊόντων της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Το εργοστάσιο στο Σχηματάρι
Πρόσφατα το εργοστάσιο της Coca-Cola Τρία Έψιλον στο Σχηματάρι αναβαθμίστηκε πλήρως, με την προσθήκη μιας επιπλέον γραμμής παραγωγής αναψυκτικού, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική δυναμική του, ενώ παράλληλα υλοποιήθηκαν και εργασίες δημιουργικής ανανέωσης των χώρων του εργοστασίου. «Η τοποθέτηση μηνυμάτων και πληροφοριών που αφορούν στην εταιρεία καθιστούν το εργοστάσιο ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης, όπου οι επισκέπτες του να λαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της δραστηριότητας της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ελλάδα» επισήμανε ο Β. Λώλας.

Οι επισκέπτες του εργοστασίου της Coca-Cola Τρία Έψιλον στο Σχηματάρι έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις γραμμές παραγωγής των αναψυκτικών και των χυμών, να βρεθούν στα εργαστήρια στα οποία διεξάγονται οι αυστηροί έλεγχοι ποιότητας των προϊόντων της εταιρείας και να δουν πώς μεταφέρονται τα προϊόντα στην αγορά. Επιπλέον, έχουν την ευκαιρία να λάβουν μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για το πρόγραμμα ανακύκλωσης που εφαρμόζει συστηματικά η εταιρεία αλλά και για τη λειτουργία του συστήματος βιολογικού καθαρισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο εργοστάσιο Σχηματαρίου έχει δημιουργηθεί λίμνη με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, η οποία τροφοδοτείται με νερό που προκύπτει από τον βιολογικό καθαρισμό. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στα σχέδια της Coca Cola Τρία Έψιλον είναι η λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου, η οποία θα συνδυάζει τεχνολογία παραγωγής θερμότητας και ενέργειας, με την οποία μειώνεται κατά 40% περίπου η ποσότητα αέριων ρύπων που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Η πρωτοβουλία αυτή έχει προχωρήσει αρκετά, αφού οι σχετικές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας.