Νέες γεύσεις και healthy twists σηματοδοτούν τα λανσαρίσματα της κατηγορίας, με τα brands να επενδύουν σε instore και digital επικοινωνιακές ενέργειες, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση.

Ανοδικά κινείται η αγορά των μη αλκοολούχων ποτών, με χυμούς, αναψυκτικά και energy drinks να διευρύνουν τα ποσοστά τους, τόσο ως προς τον όγκο, όσο και ως προς την αξία των πωλήσεων. Τα brands δίνουν έμφαση στη γεύση αλλά και στα συστατικά που χρησιμοποιούν, ευθυγραμμιζόμενα με την υιοθέτηση υγιεινών διαιτολογίων και τη στροφή σε active lifestyles που απαιτούν συχνή αναζωογόνηση και υψηλά ποσοστά ενέργειας.

Φυτικές πρώτες ύλες, μείωση του ποσοστού ζάχαρης και λιγότερα συντηρητικά διαμορφώνουν ένα brand positioning που συνδυάζει την απόλαυση με την ευεξία, ενώ το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο διευρύνεται με επιλογές για πολλές διαφορετικές καταναλωτικές ανάγκες. Σε επίπεδο επικοινωνίας, οι ψηφιακές πλατφόρμες ευνοούν τη διάδραση με το κοινό, ενώ μέσω στοχευμένων προωθητικών δράσεων οι μάρκες εκπαιδεύουν τους καταναλωτές και δημιουργούν για αυτούς μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

ΝΕΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΕ «ΑΡΩΜΑ» WELLNESS
Προτάσεις και για τους πλέον απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες λανσάρουν οι εταιρείες χυμών, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, δημιουργώντας μια πλούσια βεντάλια επιλογών που καλύπτουν κάθε καταναλωτική ανάγκη. Η φιλοσοφία της ευεξίας έχει καταλυτική επίδραση στην ανάπτυξη προϊόντων και τη συνολική διεύρυνση της κατηγορίας.

Αναφερόμενη στην τάση αυτή, η Λόλα Μπιλιμπίνη, Marketing Manager της Green Cola σχολιάζει: «Ο αντίκτυπος είναι μεγάλος με τους μεγάλους παίκτες να ενισχύουν την γκάμα τους με προϊόντα που είναι πολύ πιο εξειδικευμένα και targeted, αλλά κυρίως με τη δημιουργία νέων προϊόντων σχεδιασμένων να απαντούν μόνο σε αυτή την τάση. Αρκεί κάποιος να κοιτάξει ένα ράφι για να αντιληφθεί πόσο έχει αλλάξει η κατηγορία και ότι οι επιλογές των καταναλωτών είναι αισθητά περισσότερες και πολύ διαφορετικές, με στόχο να καλύψουν κάθε του ανάγκη».

Την ίδια στιγμή, εντείνεται η απαίτηση για «πολυλειτουργικά» προϊόντα, εξέλιξη που αναδεικνύει η Σύλβια Αγάθου, Senior Brand Manager της Coca-Cola: «Οι έντονοι ρυθμοί ζωής προτάσσουν την ανάγκη για προϊόντα με περισσότερες από μία ιδιότητες που ανταποκρίνονται σε περισσότερες από μία ανάγκες, ενώ ιδιαίτερη δημοτικότητα έχουν αρχίσει να αποκτούν και τα συστατικά με τοπικό χαρακτήρα, όπως η μαστίχα από το νησί της Χίου που περιέχεται στο Schweppes».

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με το σύγχρονο καταναλωτικό κοινό να βάζει ψηλά στις προτεραιότητές του την άμεση επαφή με το brand, οι εταιρείες σχεδιάζουν το marketing mix τους στη βάση της διάδρασης, on- και offline. Τη χάραξη ενός σύγχρονου πλάνου επικοινωνίας με άξονα την αλληλεπίδραση και αφετηρία τη σωστή στόχευση υποστηρίζει και η Σύλβια Αγάθου.

Όπως επισημαίνει, «παρόλο που τα παραδοσιακά Μέσα εξακολουθούν να διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο, οι σύγχρονοι καταναλωτές αναζητούν την προσωπική επικοινωνία, τον διάλογο και την άμεση σχέση με τα προϊόντα. Οι δυνατότητες αυτές παρέχονται μέσω των digital Μέσων τα οποία τα τελευταία χρόνια αποτελούν κύριο πυλώνα για την επικοινωνία των brands μας. Η βαρύτητα που δίδεται στα μέσα επικοινωνίας που επιλεγούμε, επηρεάζεται κάθε φορά από το κοινό το οποίο επιθυμούμε να προσεγγίσουμε».

Τη θέση αυτή μοιράζεται και η Λίζα Ελευσινιώτη, Brand Manager των Pepsi & Ivi υπογραμμίζοντας και τη βαρύτητα του instore: «Η ανάπτυξη του digital είναι ένας πυλώνας στον οποίο η εταιρεία μας επενδύει στρατηγικά εντάσσοντας πληθώρα καινοτομιών για όλα τα προϊόντα του portfolio, ανάλογα με το DNA του καθενός ξεχωριστά. Η μάχη όμως πάντα γίνεται στο σημείο πώλησης και η επικοινωνία εκεί πλαισιώνει ουσιαστικά την υποστήριξη του εκάστοτε πλάνου με δυναμική παρουσία μέσω υλικών που επικοινωνούν στο instore το εκάστοτε occasion με τη βοήθεια δυνατών προωθητικών ομάδων που μεταφέρουν στους καταναλωτές τις αρχές της μάρκας και τα οφέλη της», επισημαίνει σχετικά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Σε ένα νέο επικοινωνιακό μοντέλο φαίνεται πως μεταβαίνουν τα brands της κατηγορίας, δίνοντας έμφαση στην ορθολογική ενημέρωση του καταναλωτή για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος, εστιάζοντας παράλληλα στην άμεση επαφή και την αλληλεπίδραση. Η Λόλα Μπιλιμπίνη, μεταφέρει την εικόνα: «Περνάμε από την περίοδο που οι επικοινωνίες ήταν emotional σε ενίσχυση με στοιχεία rational έτσι ώστε να γίνει σαφής η διαφοροποίηση και η μοναδικότητα της κάθε μάρκας.

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση του καταναλωτή για τα χαρακτηριστικά των νέων αυτών προϊόντων αλλά και η δοκιμή αυτών αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες επικοινωνίας», σημειώνει η ίδια. Την ανάγκη «εκπαίδευσης» του καταναλωτή για τα νέα προϊόντα με υψηλότερη θρεπτική αξία αναδεικνύει και ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Αντιπρόεδρος, Επικεφαλής Τμ. Marketing και Εξαγωγών της Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ, στρέφοντας παράλληλα την προσοχή στη σωστή επιλογή καναλιών, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της αγοράς και τους στόχους της επικοινωνίας: «Η βαρύτητα στην επικοινωνία διαφέρει ανάλογα με τους στόχους αλλά και τον βαθμό ωριμότητας της αγοράς.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, το digital περιβάλλον και το περιεχόμενο (content) αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο “εκπαίδευσης” του καταναλωτικού κοινού, καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σειράς plus n’ light το απαιτούν για να γίνει κατανοητή η διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό. Τα digital Μέσα προσφέρουν πλέον μεγάλη κάλυψη ενώ αποτελούν μία μόνιμη και σταθερή πηγή ενημέρωσης η οποία μπορεί να είναι προσβάσιμη και σε μελλοντικό χρόνο».

«ΣΥΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ» ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Την ίδια στιγμή, οι συσκευασίες μετατρέπονται σε όχημα υλοποίησης της περιβαλλοντικής στρατηγικής των brands, εδραιώνοντας το «πράσινο» προφίλ που αναζητά το αγοραστικό κοινό. Όπως σημειώνει η Λίζα Ελευσινιώτη, «μεγάλο ποσοστό των ελλήνων καταναλωτών φαίνεται να προτιμάει συσκευασίες οι οποίες είναι ανακυκλώσιμες και κατασκευάζονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Η εταιρεία μας επενδύει σημαντικά στη χρήση συσκευασιών που να μπορούν να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά των χυμών και να έχουν κατασκευαστεί με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας και στον πυλώνα του packaging».

Την έκφραση περιβαλλοντικής υπευθυνότητας μέσα από τις συσκευασίες, σε απάντηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, παρατηρεί και ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας: «Το packaging είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο διαδραματίζει επίσης καταλυτικό ρόλο στην τελική αγοραστική απόφαση των καταναλωτών για αυτό και οι εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι τάσεις σε επίπεδο packaging αποκαλύπτουν την ανάγκη για υιοθέτηση μιας “πράσινης” στρατηγικής από την εκάστοτε επιχείρηση, εμπλουτίζοντας το κάθε προϊόν της με μια πιο έντονη κοινωνική πολιτική».

IN THE NEWS
– Η Amita της Coca-Cola Τρία Έψιλον δημιούργησε τη σειρά Amita Εξοχή, από υψηλής ποιότητας ελληνικά φρούτα. Είναι διαθέσιμη σε τρεις γεύσεις 100% φυσικών χυμών, εμπνευσμένες από τα φρούτα της Ελλάδας.

– Η Pepsi λάνσαρε στην Ελλάδα τη νέα γεύση Pepsi Max Lime, χωρίς ζάχαρη. Το λανσάρισμα έρχεται σε συνέχεια της παρουσίασης του Max Wild Cherry στην ελληνική αγορά ένα χρόνο πριν.

– Μετά από 2 χρόνια συνεργασίας για την επικοινωνία της μάρκας στις αγορές του εξωτερικού, η συνεργασία της JWT Athens με την Green Cola διευρύνεται με την ανάθεση της επικοινωνίας και για την Ελλάδα. Tον λογαριασμό media ανέλαβε σε διεθνές επίπεδο, η Mindshare (JWT) μετά από κλειστό spec με στόχο την επικοινωνία σε ακόμα περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο.

– Την Action Global Communications στην Ελλάδα επέλεξε για ακόμα μία χρονιά η oυγγρικής προέλευσης εταιρεία ενεργειακών ποτών Hell Energy για την επικοινωνία της στην Ελλάδα.

– Με νέο σποτ επέστρεψε στην τηλεοπτική επικοινωνία η Σουρωτή. Πρόκειται για το αποτέλεσμα νέας συνεργασίας με τη The Newtons Laboratory και αποτελεί μέρος 360 επικοινωνίας.


ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Θετικά πρόσημα συνοδεύουν τις κατηγορίες χυμών, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, οι οποίες ενισχύονται σε επίπεδο αριθμού αλλά και αξίας πωλήσεων. «Τα τελευταία στοιχεία με κλείσιμο μέχρι και Απρίλιο 2019 δείχνουν πως η κατηγορία των ενεργειακών ποτών είναι θετική σε όγκο και αξία. Ειδικότερα, προκύπτει άνοδος της τάξης του 18,3% για την αξία και για τον όγκο των πωλήσεων κατά 23,4%.

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι ανοδικά σε όγκο και πτωτικά σε αξία. Σε αξία κατά 6,6% και σε όγκο κατά 2,4%», εξηγεί η Βάσω Μωραϊτέλη, Client Service Executive της IRI, και προσθέτει: «Για το ίδιο διάστημα, η κατηγορία των χυμών είναι πτωτική σε όγκο και θετική σε αξία. Ειδικότερα σημειώνεται άνοδος της τάξης του 1,9% για την αξία και πτώση για τον όγκο των πωλήσεων κατά 1%.

Άνοδο σημειώνουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατά 3,6% σε αξία πωλήσεων και σε όρους όγκου κατά 4,3%». Για την κατηγορία των αναψυκτικών, τα στοιχεία της IRI δείχνουν ότι καταγράφεται άνοδος σε αξία 7% και σε όγκο κατά 0,4%. Άνοδο σημειώνουν και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατά 10,4% σε αξία πωλήσεων και με όρους όγκου κατά 14,3%.

NEW ENTRY
H Foodrinco ανακοίνωσε την εισαγωγή και διάθεση στην ελληνική αγορά του ποτού Vitamin Well. Πρόκειται για ένα λειτουργικό και εύγευστο μη αεριούχο ποτό που είναι φτιαγμένο για να ξεδιψάει, εμπλουτισμένο με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έχει μειωμένες θερμίδες σε σύγκριση με τα αναψυκτικά και τους χυμούς, χρησιμοποιεί ως φυσικό γλυκαντικό τη φρουκτόζη και δεν περιέχει συντηρητικά.

Περιέχει συστατικά υψηλής ποιότητας (όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και εκχυλίσματα φρούτων) και κάθε γεύση προσφέρει ξεχωριστά οφέλη στον οργανισμό. Η γκάμα περιλαμβάνει τα Vitamin Well Reload (με γεύση λεμόνι/lime), Vitamin Well Antioxidant (με γεύση ροδάκινο), Vitamin Well Hydrate (με γεύση ραβέντι/φράουλα) και Vitamin Well Care (με γεύση κόκκινο γκρέιπφρουτ).

ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Τη στροφή σε φυσικές επιλογές αλλά και την προτίμηση σε μάρκες με περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη στάση εντοπίζουν τα brands ως τις σημαντικότερες καταναλωτικές τάσεις και προχωρούν σε αντίστοιχη διαμόρφωση του κωδικολογίου και της στρατηγικής τους.

«Προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών»
Οι σημερινοί καταναλωτές είναι πιο απαιτητικοί από ποτέ σε ό,τι αφορά τη διατροφή τους και δεν συμβιβάζονται με προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες τους. Στην Coca-Cola, με σεβασμό και ευθύνη στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, για να προσφέρουμε στους καταναλωτές, όλων των ηλικιών, όλο και περισσότερες επιλογές και προϊόντα που κάνουν κάθε στιγμή της ημέρας τους πιο ευχάριστη και πιο απολαυστική.
Σύλβια Αγάθου, Senior Brand Manager, Coca-Cola

«Βιταμίνες και συντηρητικά απασχολούν τους καταναλωτές»
Οι καταναλωτές πλέον έχουν αναπτύξει μια περισσότερο health-conscious προσέγγιση στην επιλογή του αναψυκτικού ή του χυμού τους, προτιμώντας κυρίως προϊόντα με φυσικά γλυκαντικά και χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης (έως καθόλου) που όμως θα τους δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια, χωρίς να υστερούν σε γεύση. Σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, ανησυχεί τους καταναλωτές το θέμα της ύπαρξης συντηρητικών στα τρόφιμα που καταναλώνουν αλλά και η «διαδρομή» που ακολουθεί το προϊόν πριν φτάσει στο πιάτο τους. Οι βιταμίνες και τα συντηρητικά φαίνεται να είναι αρκετά σημαντικό μέρος της πληροφορίας που αναζητούν για τα τρόφιμα 9 στις 10 μητέρες.
Λίζα Ελευσινιώτη, Brand Manager, Pepsi & Ivi

«Ροπή προς ισορροπημένες διατροφικές επιλογές»
Η αναδυόμενη τάση του καταναλωτικού κοινού για μια πιο ισορροπημένη διατροφή γίνεται εντονότερη τα τελευταία χρόνια οδηγώντας τις επιχειρήσεις στη δημιουργία προϊόντων που ανταποκρίνονται καλύτερα και αποτελεσματικότερα στις ανάγκες τους. Η πληθώρα προϊόντων και η σταθερή ζήτηση ολιγοθερμιοδικών αναψυκτικών, επιβεβαιώνουν τη ροπή των καταναλωτών στις ισορροπημένες διατροφικές επιλογές. Αφουγκραζόμενη τις επιταγές της αγοράς για ποιοτική απόλαυση προϊόντων, με λιγότερες θερμίδες, με τον πλέον φυσικό τρόπο και ενσωματώνοντας πάντα την καινοτομία στις προϊοντικές της προτάσεις, η Λουξ δημιούργησε τη νέα γενιά προϊόντων λουξ plus ‘n light και τα λουξ plus ’n light tea.
Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Αντιπρόεδρος, Επικεφαλής Τμ. Marketing και Εξαγωγών, Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ

«Απόλαυση με φυσικότερες επιλογές»
Η πρωταρχική ανάγκη της κατηγορίας αναψυκτικών, χυμών και energy drinks παραμένει η απόλαυση και η αναζωογόνηση! Η εξέλιξη της κατηγορίας ακολουθεί τον σύγχρονο τρόπο ζωής των καταναλωτών εστιάζοντας σε φυσικότερες, πιο υγιεινές και functional επιλογές, πάντα όμως σε συνδυασμό με μοναδική γεύση. Συστατικά όπως η ζάχαρη, τα συντηρητικά κτλ είναι αυτά που οι καταναλωτές προσπαθούν να αποφύγουν ή να αντικαταστήσουν με φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως η stevia, φρούτα ή συστατικά με functional χαρακτήρα (πχ, ρόδι, πράσινο τσάι, βότανα, πράσινους κόκκους καφέ, για προϊόντα ενισχυμένα με βιταμίνες κοκ).
Λόλα Μπιλιμπίνη, Marketing Manager, Green Cola

ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ «ΓΡΑΦΟΥΝ» ΣΤΟ DIGITAL
Για τους τελευταίους έξι μήνες (Δεκ 2018-Μάιος 2019), η αποδελτίωση διαδικτυακών αναφορών και δημοσιευμάτων δείχνει στην πρώτη θέση την Coca Cola, με 35.000 αναφορές και μερίδιο δημοσιότητας 78%. Ακολουθούν οι: Βίκος Cola (3.750 αναφορές, 8,3%), Pepsi (3.500 αναφορές, 7,8%), Λουξ (1.040 αναφορές, 2,3%), Fanta (660 αναφορές, 1,5%), ΕΨΑ (540 αναφορές, 1,2%) και Green Cola (480, 1%). Για το τελευταίο εξάμηνο, ο συνολικός όγκος αναφορών σε ειδησεογραφικά sites, blogs και social media (Twitter, YouTube, Instagram) ξεπέρασε τις 44.000, ενώ οι περισσότερες εντοπίστηκαν τον φετινό Μάιο.

Η πλειονότητα των αναφορών συγκεντρώνεται στο twitter (52,5%) και σε ειδησεογραφικά sites και blogs (43,5%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η θεματολογία για το brand Coca Cola δεν αφορά κατά κύριο λόγο το αναψυκτικό καθαυτό, αλλά γενικότερα δραστηριότητες της εταιρείας (κυρίως σε διεθνές επίπεδο) καθώς και χρηματιστηριακά νέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές αναφορές στην Βίκος Cola αφορούν την ομάδα του Περιστερίου, στην οποία είναι χορηγός, γεγονός το οποίο, μαζί με τις άλλες προωθητικές δράσεις της εταιρείας, αυξάνει τον όγκο και τη συχνότητα των αναφορών.

Γενικότερα, εντοπίζονται κατά κόρον χιλιάδες χιουμοριστικά tweets και posts προϊόντων (κυρίως στο Instagram), με τα οποία οι καταναλωτές δηλώνουν την προτίμησή τους σε συγκεκριμένα brands ή γεύσεις. Φυσικά, δεν είναι λίγες και οι αναφορές γύρω από τις καμπάνιες των εταιρειών, όπως για παράδειγμα η σχεδίαση μπουκαλιών της Fanta από νέους και το σλόγκαν «Λουξάρω», για τα αναψυκτικά Λουξ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ειδησεογραφικά sites, blogs, Twitter, YouTube, Instagram, forums και αφορά τις μάρκες Coca Cola, Βίκος Cola, Pepsi, Λουξ, Fanta, Εψα και Green Cola για το διάστημα 1/12/2018-31/5/2019. Όλα τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και αναλυθεί με το Monitor by Innews (http://innews.gr) για λογαριασμό του Marketing Week. Το Monitor είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αποδελτίωσης, καταγραφής και αξιολόγησης δημοσιευμάτων, από έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά), διαδίκτυο (ειδησεογραφικά sites, blogs, forums) και έλληνες χρήστες social media (Twitter, Instagram, YouTube).

FOCUS POINTS
– Οι εταιρείες χυμών, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών δημιουργούν μια πλούσια βεντάλια επιλογών που καλύπτουν κάθε καταναλωτική ανάγκη

– Λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη, φυσικές πρώτες ύλες, πρωτότυπα συστατικά και ευφάνταστοι συνδυασμοί καθορίζουν τα λανσαρίσματα

– Η επικοινωνία στοχεύει στην εκπαίδευση του καταναλωτή, με συνολική ενημέρωση για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε προϊόντος

– Instore δράσεις και ψηφιακά Μέσα αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο για αμεσότητα και διάδραση