Έτσι, σήμερα υπάρχουν πάνω από 2,5 δισ. μοναδικοί χρήστες που χρησιμοποιούν καθημερινά τα messaging apps, σε παγκόσμια κλίμακα. Τα περισσότερα από αυτά παίρνουν σταδιακά τη μορφή ενημερωτικών μέσων, μηχανής αναζήτησης και αυτόνομων πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου, με πιο πρόσφατο και γνωστό παράδειγμα αυτό του Facebook Messenger που ήδη έχει λανσάρει όλα τα παραπάνω, με συνεργασίες όπως αυτή με την Uber.

Το ερώτημα λοιπόν που δημιουργείται είναι, πως  ένα chat app μπορεί να μεταμορφωθεί σε πλατφόρμα αναζήτησης, ηλεκτρονικού εμπορίου ή και πληρωμών – και ποιος είναι ο καλύτερος και πιο αποδοτικός τρόπος για να φτάσουμε εκεί. Η απάντηση βρίσκεται ήδη μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή τα chatbots κάνουν θραύση στις πλατφόρμες επικοινωνίας, όπως το Wechat, Whatsapp, Kik, Telegram και Slack, που έχουν ήδη ενσωματώσει τα bots στις υπηρεσίες των χρηστών τους, για διευκόλυνση της οποιαδήποτε αναζήτησης για παράδειγμα ενός gif ή ενός video αλλά και για αποστολή χρημάτων, εξυπηρέτηση προβλημάτων, κ.λπ.

Ο τομέας όπου πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά, μεταμορφώνοντας την εμπειρία του καταναλωτή, είναι αυτός του Banking.  Εδώ, σε αντίθεση με τις online πωλήσεις όπου το chat είναι live, στο online banking το chat μπορεί να γίνει απολύτως αυτοματοποιημένο, καθώς το chatbot μπορεί να σχεδιαστεί ώστε να σκανάρει το ακριβές αίτημα και ερώτημα και να ενισχύσει σημαντικά τους χρόνους απόκρισης και την ανταπόκριση στους πελάτες. Επίσης και στο mobile όπου η κλασική αναζήτηση δεν είναι αρκετά user friendly, ένα chatbot δίνει ισχυρό πλεονέκτημα σε μια τράπεζα που θα το ενσωματώσει στις υπηρεσίες της.

Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι ότι τα chatbots θα είναι έτοιμα να διαχειριστούν τραπεζικές συναλλαγές ρουτίνας πολύ απλά, καθιστώντας στο χρήστη σχεδόν αναγκαίο το text banking, καθώς έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν αυτόματα από ερωτήσεις υπολοίπου, έως μεταφορές σε λογαριασμούς, απλά μέσα από το chat. Και τι πιο δελεαστικό για ένα χρήστη, από το να μπορεί να έχει ένα τόσο απλοποιημένο banking experience, τόσο εύκολο και απλό όσο το να μιλάει με έναν φίλο του στο messaging app.