Των INSEAD, Adecco και Tata Communications
Ο Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου 2018 (Global Talent Competitiveness Index - GTCI) που δημοσιεύθηκε από το INSEAD, σε συνεργασία με τον όμιλο Adecco και την Tata Communications, φέρνει για ακόμα μια χρονιά την Ελβετία στην πρώτη θέση της κατάταξης ως τη χώρα που ηγείται σε ανταγωνιστικότητα ταλέντου, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ.

Γενικά, οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κυριαρχούν στον Δείκτη GTCI με 15 από αυτές να βρίσκονται στις top 25. Ο φετινός Δείκτης ανέδειξε πως οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες 10 θέσεις έχουν κάποια κοινά βασικά χαρακτηριστικά με σημαντικότερο εξ αυτών το καλά οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα που αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες αποτελεσματικής συνεργασίας, οι οποίες είναι απαραίτητες στη σημερινή αγορά εργασίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η θέση του Δείκτη. Η σχετική κατάταξή της είναι χαμηλή εντός της ομάδας εισοδήματος όπου ανήκει – έχει χαρακτηριστεί ως χώρα Υψηλού Εισοδήματος (οι ορισμοί των περιφερειών καθώς και των ομάδων εισοδήματος βασίζονται στην ταξινόμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας). Με εξαίρεση τον πυλώνα «Διατήρηση», η Ελλάδα αποδίδει γενικότερα κάτω του μέσου όρου της ομάδας εισοδήματος και της περιοχής της σε όλους τους πυλώνες.