Μελέτη, συνεργατικότητα, εμπιστοσύνη
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από το 2014 η χώρα βγαίνει από το τούνελ, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια. Καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ΕΕΔΕ για τη μελέτη και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα τονίζοντας ότι «έχουμε μια κοινωνία που έχει επιδείξει απίστευτη ωριμότητα και αξιοπρόσεκτες αντοχές.

Η ΕΕΔΕ όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε ουσιαστικά να δράσει και όχι να αντιδράσει γιατί πιστεύουμε ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι η αντίδραση. Το οποιοδήποτε πρόβλημα για να επιλυθεί πρέπει να το κατανοήσουμε και από πλευράς μεγέθους και από πλευράς ουσίας». Ο πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ Δημήτρης Α. Μαύρος μίλησε για την ανάγκη συνεργατικότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.

«Σε αυτή την πρόκληση οφείλουν όλοι οι ισχυροί δρώντες της αγοράς να ανταποκριθούν και να προσφέρουν τεχνογνωσία, περιεχόμενο, όραμα και ελπίδα με στόχο να αρχίσει το περίφημο Bing Bang της “Ανάκαμψης της χώρας” από το οποίο θέλω να πιστεύω ότι δεν απέχουμε πολύ».

Η ηθική δημιουργεί εμπιστοσύνη και τελικά, πλούτο
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Γιώργος Πίττας, αναφέρθηκε στην ηθική που πρέπει να διέπει την επιχειρηματική πρακτική λέγοντας: «Με δεδομένο ότι η σημερινή θεματογραφία μας έχει ως κομβικό σημείο την καινοτόμα πρόταση της ηθικής ως επιχειρηματική πρακτική, θέμα που μας ζητήθηκε από την πλειοψηφία των μελών του Τομέα Ηγεσίας, θα διαπιστώσετε ότι τα Ethics δημιουργούν Trust και το Trust δημιουργεί Wealth.

Η ηθική και η δεοντολογία δημιουργούν εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη πλούτο. Δηλαδή η ηθική στην επιχειρηματική πρακτική δημιουργεί κλίμα και σχέσεις εμπιστοσύνης που με τη σειρά τους δημιουργούν επιχειρηματικό πλούτο. Θα τεκμηριωθεί η παράλληλη σημασία των Ethics στην αγορά και τις συναλλαγές για την επιβίωση, ανάπτυξη και αειφορία των επιχειρήσεων, όπως αποδεικνύεται πλέον από διεθνείς πρακτικές και μελέτες, κάτι που προσωπικά το υποστηρίζω επειδή ως εταιρεία βιώνουμε  τα θετικά στοιχεία αυτής της πρακτικής».

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Θεοδόσης Τάσσιος, παρουσίασε με ρηξικέλευθο τρόπο την αναγκαιότητα η ηθική να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι έτσι ώστε να αποδεσμευθούν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου.

Η επιχειρηματική ηγεσία συζητά
Τα υψηλόβαθμα στελέχη που συμμετείχαν στα δυο πάνελ ομιλητών – που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Αντώνης Παπαγιαννίδης και Θανάσης Παπανδρόπουλος, αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην εξωστρέφεια που πρέπει να διέπει τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς το όνομα της Ελλάδας έχει συνολικά πληγεί στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε τομείς, όπως ο τουρισμός, όπου η χώρα μας διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα αλλά και στις προσπάθειες ανάπτυξης του λογισμικού όπου τελευταία έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας.

Για τον τομέα της ασφαλιστικής αγοράς, προτάθηκε ειδικότερα για το χώρο της υγείας να αναλάβει ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας να δημιουργήσει υπηρεσίες που θα προσφέρουν αξιοπρεπείς λύσεις στους ασφαλισμένους. Τέλος, για το καίριο θέμα των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας αναφέρθηκε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η ελληνική γραφειοκρατία, οι δικαστικές προσφυγές και οι χρονοβόρες διαδικασίες ως προς τις εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων.

Η οικονομολόγος  Ελένα Παναρίτη, έδειξε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάπτυξης την περίπτωση χωρών όπως το Ισραήλ όπου μέσα σε λίγα χρόνια αναδείχθηκε ως η 2η χώρα παγκοσμίως στον τομέα της πληροφορικής και της καινοτομίας. Τέλος, ομάδα φοιτητών, που συμμετέχουν στην οργάνωση Future Leaders, παρουσίασαν έρευνα σύμφωνα με την οποία υπάρχει μεγάλη καχυποψία από πλευράς νέων όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τον τρόπο επιλογής προσωπικού από τις επιχειρήσεις, αλλά και την αξιοποίησή του.