Αποθέωση για τον «JR των Καννών»

Χαρισματικός και άκρως επικοινωνιακός, ο 29χρονος JR εντυπωσίασε με τα λεγόμενα και την αμεσότητά του, γι’ αυτό και η κατάμεστη αίθουσα τον επιβράβευσε στο τέλος με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα -ένας από αυτούς ήταν ο πολύς Howard Draft, ο άνθρωπος που τον έφερε.  Όσο για την DraftFCB, αυτή συνέχισε την εξαιρετική παράδοση που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια.

Με προέλευση από τα «προβληματικά» προάστια του Παρισιού, ο JR άρχισε από νεαρή ηλικία να φωτογραφίζει τα γκραφίτι του και, κυρίως, τους φίλους του από τα γκέτο. Ήταν δραστήριος, ανήσυχος και πειραματιζόταν. Έτσι, γρήγορα, τα ασπρόμαυρα πορτρέτα των «πρωταγωνιστών» του έγιναν γιγαντοαφίσες τις οποίες, ο JR και η παρέα του άρχισαν να κολλούν στους τοίχους της πόλης. Κάπως αναπάντεχα, οι δημιουργίες του έγιναν γνωστές και σύντομα άρχισε η… σταδιοδρομία του σε γκαλερί και μουσεία. Μάλιστα, το πρώτο του πορτρέτο, ένας φίλος του που κρατά την κάμερα σαν όπλο, κόσμησε ολόκληρη την πρόσοψη της Tate Modern στο Λονδίνο.

Ο JR ήθελε, ωστόσο, κάτι περισσότερο. Άρχισε, λοιπόν, να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να τοιχοκολλά τα -πάντοτε ασπρόμαυρα- πορτρέτα του στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, στην Αφρική και στις φαβέλες του Ρίο. Εκεί, με αφορμή την άγρια σφαγή τριών παιδιών, έκανε κάτι πραγματικά συγκλονιστικό: γέμισε τις προσόψεις των χαμόσπιτων με γιγαντοαφίσες που εικόνιζαν τα μάτια γυναικών οι οποίες ήταν συγγενείς των αδικοχαμένων παιδιών… ξάφνου η τέχνη μετατρέπεται σε κάτι μεγαλύτερο, γίνεται κάτι που αλλάζει ζωές…

Ο κόσμος τον χειροκροτά αυθόρμητα. Και γελάει όταν τον ακούει να λέει ότι «εξαιτίας των παράνομων πράξεών μου έχω βρεθεί αρκετές φορές με χειροπέδες στα χέρια». Και τι έγινε; Δεν τον ενοχλεί. Είναι επαναστάτης με αιτία. Ένας καλλιτέχνης που δεν διστάζει να ρισκάρει. Δεν φοβάται την αποτυχία. Ίσως γιατί δεν έχει να λογοδοτήσει σε κάποιον. «Η Διαφήμιση μας προτρέπει “to just do it”», μας λέει, όμως αυτός είναι μπροστά, το έχει κάνει ήδη.

Και αυτό είναι ίσως το συμπέρασμα που προκύπτει από την ομιλία του. Ότι η τόλμη μπορεί να κάνει θαύματα και να σε οδηγήσει στην πρωτοπορία, στην αναγνώριση και στην επιτυχία. Ο JR έδειξε σε πελάτες και δημιουργικούς το δρόμο προς την επιτυχία, γι’ αυτό και το κοινό του επιφύλαξε ένα από τα λιγοστά standing ovation του Φεστιβάλ.

Σχετικά άρθρα:
Cannes Lions 2012: Τα tweets του… Βολταίρου & οι τάσεις στο Cyber
Cannes Lions 2012: “Οι 7 ζωές του outdoor”
Cannes Lions 2012: Σε Γερμανία και Κίνα τα Grand Prix στο Outdoor
Cannes Lions 2012: “Κάτι περισσότερο από διαφημιστική καμπάνια
Cannes Lions 2012: Σε “χρυσό” πελάτη εξελίσσεται η Google
Cannes Lions 2012: O street artist που “μάγεψε” τους διαφημιστές