Οι micro influencers, τα videos, το «χτίσιμο» μακροχρόνιων σχέσεων και τα μηνύματα που χαρακτηρίζονται από αυθεντικότητα αναμένεται να κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα στον χώρο του influencer marketing. Παρά την αυξανόμενη επένδυση σε αυτό, το τοπίο παραμένει ακόμα θολό, από την ερμηνεία και αποδοχή του όρου έως την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς του. Ένα όμως είναι σίγουρο: οι ambassadors και influencers αποτελούν απαραίτητο συστατικό των σύγχρονων marketing συνταγών!

Το influencer marketing αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες τακτικές marketing που έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξή του στηρίχθηκε ως επί το πλείστον στον lifestyle τομέα, όπως luxury, retail, αυτοκινητοβιομηχανία, ταξίδια, φιλοξενία κ.λπ., βιομηχανίες που έχουν επενδύσει σημαντικά σε online celebrity και micro influencer προγράμματα. Ακόμα και ο ίδιος ο όρος «influencer» δεν γίνεται δεκτός από όλους, καθώς υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την ακριβή ερμηνεία και χρήση του, με τον όρο «creator» να προτιμάται σε αρκετές περιπτώσεις.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι κάτοχοι του τίτλου, ο όρος creator είναι ακριβέστερος, καθώς δημιουργούν περιεχόμενο και videos, κυρίως όσοι δραστηριοποιούνται στο YouTube. Προτείνουν τον όρο creator marketing, υποστηρίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος τους δεν είναι να επηρεάσουν, αλλά να δημιουργήσουν ενδιαφέρον, αξιόλογο και ποιοτικό περιεχόμενο.

Παρά το γεγονός ότι παραμένει ακόμα «αχαρτογράφητη περιοχή» για τους marketers, η άνοδος του influencer marketing και της αξιοποίησης brand ambassadors είναι εμφανής. Σύμφωνα με στοιχεία της Socialbakers, ο αριθμός των influencers που έκαναν χρήση του #ad αυξήθηκε κατά 133% το τελευταίο έτος, ενώ η χρήση των Instagram stories αυξήθηκε κατά 21%.

Σήμερα, η πλειοψηφία είναι micro-influencers, εκπροσωπώντας πάνω από το 80% των influencers σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική και το 75% στη Βόρεια Αμερική. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, τα interactions σε influencer sponsored posts συγκριτικά με non-sponsored posts ήταν τα ίδια, αποδεικνύοντας ότι οι influencers δεν χάνουν το engagement με το κοινό τους όταν συνεργάζονται με brands.

ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟ INSTAGRAM
Σε αντίθεση με το YouTube, το Instagram αποτελεί πρόσφορο έδαφος για αναζήτηση προτάσεων και προϊόντων στους κλάδους μόδας, ομορφιάς και ταξιδιού, και κορυφαία επιλογή των νέων για brand discovery. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των Instagram posts που χρησιμοποιούν δημοφιλή hashtags για διαφημιστικούς ή προωθητικούς σκοπούς αυξήθηκε από 1,1 εκατ. το 2016 σε 3,1 εκατ. το 2018, σύμφωνα με την NeoReach, η οποία προβλέπει 4,4 εκατ. επίσημα προωθητικά posts το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του theatlantic.com, το Instagram ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σύντομα θα δώσει σε high-profile influencers ειδική πρόσβαση σε προηγμένα features, καλούμενα και Creator Accounts.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ INFLUENCER MARKETING ΔΑΠΑΝΗΣ
Σύμφωνα με την έκθεση «Post-Influencer Culture» του Campaign, το influencer marketing ως business χωρίζεται σε δύο τύπους: πρώτον, στα παραδοσιακά διαφημιστικά και media agencies με influencer marketing τμήμα, και δεύτερον σε influencer networks και σε μια νέα γενιά talent-focused influencer marketing εταιρειών που εντοπίζουν ταλέντα για καμπάνιες.

Η έκθεση «Influencer Marketing 2020», της Influencer Intelligence and Econsultancy, επισημαίνει ότι 6 στους 10 digital marketers θεωρούν ότι ο στόχος της επιχείρησής τους μέσω του influencer marketing έχει αλλάξει τους τελευταίους 12 μήνες. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς (56%) υποστηρίζουν ότι η επιρροή μιας νεότερης γενιάς καταναλωτών αποτελεί τον μεγαλύτερο οδηγό της αλλαγής.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η έκθεση «Post-Influencer Culture», η κριτική που δέχονται οι influencers ως προς την αποτελεσματικότητά τους, δεν αντανακλάται στην marketing δαπάνη που απορροφούν. Αναλυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια influencer marketing δαπάνη θα κινείται μεταξύ 5 και 10 δισ. δολάρια έως το 2022, ποσό που αντικατοπτρίζει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, η συγκεκριμένη πρακτική κρύβει και αρκετές παγίδες, όπως η έλλειψη διαφάνειας και ξεκάθαρης σήμανσης του διαφημιστικού ή χορηγούμενου influencer περιεχομένου. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορεί να μην εμπιστεύονται brands τα οποία εμφανίζονται στο post ενός influencer, ο οποίος προωθεί διαφορετικό brand ή προϊόν στο feed του κάθε μέρα.

BRAND AMBASSADORS ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Μία άλλη αναδυόμενη marketing πρακτική είναι αυτή της αξιοποίησης brand ambassadors. Οι brand ambassadors είναι και αυτοί influencers, οι οποίοι όμως είναι πρόσωπα ήδη γνωστά στο ευρύ κοινό (ηθοποιοί, τραγουδιστές, σεφ, μοντέλα, αθλητές κ.λπ.) και επιλέγονται από brands για μακροχρόνιες συνεργασίες και καμπάνιες. Ας δούμε μερικά τέτοια παραδείγματα.

Ο chef Σωτήρης Κοντιζάς αποτελεί τον νέο brand ambassador της ανδρικής σειράς Vichy Homme, με την πρώτη σχετική digital καμπάνια να «τρέχει» από αρχές Ιουνίου. Ο Σωτήρης Κοντιζάς συνεργάστηκε πέρυσι και με το Chivas, στην καμπάνια «Success Ιs Α Blend». H Τόνια Σωτηροπούλου είναι brand ambassador της σουηδικής εταιρείας καλλυντικών Oriflame για την Ελλάδα και την Κύπρο και το κεντρικό πρόσωπο του «κινήματος» της εταιρείας, Beautiful The Way I Want To Be.

Σε πληθώρα σχετικών συνεργασιών έχει προχωρήσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αποτελώντας πρεσβευτή, μεταξύ άλλων, των STR8, Milko και Aegean. Η ΕΛΜΗSystems ΑΕ, αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Casio, προχώρησε σε συνεργασία με τον παρουσιαστή και παραγωγό Σάκη Τανιμανίδη, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην καμπάνια των ρολογιών G-Shock.

Η αξιοποίηση brand ambassadors μπορεί να εφαρμοστεί και σε επίπεδο προγραμμάτων CSR, όπως αποδεικνύει η Stoiximan. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μικροί Ήρωες για την Ελλάδα», η εταιρεία ανανέωσε τη συνεργασία της με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση HOPEgenesis, στηρίζοντας το έργο της για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στη χώρα.

Πρόκειται για μία σημαντική ενέργεια ΕΚΕ της εταιρείας, όπου για την ενίσχυση της προβολή και του σκοπού, συμμετέχουν 4 σημαντικοί πρεσβευτές του προγράμματος «Μικροί Ήρωες», ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Βασιλική Μιλλούση, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Σπύρος Γιαννιώτης. Σε διεθνές επίπεδο, δύο από τις πιο γνωστές brand ambassador συνεργασίες είναι αυτή του Roger Federer με τη Barilla και του George Clooney με τη Nespresso.


Η L’OREAL ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ «FAKE» INFLUENCERS
Η L’Oreal Active Cosmetics επενδύει το 90% του influencer marketing budget της στο Instagram και επιλέγει να συνεργάζεται κυρίως με micro-influencers, αναφέρει δημοσίευμα του The Drum. Για να εξασφαλίσει ότι τα brands βρίσκονται σε καλά χέρια, το τμήμα Active Cosmetics της L’Oreal έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα ελέγχου, τριών βημάτων.

Σε πρώτη φάση, αξιοποιεί την τεχνολογία και σκανάρει το Instagram με σκοπό να ανακαλύψει λιγότερο γνωστούς influencers, αναζητώντας οποιαδήποτε αναφορά στα brands που εκπροσωπεί, καθώς και συζητήσεις που αφορούν γενικά σε δερματικά ζητήματα. Στη συνέχεια κάνει το πρώτο κύμα ελέγχων, αξιοποιώντας εργαλεία που αναγνωρίζουν τυχόν ύποπτους influencers. Αυτό το κύμα ελέγχων μπορεί να καταλήξει σε απόρριψη έως και του 80% των λογαριασμών που έχουν εντοπιστεί ως πιθανοί συνεργάτες.

Σε δεύτερη φάση και για το υπόλοιπο 20% των λογαριασμών, η διαδικασία ελέγχου είναι λιγότερο αυτόματη. Με οδηγό ένα βιβλίο κανόνων που υπάρχει σε κάθε τμήμα social media της εταιρείας, εξετάζεται με ποιες άλλες μάρκες έχει δουλέψει ο κάθε influencer, τι είδους περιεχόμενο έχει αναρτήσει για τις μάρκες αυτές και με ποια αισθητική προσέγγιση. Στη συνέχεια και σε όσους influencers έχουν περάσει και αυτό το στάδιο, η εταιρεία μοιράζει δωρεάν δείγματα του προϊόντος, ώστε να το χρησιμοποιήσουν σε ανάρτησή τους. Σε ορισμένους από αυτούς, η εταιρεία θα δώσει επίσης διαφημιστικό budget.

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ SPONSORED POSTS
– 45% των social media χρηστών βρίσκουν ενοχλητικά τα sponsored post hashtags
– Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 55% στις ηλικίες 18 με 24
– Η πλειοψηφία όσων δηλώνουν πως ενοχλούνται είναι άνδρες, σε ποσοστό 48%, με τις γυναίκες να βρίσκονται στο 42%
Πηγή: UM/Campaign

ΠΟΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ INFLUENCER MARKETING;
«Στην The Coca-Cola Company, οι συνεργασίες με influencers βρίσκονται στην καρδιά των marketing ενεργειών μας, ειδικά όσον αφορά τις επικοινωνίες με τους Teens. Στοχεύουμε σε μακροπρόθεσμες σχέσεις και όχι σε εφήμερες συνεργασίες. Βλέπουμε τους influencers σαν brand ambassadors και χτίζουμε μαζί τους αληθινές σχέσεις. Θέλουμε να νιώθουν μέρος της οικογένειας της Coca-Cola, να αγαπάνε πραγματικά τα προϊόντα μας για να είναι και το περιεχόμενο που αναρτούν, αυθεντικό.

Δίνουμε ελευθερία στην δημιουργία του περιεχομένου, γιατί θέλουμε να ταιριάζει στο προφίλ των ανθρώπων που επιλέγουμε. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό το brand να αναδεικνύεται ακολουθώντας τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές, τόσο στα εικαστικά όσο και στα λεκτικά. Για την επιλογή των influencers, έχουμε αναπτύξει ένα εργαλείο εσωτερικά, για να κάνουμε μια ανάλυση και αξιολόγηση των προφίλ. Κοιτάμε εάν το fanbase του Influencer είναι έγκυρο, εάν το προφίλ έχει περιεχόμενο που ταιριάζει με την ταυτότητα του brand μας και τις αξίες της εταιρείας μας.

Ανερχόμενοι είναι οι nano-influencers τους οποίους έχουμε πρόσφατα αγκαλιάσει σε αρκετά από τα brands μας. Ένας nano-influencer έχει ένα μικρό, αλλά πιστό κοινό, και μπορεί να δημιουργήσει buzz για το brand ή το προϊόν, χωρίς σημαντικές δαπάνες».
Ντέμπορα Ζωγοπούλου, Digital Manager, The Coca-Cola Company

ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ INFLUENCER MARKETING
1 Μεγαλύτερη έμφαση σε micro-influencers και nano-influencers. Ο ξεκάθαρος ορισμός των όρων στον κλάδο, παραμένει ακόμα ρευστός, αναγνωρίζοντας όμως 4 τύπους influencers στα social media: τους Mega-influencers, με πάνω από 1 εκατ. followers, τους Macro-influencers, με 100.000 έως 1 εκατ. followers, τους Micro-influencers, με 1.000 έως 100.000 followeαrs και τους Nano-influencers, με λιγότερους από 1.000 followers.

Οι mega-influencers έχουν πραγματική αξία μόνο για λίγα, πολύ μεγάλα brands, ενώ το ότι είναι διάσημοι δεν σημαίνει ότι επηρεάζουν και την συμπεριφορά των ακολούθων τους. Οι macro-influencers μπορεί να έχουν κερδίσει τον σεβασμό στον τομέα τους, αλλά συνήθως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των brands προκειμένου να συνεργαστούν μαζί τους. Οι macro-influencers είναι αυτοί που επιλέγουν ποια brands επιθυμούν ως business partners.

Έτσι, μένουν οι micro-influencers και nano-influencers για την απλή επιχείρηση, με όλο και περισσότερα brands να αναμένεται να αναγνωρίσουν την αξία τους το 2019. Οι nano-influencers είναι αυθεντικοί και χαίρουν της εμπιστοσύνης των followers τους, γι’ αυτό και αποτελούν την ορθότερη επιλογή για να επικοινωνήσει ένα brand τις αξίες του, σε ένα στοχευμένο κοινό.

2 Τα brands θα καλλιεργήσουν μακροχρόνιες σχέσεις με influencers. Ξεφεύγοντας από το μοντέλο των μεμονωμένων και βραχυπρόθεσμων συνεργασιών με influencers, τα brands φαίνεται πλέον να επενδύουν στο «χτίσιμο» ισχυρών, μακροχρόνιων σχέσεων, όταν φυσικά βρουν τους κατάλληλους γι’ αυτούς influencers. Όσο περισσότερο διάστημα συνεργάζεται κάποιος influencer με ένα brand, τόσο πιο εύκολο είναι γι’ αυτούς να φανεί ότι πραγματικά και αληθινά υποστηρίζουν ένα προϊόν. Παράλληλα, το brand κερδίζει συνέχεια και συνέπεια στην προβολή του.

3 Αυξάνεται η σημασία του video. Με όλες τις social media πλατφόρμες να έχουν κατανοήσει τη δύναμη του video, οι influencers δεν είχαν παρά να υιοθετήσουν και αυτή την τάση. Με την Cisco να προβλέπει ότι το 82% όλου του internet traffic θα είναι video έως το 2022, τα brands που θέλουν πάρουν στα σοβαρά το video influencer marketing θα επιλέξουν να συνεργαστούν με influencers που έχουν παρουσία σε όλες τις video πλατφόρμες, παρά να εστιάσουν σε μία και μόνο.

4 Η βάση χρηστών του Facebook θα παραμείνει σταθερή ή θα μειωθεί. Μετά το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica, το Facebook είδε για πρώτη φορά τον αριθμό των χρηστών του να μειώνεται, σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα. Παράλληλα με αυτή την πτώση, το Facebook δεν είναι πια το φρέσκο, σύγχρονο Μέσο που θα επιλέξουν οι νεότερες γενιές, ενώ πολλοί χρήστες επιλέγουν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους, καθώς κουράστηκαν να διαβάζουν συνεχώς αρνητικά σχόλια άλλων χρηστών της πλατφόρμας.

5 Το Instagram θα παραμείνει κεντρικό στοιχείο του επιτυχημένου Influencer Marketing. Σε αντίθεση με το Facebook, η δημοτικότητα του Instagram συνεχίζει να αυξάνεται, με την πλατφόρμα να επενδύει συνεχώς σε νέα χαρακτηριστικά, όπως τα Instagram Live, Instagram Stories και IGTV. Αποτελεί, ως social media πλατφόρμα, την πρώτη επιλογή μεταξύ των νεότερων γενεών, οι οποίοι προτιμούν την οπτική του φύση και το γεγονός ότι ενσωματώνει πολλά από τα καλύτερα features άλλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.


6 Θα αυξηθεί η δημοτικότητα του IGTV. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αναμένεται άνοδος στη χρήση του video, στο πλαίσιο του influencer marketing. Το δίκτυο που αναμένεται να δει πραγματική ανάπτυξη στον τομέα αυτό είναι το IGTV του Instagram. Το Instagram λάνσαρε το IGTV ως τη δική του εκδοχή του YouTube στα μέσα του 2018. Influencers και brands αναμένεται να παράγουν και να ανεβάσουν περισσότερο περιεχόμενο αποκλειστικά για το IGTV μέσα στο 2019.

7 Τα brands θα εστιάσουν στο alignment παρά στον αριθμό των followers, κατά την επιλογή influencers. Στις απαρχές του influencer marketing, τα brands επέλεγαν πιθανούς συνεργάτες με βάση των αριθμό των followers που διέθεταν, θέλοντας να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο reach. Το συγκεκριμένο metric όμως, μπορεί να έχει αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα. Πλέον, τα κριτήρια επιλογής που εφαρμόζουν τα brands διευρύνονται, καθώς κατανοούν την ανάγκη οι συνεργάτες τους να ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους. Το 2019, τα brands συνειδητοποίησαν ότι η βασικότερη προϋπόθεση στη συνεργασία με έναν influencer είναι το κοινό του να συμπίπτει με το κοινό-στόχος του brand.

8 Περισσότεροι influencers θα δραστηριοποιούνται σε επαγγελματικό επίπεδο. Τον τελευταίο καιρό, πολλοί influencers άρχισαν να συνειδητοποιούν την επιτυχία τους και το γεγονός ότι στην πραγματικότητα «χτίζουν» το προσωπικό τους brand. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί, με όλο και περισσότερους influencers να χειρίζονται την online παρουσία τους ως επιχείρηση.

9 Θα επικρατήσει η εμφανής σήμανση influencer συνεργασιών και χορηγιών. Το 2019 είναι η χρονιά κατά την οποία θα επικρατήσει η πρακτική της σήμανσης χορηγούμενου περιεχομένου. Σε αυτό συμβάλλουν και οι ίδιες οι πλατφόρμες, με Instagram, YouTube και Facebook να δημιουργούν εύκολους τρόπους για τους influencers να σημειώνουν ένα post ως sponsored.

10 Τα brands ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά των fake followers. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα το 2018 ήταν αυτό των ψεύτικων ακολούθων, με τα brands να ακολουθούν πλέον πιο «επιθετική» πολιτική. Η Unilever έκανε ήδη ξεκάθαρο ότι δεν θα ξανασυνεργαστεί με ανθρώπους που εντόπισε ότι έχουν fake followers, και πολλά άλλα brands θα την ακολουθήσουν.

ΠΩΣ ΕΞΕΤΑΖΕΤΕ/ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ INFLUENCERS ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;
«Όλα ξεκινούν από τη σωστή επιλογή των influencers με τους οποίους θα επιλέξει να συνδεθεί κάποιο brand. Εφόσον η επιλογή είναι συμβατή με τον χαρακτήρα του brand και το κοινό στόχο, στηρίζεται σε προηγούμενα στοιχεία και η σχέση είναι μακροχρόνια και ξεκάθαρη, τότε οι πιθανότητες να έχουμε μια αποδοτική συνεργασία είναι πολλές.

Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας συνήθως γίνεται μέσα από tactical KPIs όπως το reach και το engagement, που συμφωνούνται πριν την έναρξη της ενέργειας και εφόσον επιτευχθούν, η συνεργασία κρίνεται επιτυχημένη. Πιο σωστό είναι να μετράμε την αποτελεσματικότητα και των influencers μέσα από business στόχους όπως οι πωλήσεις, αλλά συνήθως αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς χρειάζεται ειδική έρευνα.

Έχουμε όμως περιπτώσεις που στηριχθήκαμε αποκλειστικά στη χρήση των influencers και έχοντας βέβαια όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του marketing mix σωστά (προϊόν, τιμή, διανομή) τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τους στόχους και η συνεργασία κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένη!»
Πάνος Μήλιας, Digital Acceleration Manager, Nestlé Hellas

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ «ΠΑΓΙΔΑ» ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ INFLUENCER MARKETING ΓΙΑ ΤΑ BRANDS;
«To influencer marketing έχει λανθασμένα αποτυπωθεί στη συνείδηση ορισμένων marketer ως μία στρατηγική που είναι δύσκολο να αξιολογηθεί. Αν αναλογιστούμε την πληθώρα των data που αναπαράγονται σε ένα multi-platform οικοσύστημα για κάθε καμπάνια που πραγματοποιείται σε συνεργασία με influencers, αντιλαμβανόμαστε ότι η δυναμική αυτών των data είναι κλειδί στην αξιολόγηση της κάθε ενέργειας. Ο προσδιορισμός του Influencer Media Value (IMV) του δείκτη δηλαδή που ορίζει την απόδοση μίας καμπάνιας, καθώς και το ROI της επένδυσης, αποτελεί μία αναγκαία κατεύθυνση για κάθε brand που επιθυμεί να επενδύσει στο influencer marketing».
Κώστας Χαμαλίδης, Founder & CEO, Digital Minds

ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΕ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INFLUENCER MARKETING ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ;
«Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, η αύξηση της ζήτησης, αλλά και της προσφοράς influencers τα τελευταία δύο χρόνια. Οι influencers ακούγονται – είναι ένα “trending topic” όχι μόνο στο περιβάλλον των marketeers – οπότε αρκετά brands, μικρά ή μεγάλα, επενδύουν σε αυτό το “νέο” κανάλι ακόμη και με μια επιδερμική προσέγγιση.

Αναλύοντας την αποτελεσματικότητα από καμπάνιες που έχουμε τρέξει στην adjust. και ανάλογα πάντα με το industry που εξετάζουμε, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως οι influencers μπορούν να αποτελέσουν ένα κανάλι σημαντικής ενίσχυσης της επικοινωνίας, αλλά και των conversions, καθώς τους στηρίζει ένα loyal community που θέλει να ταυτίζεται με το lifestyle τους και άρα με τις επιλογές τους».
Γιώργος Γκριτζάλας, Γενικός Διευθυντής, adjust.

«Η αύξηση της ζήτησης των influencers από τους πελάτες κάθε χρόνο παίρνει όλο και πιο πολλά “likes”. Πλέον είναι κάτι που θεωρείται must σε ένα διαφημιστικό budget που έχει να διαχειριστεί η εκάστοτε εταιρεία. Αποδίδεται στο ότι πλέον ο κόσμος επηρεάζεται από τα social media και τα brands θέλουν το προϊόν τους να είναι πάνω σε ένα ωραίο πρόσωπο και όχι σε μία σελίδα περιοδικού».
Νίκος Μίχαλος, Ιδιοκτήτης, FollowMeNow

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ… VIRTUAL INFLUENCERS;
Μια αναδυόμενη μορφή influencers, είναι και αυτή των virtual influencers, ψηφιακές προσωπικότητες με social media λογαριασμούς, που επιλέγονται από brands για την προώθηση και προβολή των προϊόντων τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Shudu (@shudu.gram), η οποία δηλώνεται ως το πρώτο digital supermodel του κόσμου.

Με 176.000 followers, η Shudu δημιουργήθηκε από τον φωτογράφο Cameron James-Wilson, ο οποίος δαπανά τουλάχιστον 3 μέρες ψηφιακής εργασίας για κάθε φωτογραφία της. Η Shudu μετρά ήδη αρκετές συνεργασίες με μεγάλα brands μόδας και ομορφιάς, όπως τα Balmain, Tiffany and co, Swarovski, Fenty Beauty και Ellesse.