Nέα λανσαρίσματα και γεύσεις, σημαντικές αλλαγές σε συσκευασίες ιστορικών και μη brands, είσοδος εταιρειών ζυθοποιίας στην αγορά αναψυκτικών, νέες στρατηγικές και τάσεις επικοινωνίας, αλλά και αξιοποίηση των social media συνθέτουν ένα ολοκαίνουργιο σκηνικό, σε μια αγορά που «τα δίνει όλα» για να κάνει την ανατροπή στη φετινή τουριστική σεζόν, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξή της.

Πτώση αλλά και σημαντικές ευκαιρίες
Το 2011 παρατηρήθηκε μία γενικότερη καθίζηση στην αγορά της μπίρας της τάξεως του 10%, ενώ στην κρύα αγορά HO.RE.CA. –που αποτελεί και την κυρίως αγορά της– η πτώση άγγιξε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 15%. Ωστόσο, το μονοψήφιο ποσοστό πτώσης στη ζεστή αγορά (5-6%) και η μικρή άνοδος στην τουριστική αγορά αντιστάθμισαν το γενικότερο ποσοστό της πτώσης στην αγορά.

Σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη της αγοράς αποτελεί πάντως και η αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά, που έχει επηρεάσει συνολικά την κατανάλωση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια του 2010-2011 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπίρα αυξήθηκε 100% μέσα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών, κατατάσσοντας πλέον την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. με τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ στην μπίρα (μεγαλύτερο φόρο έχουν μόνο οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία).

Η αύξηση αυτή είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση, καθώς αυξήθηκε αντίστοιχα η επιβάρυνση του καταναλωτή. Αντίστοιχα, αυξήθηκε σημαντικά και ο ΕΦΠ στα λοιπά οινοπνευματώδη πλην του κρασιού, το οποίο, όπως λέει η Φαίη Ζελεπού, Communication Specialist της Μύθος Ζυθοποιία, είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωσή τους, ενώ διαπιστώνεται μία καταναλωτική στροφή υποκατάστασης των αλκοολούχων με άλλα προϊόντα χαμηλότερου αλκοολικού βαθμού και φθηνότερα, όπως η μπίρα και το κρασί.

«Σε συνδυασμό μάλιστα με τις νέες τάσεις για πιο υγιεινή διατροφή και κατανάλωση προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, οδήγησε στη στροφή των καταναλωτών προς τα προϊόντα μπίρας» εξηγεί. Σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη της μπίρας στην ελληνική αγορά «βλέπει» και ο Alexander Koch, Διευθυντής Marketing της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος εξηγεί:

«Δυστυχώς η αύξηση της φορολογίας ώθησε και την τιμή της μπίρας σε άνοδο, αντίθετα με την αγοραστική δύναμη του μέσου έλληνα καταναλωτή. Παρ’ όλα αυτά η μπίρα παραμένει μία συγκριτικά προσιτή επιλογή για τους καταναλωτές. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της κατηγορίας. Άλλωστε η μπίρα είναι κομμάτι της καθημερινότητας του Έλληνα. Προσωπικά θεωρώ ότι η απόλαυση μια παγωμένης μπίρας συνδυάζεται ιδανικά με τις φυσικές ομορφιές αυτής της χώρας, τις υπέροχες παραλίες και τον “ελληνικό” ήλιο».

Το όφελος της μπίρας από την αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά επισημαίνει και ο Γιάννης Χήτος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας (Fix Hellas), ο οποίος ωστόσο εξηγεί ότι το όφελος αυτό δεν ικανό να αντιστρέψει την κατάσταση, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που διανύουμε, τονίζοντας ότι η αγορά παραμένει πτωτική σε ποσοστό περίπου 10%.

Στροφή σε νέες αγορές και προϊοντικές κατηγορίες
Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στην αγορά της μπίρας το τελευταίο διάστημα σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς οι ζυθοποιίες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ως απόρροια των πιέσεων που δέχονται από τη γενικότερη οικονομική κρίση. Έτσι λοιπόν, εκτός από την εξαγωγική δραστηριότητα που ήδη έχει ξεκινήσει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία από τις αρχές του έτους σε δυναμικές αγορές, με έντονη (ή και όχι) την παρουσία του ελληνικού στοιχείου, και στόχο τις 15 συνολικά αγορές του εξωτερικού για το 2012, αλλά και την είσοδο της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης στην τουρκική αγορά, οι ζυθοποιίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παραγωγή μη αλκοολούχων ποτών, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας.

Πρόσφατα όμως δόθηκε το πράσινο φως στα ζυθοποιεία για την παραγωγή και εμφιάλωση μη αλκοολούχων ποτών, αλλά και νερού από τις ίδιες γραμμές παραγωγής με αυτές που χρησιμοποιούν για την παραγωγή μπίρας, γεγονός το οποίο αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω ανταγωνισμό ανάμεσα στις ζυθοποιίες και στις εταιρείες παραγωγής μη αλκοολούχων ποτών.

Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και αρκετό διάστημα κυοφορείται συνεργασία μεταξύ της Carslberg (Μύθος Ζυθοποιία) και της Pepsico και στην Ελλάδα, σε συνέχεια της συνεργασίας των δύο εταιρειών σε άλλες χώρες, όπου η Carlsberg εμφιαλώνει σήματα της Pepsico. Επιπλέον, το ενδιαφέρον τους για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη συγκεκριμένη αγορά έχουν εκδηλώσει και ελληνικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου τους.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης που παράγει την μπίρα Βεργίνα, η οποία επιθυμεί να λανσάρει στην αγορά παγωμένο τσάι του βουνού, καθώς επίσης και η Χήτος, η οποία δραστηριοποιείται ήδη στην εμφιάλωση νερού, αλλά και στην παρασκευή μπίρας, μέσω της συμμετοχής της στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία που παράγει τη Fix Hellas. Το ενδιαφέρον της για την παραγωγή μη αλκοολούχων ποτών έχει εκφράσει και η εζα Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία (πρώην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης).

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχει ήδη μία περιφερειακή ζυθοποιία που παράγει και αναψυκτικά, η Magnus Magister, με έδρα τη Ρόδο.


Kαινοτομία, ελληνικότητα, premium προϊόντα
Σε επίπεδο λανσαρισμάτων, παρατηρείται επίσης έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, καθιστώντας την μπίρα μία από τις εφευρετικότερες και πιο δραστήριες κατηγορίες FMCGs στην ελληνική αγορά. Οι δύο σημαντικότερες τάσεις είναι η ελληνικότητα των προϊόντων και τα premium λανσαρίσματα, καθώς επίσης τα καινοτόμα προϊόντα που υπόσχονται να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Aθηναϊκή Ζυθοποιία έχει λανσάρει από πέρυσι την Amstel Premium Pilsener, την «Pilsener που άξιζε την αναμονή», όπως λέει το σλόγκαν της, και η οποία βραβεύτηκε μάλιστα ως Προϊόν της Xρονιάς 2012 από τους καταναλωτές, στην κατηγορία της μπίρας.

Επίσης, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία λάνσαρε πρόσφατα το νέο της σήμα, τη Fix Dark, μία lager μαύρη μπίρα, η οποία κυκλοφορεί σε limited edition και εμφιαλώνεται αποκλειστικά στην παραδοσιακή φιάλη Fix των 330 ml. Προς το παρόν, η Fix Dark δίνει έμφαση στην κρύα αγορά αλλά και στη ζεστή, σε καταστήματα delicatessen. Τον διαφημιστικό λογαριασμό της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας χειρίζεται η Lowe Athens και τα Μedia η Universal Media. Δύο σημαντικά λανσαρίσματα είχαμε πρόσφατα και από τη Μύθος Ζυθοποιία.

Το πρώτο αφορά στην Kaiser Blonde, μία καινοτομία της οικογένειας Kaiser, καθώς η ζυθοποίησή της γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία. Η Kaiser Blonde τοποθετείται ως μία ποιοτική καθημερινή μπίρα, η οποία συνδυάζεται με ελαφριές γαστρονομικές γεύσεις και καταναλώνεται ευχάριστα σε κάθε περίσταση. Κυκλοφορεί με μπεζ και χρυσό χρώμα τόσο στο περιλαίμιο όσο και στην ετικέτα, σε επιστρεφόμενη φιάλη 500 ml. Το λανσάρισμα θα υποστηριχθεί από έντονη ATL και BTL επικοινωνία από τη McCann Erickson και θα περιλαμβάνει έντονη τηλεοπτική διαφήμιση, καταχωρίσεις σε περιοδικά και ημερήσιο Τύπο, καμπάνια στο Ιnternet και με stands και δείκτες ραφιού.

Το δεύτερο λανσάρισμα της Μύθος αφορά στην τεχνολογία του DraughtMaster, μία παγκόσμια πατενταρισμένη καινοτομία, όπου η μπίρα σερβίρεται χωρίς προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα και χρησιμοποιούνται μίας χρήσης ελαφριά 20λιτρα ανακυκλώσιμα πλαστικά βαρέλια. Το σύστημα είναι απλό στη χρήση και τοποθέτηση και παρέχει φρέσκια μπίρα κάθε φορά, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του προϊόντος 6 φορές περισσότερο από το παραδοσιακό σύστημα draught.

Δύο νέα προϊόντα στον τομέα της μπίρας σχεδιάζει να λανσάρει και η εζα Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία. Αμιγώς ελληνικής παραγωγής μπίρες, αυτή τη στιγμή, στο χαρτοφυλάκιό της είναι οι Pils Hellas και Berlin και με την τελευταία έχει εισέλθει από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην τουρκική αγορά, σε συνεργασία με τοπικό εταίρο-διανομέα.

Δύο νέα λανσαρίσματα πραγματοποιεί φέτος και η ΟΚ Athens. Το πρώτο αφορά στο «Beer in the box», το οποίο συνδυάζει σε μια παραγγελία κιβωτίου έως και 24 διαφορετικά brands μπίρας από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, ενώ το δεύτερο αφορά στην μπίρα Inedit, την πρώτη μπίρα ειδικά σχεδιασμένη για να συνοδεύει φαγητό, όπως λέει η εταιρεία, την οποία έχει δημιουργήσει ο ισπανός σεφ Ferran Adria, σε συνεργασία με την ομάδα του φημισμένου εστιατορίου El Bulli και τους brewmasters της ζυθοποιίας Damm.

Τέλος, στον χώρο των επίσης εισαγόμενων σημάτων, θα πρέπει να αναφερθεί η έντονη παρουσία της Άμβυξ, η οποία διαθέτει ένα από τα πλέον δυνατά χαρτοφυλάκια. Σε συνεργασία με την ΑΒInBev η Άμβυξ διαθέτει στην ελληνική αγορά δημοφιλή διεθνή brands, όπως Becks, Boddingtons, Brahma, Bud, Franziskaner, Hoegaarden, Leffe, Lowenbrau και Stella Artois.

Νέες εμφανίσεις και επένδυση στη συσκευασία
Σε επενδύσεις στη συσκευασία τους με σκοπό να τονίσουν την ελληνικότητά τους και τον πιο premium χαρακτήρα τους, αλλά και να προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία στον καταναλωτή προχωρούν φέτος τα σημαντικότερα brands της ελληνικής αγοράς. Έτσι λοιπόν, σε ανανέωση των συσκευασιών τους προχωρούν τα brands της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο η Amstel, μετά από μία ιστορία 47 ετών, γύρισε σελίδα και ανανεώθηκε. Το παλιό μπουκάλι της, μετά από μια επιτυχημένη πορεία 12 ετών, παραχωρεί τη θέση του στο καινούργιο, το οποίο –με πιο ελκυστική εμφάνιση– προβάλλει τη διαχρονική αυθεντικότητα της μάρκας, ενισχύει την αίσθηση της υψηλής ποιότητάς της και μεγιστοποιεί τη διαφορετικότητα της εικόνας της. Με νέα εμφάνιση λανσάρεται αυτή την περίοδο και η Fischer, αποκτώντας πιο μοντέρνα εμφάνιση με υψηλή αισθητική. Η έλλειψη ετικέτας στην κύρια όψη της φιάλης αποτελεί άποψη και την αντικαθιστά ένα ανάγλυφο διακριτικό λογότυπο, ενώ το απλό δαχτυλίδι που περικλείει τον λαιμό της δηλώνει την καταγωγή και την ηλικία της.

Επιπλέον, οι καθαρές γραμμές, που εμφανίζονται σε φιάλη και κουτί, έχουν στόχο να αναδείξουν τον φίνο χαρακτήρα της, ενώ ο συνδυασμός του πράσινου και του χρυσού αντικατοπτρίζει την ποιότητά της. Νέα εμφάνιση αποκτά όμως αυτή την περίοδο και η Άλφα. Η αλλαγή ξεκινά από το κόκκινο «Α», που εμφανίζεται πιο μεγάλο και δυνατό, συμβολίζοντας την αυτοπεποίθηση της μάρκας.

Επιπλέον, η νέα ταυτότητα επισημαίνει το έτος που πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική αγορά, με την τοποθέτηση του «1961», προβάλλει την ποιότητά της μέσα από το χρυσαφί τόνο των σταχυών, τονίζει την παραδοσιακή της ταυτότητα με τη λέξη «Ζύθος» αλλά και την εμφάνιση του χαρακτηρισμού «Παραδοσιακά Ελληνική». Ενδιαφέρον λανσάρισμα πραγματοποίησε τέλος και η Μύθος Ζυθοποιία στα τέλη του 2011, λανσάροντας μία νέα, πιο «νεανική» φιάλη για την μπίρα Μύθος. Η φιάλη Mythos Easy Open δεν χρειάζεται ανοιχτήρι, καθώς ανοίγει απλώς αφαιρώντας το πρακτικό της καπάκι.


Σε εξέλιξη και η επικοινωνιακή «μάχη»
Ο έντονος ανταγωνισμός που χαρακτηρίζει την αγορά της μπίρας μεταφέρεται σαφώς και στην επικοινωνία της, η οποία, εκτός από τα κύρια μέσα επικοινωνίας που αναδεικνύονται σε βασικούς πρωταγωνιστές, κινείται έντονα και στο digital περιβάλλον, με σαφή τοποθέτηση στα social media. Η μπίρα Άλφα –με πιο παραδοσιακή επικοινωνία– λάνσαρε από τον Απρίλιο νέα καμπάνια από τη Spot JWT και τη Movielab, με μήνυμα «Απλά είναι τα πράγματα…» και στόχο να μεταδώσει πνοή αισιοδοξίας και αυτοπεποίθηση. αναδεικνύοντας την αξία της απλότητας που πηγάζει από τις μικρές, καθημερινές στιγμές της ελληνικής ζωής. Η ταινία με τίτλο «Απλότητα» εκτυλίσσεται στο παραδοσιακό ταβερνάκι ενός χωριού με πρωταγωνιστές  τον γνωστό σεφ Λευτέρη Λαζάρου και μία παρέα φίλων.

Τις τελευταίες μέρες βγήκε επίσης στον αέρα η νέα καμπάνια της Lowe Athens για λογαριασμό της Fix. Τα τηλεοπτικά σποτ περιγράφουν την τρέλα μιας μικρής ανυπότακτης χώρας, της Μπυραφίξ, η οποία αντιστέκεται στη μιζέρια της εποχής. Πρόκειται για μία χώρα με ανθρώπους ιδιαίτερους και καταστάσεις κωμικές, βγαλμένες από μία γνώριμη στους Έλληνες καθημερινότητα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα το πρώτο «επεισόδιο» της σειράς, ενώ σύντομα ακολουθούν κι άλλα δύο, με την υπογραφή «Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες… και η μπίρα τους είναι Fix!». Τη σκηνοθεσία έκανε ο Πλάτωνας Ανδρονίδης, σε παραγωγή της Pan.

Στον χώρο των social media χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Heineken, η οποία εξακολουθεί να εκπλήσσει επικοινωνιακά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με πιο πρόσφατη digital ενέργεια το «Heineken Serenade». Με έμπνευση από τη διεθνή διαφημιστική ταινία «The Date» και με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η Heineken έδωσε τη δυνατότητα –σε παγκόσμιο επίπεδο– στους καταναλωτές να δημιουργήσουν μέσω της εφαρμογής στο Facebook, Heineken Serenade, τη δική τους καντάδα και να ζητήσουν ραντεβού από το πρόσωπο που επιθυμούν.

Ο Σάκης Ρουβάς αποτέλεσε τον έλληνα πρεβευτή της διεθνούς διαδικτυακής ενέργειας, ο οποίος δημιούργησε την πρωτότυπη καντάδα «Μόνο η αγάπη» και ένα video clip σε σκηνοθεσία των WhiteRoom, που προβλήθηκε στο κανάλι της Heineken στο Youtube στο πλαίσιο του Serenade Live Event. Την επιμέλεια της ενέργειας «Heineken Serenade» ανέλαβε η H+K Strategies στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Aθηναϊκή Ζυθοποιία. Στην digital επικοινωνία δίνει έμφαση και η Μύθος Ζυθοποιία. Ήδη τρέχει διαγωνισμός στο Facebook για το νέο σήμα της εταιρείας Kaiser Blonde, ενώ σε συνέχεια του Kaiser BBQ Expert, του καινοτόμου διαγωνισμού που λάνσαρε πέρυσι σε συνεργασία με το McCann WorldGroup για την μπίρα Kaiser, η κοινότητά της στο Facebook-Fan Page ονομάζεται πλέον Kaiser BBQ Experts, παρέχοντας στους fans σχετικό περιερχόμενο.

Ειδική ενότητα υπάρχει και στο site της Kaiser, δίνοντας πληροφορίες για την τέχνη του μπάρμπεκιου, καθώς επίσης και συνταγές από γνωστούς σεφ και εκπροσώπους της show biz. Άμεσα, και καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση της κύριας περιόδου για την αγορά της μπίρας, θα πρέπει να περιμένουμε το λανσάρισμα νέων επικοινωνιακών εκστρατειών και αντίστοιχων ενεργειών από όλα τα μεγάλα σήματα της αγοράς.


VIEWPOINTS
Όξυνση ανταγωνισμού και νέα δεδομένα
Marketing Week: Η ελληνική αγορά μπίρας παρουσιάζει φέτος έντονη κινητικότητα, με νέα λανσαρίσματα και γεύσεις, σημαντικές αλλαγές σε συσκευασίες ιστορικών και μη brands, νέες στρατηγικές και τάσεις επικοινωνίας. Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί τη φετινή σεζόν ο ανταγωνισμός και πώς θα κινηθεί η αγορά της μπίρας συνολικά;

Γιάννης Χήτος, Ολυμπιακή Ζυθοποιία: «Από το 2013 η ανοδική πορεία»
Θα έλεγα ότι όχι μόνο υπάρχει έντονη κινητικότητα, αλλά και έντονος ανταγωνισμός τόσο σε επίπεδο ATL όσο και σε επίπεδο BTL επικοινωνίας και προωθητικών ενεργειών. Αν και η διαμόρφωση της αγοράς θα εξαρτηθεί και από την τουριστική κίνηση, εκτιμώ ότι και φέτος θα κινηθεί οριακά, ενδεχομένως και με μια μικρή πτώση. Πιστεύω ότι από του χρόνου θα μπορούμε να μιλάμε για ανοδική πορεία.

Alexander Koch, Αθηναϊκή Ζυθοποιία: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στις μάρκες μας»
Είναι ξεκάθαρο ότι οι συνθήκες της αγοράς αποτελούν μια πρόκληση για όλους μας λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον της κρίσης. Τώρα περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη να είμαστε διαρκώς κοντά στους καταναλωτές, προκειμένου να αφουγκραζόμαστε και να κατανοούμε τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες τους ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτές. Πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας η εταιρεία μας να συνεχίσει την έντονη δραστηριοποίησή της, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στις μάρκες μας, ώστε να παρέχουμε στους καταναλωτές μας αυτό που πραγματικά χρειάζονται.

Για να το πετύχουμε αυτό, η καινοτομία αποτελεί βασική μας προτεραιότητα: Την περσινή χρονιά λανσάραμε με επιτυχία την Amstel Premium Pilsnener, η οποία διαγράφει μέχρι στιγμής μία εξαιρετική πορεία. Πρόσφατα, ανανεώσαμε τη φιάλη της Amstel, καθώς και τις συσκευασίες της Άλφα και της Fischer επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τη δέσμευσή μας να προσφέρουν στους καταναλωτές μας πάντα το καλύτερο. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα να έχουμε έντονη παρουσία μέσω των προωθητικών ενεργειών.

Φαίη Ζελεπού, Μύθος Ζυθοποιία: «Ενίσχυση του off trade και αυξημένα μερίδια»
Όπως όλες οι αγορές, έτσι και η αγορά μπίρας παρουσιάζει πτωτική τάση, διατηρώντας όμως το προφίλ μιας σταδιακά σταθεροποιούμενης αγοράς, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στις ζυθοποιίες να σχεδιάζουν νέες στρατηγικές επικοινωνίας και ενέργειες Μάρκετινγκ. Στο πλαίσιο της δημιουργίας και διατήρησης υγιών συνθηκών της αγοράς, η κινητικότητα που θα μπορούσε να σημειωθεί θα είχε μόνο θετικά αποτελέσματα και αναφερόμαστε στην αύξηση του ανταγωνισμού που αναμφισβήτητα είναι προς όφελος του καταναλωτή.

Εντούτοις, στην ελληνική αγορά μπίρας, οι συνθήκες του ανταγωνισμού απέχουν κατά πολύ από αυτές που η διεθνής πρακτική αποδέχεται ως ιδανικές. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοεί τις συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού και θεωρούμε ότι υπάρχει και ο χώρος και η δυνατότητα η ελληνική αγορά μπίρας να προσφέρει και πρακτικά στους καταναλωτές την επιλογή μέσα από μια ευρεία γκάμα προϊόντων μπίρας.

Τέλος, εκτιμούμε ότι η αγορά μπίρας θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει μερίδιο από τα αλκοολούχα ποτά (απόρροια και της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε όπου έχει ως αποτέλεσμα να «επιτάσσει» στον καταναλωτή φθηνότερες αλλά πάντα ποιοτικές αλλαγές), ενώ παράλληλα αναμένεται και ενίσχυση του off trade, καθώς η νέα τάση της εποχής προτάσσει εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης (συγκεντρώσεις σε φιλικά σπίτια, στις πλατείες κτλ).

Digital και social εμπειρίες
Η παραδοσιακή διαφήμιση εξακολουθεί να αποτελεί βασικό όχημα επικοινωνίας της μπίρας, ωστόσο τα digital μέσα και τα social media κερδίζουν διαρκώς έδαφος στη διαδικασία δημιουργίας στοχευμένων ενεργειών για τους καταναλωτές, όπως αναφέρουν τα στελέχη των εταιρειών.

Alexander Koch: «Ο χώρος της επικοινωνίας στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί έντονα από τις τρέχουσες συνθήκες. Επίσης, η συμπεριφορά του έλληνα καταναλωτή έχει αλλάξει δραστικά, καθώς έχει μειωθεί η διασκέδαση εκτός σπιτιού λόγω της κρίσης. Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει τα πλάνα και τα μέσα επικοινωνίας που επιλέγουν οι εταιρείες για να απευθυνθούν στον καταναλωτή. Τα παραδοσιακά μέσα διαφήμισης, όπως η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και υπαίθρια διαφήμιση παραμένουν αποτελεσματικά για να προσεγγίσουμε το κοινό μας. Η σημασία των ψηφιακών μέσων στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό.

Στις αρχές του 2012 υλοποιήσαμε για τη Heineken μία διαδικτυακή ενέργεια μέσω Facebook όπου συμμετείχε ο Σάκης Ρουβάς, η οποία απέδειξε ξεκάθαρα τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα των ψηφιακών μέσων. Το κοινό των ψηφιακών μέσων είναι ιδιαίτερο και επιλεκτικό, για τον λόγο αυτό λίγες είναι οι ενέργειες που έχουν δημιουργήσει ουσιαστικό αντίκτυπο προβαλλόμενες μόνο διαδικτυακά. Οι στόχοι κάθε ενέργειας ποικίλλουν, αλλά σίγουρα η επιτυχία στο Διαδίκτυο είναι κάτι που κερδίζεται δύσκολα. Η γοητεία των ψηφιακών μέσων για τους marketers έγκειται στο ότι είναι άμεσα, γρήγορα και συναρπαστικά!».

Φαίη Ζελεπού: «Το συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε αποτελεί ένα ιδιαίτερο πλαίσιο ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να απευθύνεσαι στον συνειδητοποιημένο πλέον καταναλωτή.

Για εμάς στη Μύθος Ζυθοποιία, η digital επικοινωνία αποτελεί το Μέσο που μας επιτρέπει όχι μόνο να πραγματοποιούμε στοχευμένες επικοινωνιακές καμπάνιες που προσεγγίζουν το κοινό ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του και το ύφος του, αλλά και να διατηρούμε μια συνεχή, άμεση και ανοιχτή επικοινωνία μαζί του (μέσω των social media), που κατ’ επέκταση μας δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις ανάγκες του και να βρισκόμαστε ακόμα πιο κοντά του προσφέροντάς του μέσα από στοχευμένες ενέργειες εμπειρίες συνδεδεμένες με τα προϊόντα μας».