Η νέα μίνι σειρά του Mega «Milky way» σπάει το… ρεκόρ Παπακαλιάτη με κόστος ανά επεισόδιο 280.000 ευρώ. Η κρατική επιδότηση του ΕΚΟΜΕ και τα σχέδια για διπλή αξιοποίηση της μυθοπλασίας.
Σε ύψη ρεκόρ ανεβαίνει το κόστος σειρών μυθοπλασίας που προορίζονται για την ελεύθερη τηλεόραση, οδηγώντας τη μάχη του ανταγωνισμού σε άλλη «πίστα». Το άρμα των σειρών υψηλών προδιαγραφών και κόστους που αγγίζουν σχεδόν κινηματογραφικά στάνταρντς για τα δεδομένα της χώρας μας «σέρνει» το Mega. Μετά τον «Δάσκαλο» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που κρατούσε έως τώρα τα σκήπτρα του υψηλότερου μπάτζετ σειράς από καταβολής ελληνικής τηλεόρασης, το Mega βάλθηκε να ξεπεράσει τον… εαυτό του με το «Milky way» του Βασίλη Κεκάτου.
Η νέα μίνι σειρά του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη εντάχθηκε στο σχέδιο ενίσχυσης οπτικοακουστικών παραγωγών του ΕΚΟΜΕ με ποσά που… ζαλίζουν. Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ο προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών για συνολικά 8 επεισόδια ανέρχεται σε 2.252.435 ευρώ, ενώ το ποσό της κρατικής επιδότησης (ποσοστό 40% επί των επιλέξιμων) φτάνει τις 900.974 ευρώ. Το μέσο κόστος ανά επεισόδιο του Milky way ανέρχεται σε 281.554 ευρώ, ξεπερνώντας ακόμα και το προηγούμενο ρεκόρ της σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών 2.318.570, κρατική επιδότηση 927.428 ευρώ και μέσο κόστος ανά επεισόδιο (9 τον αριθμό) 257.618 ευρώ.
Με τις δύο νέες σειρές που προορίζονται για την προσεχή σεζόν, το Mega αξιοποιεί στο έπακρο το επενδυτικό κίνητρο της κρατικής επιδότησης, εκτινάσσοντας στα ύψη το μέσο κόστος της μυθοπλασίας, ενώ όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, οι παραγωγές αυτές οδηγούν την ελληνική τηλεόραση σε άλλη λογική που δύσκολα… βγάζει τα λεφτά της. Τη στιγμή που το μέσο επεισόδιο της σειράς του Θοδωρή Παπαδουλάκη «Κομάντα και Δράκοι» που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στo Μega άγγιζε τις 132.000 ευρώ, οι νέες μίνι σειρές σχεδόν διπλασιάζουν το κόστος αυτό, ενώ πενταπλασιάζουν το κόστος ενός επεισοδίου των «Άγριων Μελισσων». Το μπάτζετ του τρίτου κύκλου της σειράς εποχής του ΑΝΤ1 ανέρχεται σε 7.230.000 ευρώ με την κρατική επιδότηση να αγγίζει τις 2.920.512 ευρώ και το μέσο κόστος επεισοδίου να διαμορφώνεται στις 48.000 ευρώ κατατάσσοντας τις «Άγριες Μέλισσες» στις ακριβότερες καθημερινές σειρές από καταβολής ελληνικής τηλεόρασης.
Με το ΕΚΟΜΕ να χρηματοδοτεί το 40% του κόστους των ελληνικών σειρών, τα κανάλια προχωρούν σε γενναίες επενδύσεις με στόχο να κερδίσουν τη μάχη της τηλεθέασης, τα κόστη αυτά ωστόσο με δύσκολα μπορούν να καλυφθούν από τη διαφημιστική δαπάνη. Η τάση για σειρές υψηλού κόστους μαρτυρά και την πρόθεση για διπλή αξιοποίηση όχι μόνο στην ελεύθερη τηλεόραση, αλλά και σε περιβάλλον πλατφόρμας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εσωτερικό του Mega επανέρχεται ο σχεδιασμός για τη δημιουργία της πλατφόρμας Megaflix με ορίζοντα το Πάσχα, στην οποία θα «ανεβαίνει» και περιεχόμενο πριν τη μετάδοση στον τηλεοπτικό αέρα.