Μια σφαιρική εποπτεία λοιπόν, ή αλλιώς ένα εργαλείο που άρχισε να αναπτύσσεται στα τέλη της δεκαετίας του 80, όταν διαπιστώθηκε πως καλό θα ήταν να μειωθεί η εστίαση στα οικονομικά στοιχεία, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μιας επιχείρησης.

Το Balanced Scorecard δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ και περιελάμβανε τέσσερις περιοχές μέτρησης: οικονομικά, πελάτες, διαδικασίες και άνθρωποι.

Χαρακτηριστικές οι τέσσερις ερωτήσεις: Πώς φαινόμαστε στους ιδιοκτήτες; Πώς φαινόμαστε στους πελάτες; Τι πρέπει να βελτιώσουμε; Πώς καινοτομούμε και πώς διδασκόμαστε;

Το Balanced Scorecard αποτυπώνει τις εικόνες από το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μιας επιχείρησης, και στοχεύει να εξισορροπήσει το εσωτερικό με το εξωτερικό, το οικονομικό με το μη-οικονομικό και το παρόν με το μέλλον.

Ξεκινώντας ως μέθοδος μέτρησης της επίδοσης των επιχειρήσεων, το Balanced Scorecard εξελίχθηκε σε μέσον του μάνατζμεντ και, όπως ήταν φυσικό, έγινε και αντικείμενο συγγραφικής μελέτης. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα οδηγό στην ιδέα αλλά και στην πρακτική εφαρμογή του Balanced Scorecard, και είναι χαρακτηριστικό το ότι φτάνει στα χέρια μας με την υπογραφή της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), στο πλαίσιο των επιδιώξεών της για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Επί το έργον
Στο βιβλίο μας δίνει, αρχικά, όλες τις βασικές πληροφορίες για το Balanced Scorecard, χωρίς να παραλείπει να αναφέρει και τις όποιες αδυναμίες του. Στη συνέχεια γίνεται αρκούντως επεξηγηματικό για το Balanced Scorecard στην πράξη: πώς το προσαρμόζεις στις ανάγκες σου, πώς σχεδιάζεις τις κατάλληλες μετρήσεις, πώς το ενσωματώνεις, πώς το διατηρείς επικαιροποιημένο, πώς το κάνεις να λειτουργεί αποτελεσματικά…

Ίσως, τελικά, όλα αυτά να μην είναι καινούργια – είναι πρακτικές που λίγο ως πολύ εφαρμόζονταν και πριν, ακόμα και με το ένστικτο. Όμως το Balanced Scorecard τις συστηματοποιεί και τις προτείνει με τη βαρύτητα ενός οργανωμένου προγράμματος. Είτε από εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον είτε για σκοπούς μάνατζμεντ από την πλευρά του αναγνώστη, το βιβλίο -με αναλυτικές εξηγήσεις, πίνακες και σχεδιαγράμματα- είναι ένας επαρκής εισηγητής.

Για τους συγγραφείς
Ο Mike Bourne είναι καθηγητής Business Performance στο Cranfield School of Management. H Pippa Bourne είναι Regional Director για το Institute of Chartered Accountant στην Αγγλία και στην Ουαλία. Και οι δυο είναι έμπειροι συγγραφείς και επαγγελματίες.

Έκδοση: Direction, 2009, Σελίδες: 208, Διαστάσεις: 13×20