Μπορούν οι ΜμΕ να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες σε επίπεδο ESG, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν; Θα καταφέρουν να ενισχύσουν τις προοπτικές τους και ποιος ο ρόλος των stakeholders συνολικά, των φορέων, της Κοινωνίας των Πολιτών, της Πολιτείας αλλά και των ίδιων ως οργανισμών αποτελούμενων από τα δικά τους ενδιαφερόμενα μέλη;

Η ψηφιακή εποχή των κριτηρίων ESG και οι συνεχείς εξελίξεις της βρέθηκαν στο επίκεντρο του 13ου Athens Sustainability Forum, το οποίο διοργάνωσε η Global Sustain την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη.
Το συνέδριο προλόγισε ο Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος, Global Sustain, ο οποίος αναφέρθηκε στο μέλλον του ESG και την ανάγκη υιοθέτησης ψηφιακών εργαλείων για τη συλλογή, παρακολούθηση και δημοσιοποίηση της, υποχρεωτικής πλέον, αξιολόγησης ESG απόδοσης μιας επιχείρησης ανεξαρτήτως μεγέθους.

Το ESG reporting standardization γίνεται πραγματικότητα
Τον κύκλο των παρουσιάσεων «άνοιξε» ο Πάνος Μαρτίνης, CEO, Softone Group, μέλος του ομίλου εταιρειών Olympia, ο οποίος παρουσίασε το όραμα του ομίλου για την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες και πρακτικές ESG μέσω cloud τεχνολογιών, αναδεικνύοντας και τη σημασία της στρατηγικής επένδυσης του ομίλου Softone στη Global Sustain. Επιπλέον, σημείωσε ότι το ESG reporting standardization γίνεται πραγματικότητα ήδη σε αμφότερες τις πλευρές του Ατλαντικού, ότι λύσεις που αφορούν τα ESGs απευθύνονται κυρίως σε μεγάλες εταιρείες, ενώ οι μικρομεσαίες αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις, όπως αυξημένες απαιτήσεις σε επίπεδο reporting, έλλειμμα γνώσης, ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με τους νέους κανονισμούς και έλλειψη tools.

Shareholder engagement και KPIs
H Michelle McDonough, COO, Trillium Asset Management μίλησε για την ολιστική προσέγγιση της Trillium, να επενδύει σε εταιρείες που εφαρμόζουν και υιοθετούν πρακτικές ESG. Σημείωσε ότι, για την εταιρεία, τα βήματα για την επενδυτική διαδικασία περιλαμβάνουν: fundamental ESG analysis, proprietary materiality review και shareholder advocacy. Μίλησε για θετικά και αρνητικά screens και πώς το shareholder engagement θα πρέπει να είναι στοχευμένο.

Από την πλευρά του, ο Mark Hughes, Senior Environmental Advisor, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις έργων βάσει κριτηρίων ESG και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις, ενώ οι Zak Abideen, Director και Helen Tunstall, Commercial Lending Expert, Moody’s Analytics, περιέγραψαν τον ρόλο του διεθνή οίκου αξιολόγησης Moody’s στην προώθηση του ESG και της σημασίας του για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο Μάκης Τζέης, CEO, Atradius, παρουσίασε την ανάγκη υιοθέτησης βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs) από όλες τις εταιρείες, ώστε να παρουσιάζουν μετρήσιμα αποτελέσματα και να είναι «green credible».

Προκλήσεις και οφέλη για τις ΜμΕ
Για τη μετάβαση των ΜμΕ σε ESG κατεύθυνση, τα οφέλη, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους από την υιοθέτηση ή μη ESG πρακτικών συζήτησαν οι Αχιλλέας Αγγελόπουλος, CEO, Kyknos SA, Χρήστος Καχραμάνογλου, CEO, Viopol SA, Σταυρούλα Μαρούλη, COO, μέλος του ΔΣ, MPack SA και Πάνος Βασιλειάδης, CEO, Ideal Holdings SA με συντονιστή τον Μιχάλη Σπανό. Ενδεικτικά, συζητήθηκε η ηθική ανάπτυξη ως μέρος της βιωσιμότητας και οι προκλήσεις για τις ΜμΕ, όπως ανάγκη κατανόησης των κριτηρίων αυτών και από τους ανθρώπους τους, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διατήρηση της ουσίας χωρίς τη γραφειοκρατία, customization των χαρακτηριστικών των ESGs στο μέγεθός τους και συλλογή, επεξεργασία και συγκρισιμότητα στοιχείων για τον σχεδιασμό μιας ενιαίας στρατηγικής.

Το μεγάλο, το μικρό «G» και το case της ΔΕΣΦΑ
Στο μεγάλο και το μικρό «G» των ESGs, στον ρόλο των Διοικητικών Συμβουλίων στην προώθηση και εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας αναφέρθηκε ο Γιάννος Μιχόπουλος, Corporate Governance Course Leader, The Institute of Directors. Επίσης, στάθηκε στους κινδύνους του greenwashing, τις προκλήσεις λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας δεδομένων και σε ορισμένες κύριες κατευθυντήριες γραμμές για την ορθή εταιρική διακυβέρνηση. Ακολούθησε η Νατάσα Χατζηαντωνίου, Communications & CSR Senior Manager, ΔΕΣΦΑ, η οποία ανέλυσε την υιοθέτηση και εφαρμογή ESG πρακτικών από εταιρείες παραγωγής ενέργειας, καθώς και των δράσεων της εταιρείας με γνώμονα το ESG, παρουσιάζοντας, παράλληλα, το «ταξίδι» της εταιρείας στο πεδίο των ESGs τα τελευταία χρόνια.

Ο άνθρωπος είδος υπό εξαφάνιση
Με ζοφερά χρώματα παρουσίασε ο Θάνος Μπελαλίδης, Partner, Sympraxis Team, την υφιστάμενη κατάσταση τόσο σε επίπεδο βιωσιμότητας, όσο και σε επίπεδο εμπιστοσύνης του κοινού στους stakeholders.

Σημείωσε ότι πλέον το προς εξαφάνιση είδος είναι ο άνθρωπος και πρότεινε βέλτιστες πρακτικές, όπως: Ειλικρίνεια προς όλους τους stakeholders. Σε βάθος επικοινωνία με το κοινό μέσω interviews, focus groups, εκτενή διάλογο. Χτίσιμο εξατομικευμένου engagement strategy. Αποφυγή των εντάσεων. Πλήρης διαφάνεια. Low in ego – High in empathy.

Τα ESGs θέμα επιβίωσης των εταιρειών
Σε fireside chat, υπό τον συντονισμό της Ηρούς Ράντου, δημοσιογράφου και παρουσιάστριας του ΑΝΤ1, οι Άρης Βρεττός, Sustainable Business Strategy & Transformation, Croda και μέλος του ΔΣ, Global Sustain και Γιάννης Καντώνιας, CEO, Cosmos Aluminium SA, συζήτησαν για την προσπάθεια που απαιτείται για ομαλή μετάβαση των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εποχή του ESG, στη δημιουργία αξίας, τον ρόλο της καινοτομίας και την ανάγκη συλλογικής εύρεσης λύσεων στα προβλήματα που παρουσιάζονται, σχολιάζοντας ότι τα ESG είναι θέμα επιβίωσης για τις εταιρείες. Η Μαρία Αλεξίου, μέλος του ESRS Secretariat – SMEs, European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), παρουσίασε τα νέα πρότυπα European Sustainability Reporting Standards (ESRS) και την οδηγία Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) της ΕΕ, την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το νομοθετικό πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024 αναφορικά με το greenwashing.

Ενίσχυση σε επίπεδο ESG strategy, το policy και το action plan
Το Athens Sustainability Forum έκλεισε με μια συζήτηση πάνελ, η οποία εστίασε στο ESG Accelerator Πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη Global Sustain και την EBRD και έχει σκοπό, μέσα σε διάστημα τεσσάρων με πέντε μηνών, να φέρει τις συμμετέχουσες ΜμΕ στο επίπεδο μεγάλων εταιρειών όσον αφορά το ESG strategy, το policy και το action plan. Οι Κλεοπάτρα Παναγοπούλου, Quality & Compliance Manager, Manifest SA, Γρηγόρης Γρηγοριάδης, CEO, ILT Logistics SA, Γιώργος Κωνσταντινίδης, CEO, Berling SA και Φλώρα Χρυσανθακοπούλου, Quality Control Manager, Isostevia SA, με συντονιστή τον Μπάμπη Τσαλκιτζή, Associate, Advise for Small Business της EBRD, σχολίασαν ότι το ESG μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων και στην ανάδειξη νέων δεικτών απόδοσης και περιέγραψαν τα οφέλη που θεωρούν ότι μπορεί να αποκομίσουν από το πρόγραμμα, όπως δημιουργία ολιστικής πλατφόρμας στο «G» και τη διαδοχή, εξωστρέφεια, μεγαλύτερο άνοιγμα στην αγορά, business continuum, generation diversity, μείωση του κόστους και πέρασμα σε μια οικονομία απανθρακοποίησης.


The future trends of ESG

  • Αν οι ηγεσίες των επιχειρήσεων αποτύχουν να δράσουν, θα υποστούν συνέπειες.
  • Τα κριτήρια ESG ρυθμίζονται πλήρως σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Θα υπάρξει διεθνώς σύγκλιση της διακυβέρνησης και των ESG standards, διεθνών και ευρωπαϊκών.
  • Τα βιώσιμα προϊόντα θα γίνουν ο κανόνας και η κυκλική οικονομία το κύριο μοντέλο τους.
  • Με 5.300 επενδυτές παγκοσμίως, το ESG investing θα συνεχίσει να αυξάνεται.
  • Το carbon offsetting καθίσταται συνήθης πρακτική.
  • Το «climate-positive» καθίσταται το νέο «net zero».
  • Το greenwashing θα τιμωρείται.
  • Τα ESGs υιοθετούν την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.
  • Αυξάνεται η έμφαση των συνεργειών με purpose.
Από την παρουσίαση του Μιχάλη Σπανού, Διευθύνοντος Συμβούλου, Global Sustain