Σε μία… «roller-coaster» παρουσίαση από πλευράς ταχύτητας και εναλλαγής νοημάτων και ιδεών, ο Αυστραλός με την περίεργη κόμμωση και τις νευρικές κινήσεις, κήρυξε το «Ευαγγέλιο» της ψηφιακής κουλτούρας στους συνέδρους του «Atcom Next: Be Paranoid» στις 20 Μαΐου. Ο «digital prophet» της AOL David Shing, ή Shingy όπως τον αποκαλούν, μετέφερε το απόσταγμα της δουλειάς του, που είναι να ταξιδεύει πολύ, να συναναστρέφεται με νέους και να παρατηρεί τα παιδιά, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης και φιλτραρίσματος όλων εκείνων των μεταβολών σε επίπεδο κουλτούρας και συμπεριφορών, που τελικά διαμορφώνουν το μελλοντικό γήπεδο για τη σύγχρονη επικοινωνία.
Όλα αυτά μέσα από πραγματικά, σημερινά παραδείγματα. Όπως εξάλλου ανέφερε και στην εισαγωγή του στη συνεδριακή ημέρα ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της Atcom Κωνσταντίνος Καμάρας, αυτός είναι και ο στόχος του Atcom Next, να μεταφέρει στο σήμερα διεθνείς τάσεις και αυριανές πρακτικές: «Έχουμε κουραστεί από την ελληνική αποστροφή “αυτό δεν γίνεται”. Ως Atcom το ανατρέπουμε καθημερινά. Κάποια από τα πρωτοποριακά πράγματα που παρουσιάσαμε πέρυσι στο Atcom Next υλοποιήθηκαν με επιτυχία και έφεραν αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο φετινό, 2ο στη σειρά techfest της Atcom, το line-up των ομιλητών απαρτίσθηκε από τους: Βαγγέλη Χρυσοχόο, SMS&P Director της Microsoft Hellas ο οποίος μίλησε για ένα «journey to excellence» μέσα από τα data, τον Γιάννη Μαντά, Commercial Director της LG Electronics Hellas που παρουσίασε τελευταίας τεχνολογίας «παρανοϊκές» εξελίξεις στον τομέα του digital signage, τους Γιώργο Συμεωνίδη και Γιώργο Σωτηρόπουλο της Linkwise, οι οποίοι παρουσίασαν την επένδυση της Linkwise στη μελλοντική τάση του cash back μέσα από το site pigogo και από τα στελέχη της Atcom Κατερίνα Καραγιάννη Business Unit Director UXlab, Μανώλη Ψαρρό Managing Director του Toposophy και Χρήστο Σωτηρίου και Πάρη Σταγκόπουλο από την πλευρά του software engineering της εταιρείας.
«Η τεχνολογία αλλάζει τη συμπεριφορά, όχι τις ανθρώπινες ανάγκες»
Ο David Shing «βομβάρδισε» κυριολεκτικά το κοινό με ένα χείμαρρο από συμπεράσματα, ερευνητικά δεδομένα, εικόνες και videos, πάνω στο τρίπτυχο «Culture-Code-Creativity». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι η κουλτούρα και όχι ο τεράστιος όγκος κώδικα που υπάρχει εκεί έξω και μπορεί να κάνει τα πάντα πραγματικότητα. «Η τεχνολογία αλλάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων, όχι τις ανάγκες τους» διακήρυξε, τονίζοντας ότι η μισή διαδρομή προς τη συναισθηματική επαφή είναι η κατανόηση αυτών των αναγκών. Μιλώντας για περιεχόμενο, ο Shingy τόνισε ότι σήμερα έχουμε περάσει σ’ ένα storytelling που δεν είναι πλέον γραμμικό και συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές, όπως για παράδειγμα και το virtual reality.
Στην αγωνία των brands για περιεχόμενο, οι διαφημιστές σύμφωνα με τον Shing πρέπει να έχουν υπόψη ότι οι κυριότεροι δημιουργοί περιεχομένου σήμερα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τα πάντα για… μια selfie ή ένα video. Δεν το πιστεύετε; Πέρα από το παράδειγμα ανθρώπων που έχουν χάσει ακόμη και τη ζωή τους στην προσπάθεια να βγάλουν extreme selfies, το διαδίκτυο και τα social media είναι γεμάτα από videos χρηστών που έχουν ένα πρωτότυπο, ψυχαγωγικό και κυρίως εναρμονισμένο με την εκάστοτε κυρίαρχη κουλτούρα περιεχόμενο. Αναζητήστε το video της αφροαμερικανής κυρίας που δίνει συνέντευξη στο Channel 6 μετά από μια πυρκαγιά και, κυρίως, τα άπειρα remix που ακολούθησαν…
Ο Shing αναφέρθηκε επίσης στο κομμάτι τεχνολογιών όπως τα beacons και της ανερχόμενης σημασίας του Proximity Marketing στο νέο, «phygital» ταξίδι των καταναλωτών από τον online στον φυσικό κόσμο, στο Internet of Things και στα wearables που «σύντομα θα αρχίσουν να μιλούν μεταξύ τους», στα «κλειστά» κοινωνικά δίκτυα που οι νέοι στρέφονται όλο και περισσότερο, στη συνεργασία μαρκών, διαφήμισης και κοινού, στη μετάβαση από το awareness στο advocacy και πολλά-πολλά άλλα. «Μην προσπαθείτε να φτιάξετε περιεχόμενο, αν δεν μπορείτε. καλύτερα αναζητήστε περιεχόμενο άλλων με το οποίο θα συσχετισθείτε», τόνισε και αποκάλυψε τα νέα, 4Ps του σημερινού marketing: Partnership, Pedigree, Platform, Performance.
Στη αναπόφευκτη κλείνοντας ερώτηση που του έθεσε ο Κ. Καμάρας, με ποιο τρόπο οι εταιρείες μπορούν να εντοπίσουν και να ενσωματώσουν στο σωστό χρόνο τις νέες τάσεις, ο Shingy συμβούλεψε το κοινό να… κάνει όπως ο ίδιος: «Είναι θέμα management. Η εταιρεία πρέπει να δεσμεύσει ένα budget για έρευνα, πειραματισμό και δημιουργία, χωρίς να το συσχετίζει άμεσα με αποτελέσματα και παραγωγή». Ή, να εκτίθεται σε παρουσιάσεις όπως αυτή του digital prophet της AOL… Ο David Shing έκλεισε με μια γενικότερη παραίνεση προς την Ελλάδα: «Χρειάζεστε να αποκτήσετε το δικό σας στίγμα κουλτούρας. Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσατε να πειραματιστείτε και να ασκήσετε επιρροή σε επίπεδο πολιτισμού. Δεν είναι ανάγκη όλα τα νέα trends να μας έρχονται από την… Ιαπωνία!».
Η επόμενη μέρα του user experience, είναι το personalization
«Σε συνεργασία με την Sitecore, στην Atcom ήδη δουλεύουμε την επόμενη μέρα του User Experience, που είναι το personalization», ανέφερε στην ομιλία της η Κατερίνα Καραγιάννη. Σύμφωνα με την ίδια, το personalization είναι μια παλιά, παρεξηγημένη έννοια, που οι marketers φοβούνται να ακουμπήσουν πρακτικά, καθώς είναι ένα μεγάλο, δύσκολο να «κουμπώσει» στα υφιστάμενα operations project. «Όμως, αν γίνει σωστά, με τα κατάλληλα εργαλεία, στρατηγική και εφαρμογές, τότε γίνεται φυσική και engaging εμπειρία».
Η ίδια ανέλυσε τη διαδικασία μέσα από παραδείγματα, κάνοντας λόγο για πολλά διαφορετικά layers που μπορούν να αξιοποιηθούν (γλώσσα, location, καιρός κλπ), για μηνύματα που απευθύνονται στον άνθρωπο πίσω από τον χρήστη, για retargeting μέσα στο site, για συνδυασμό προσωπικών και άλλων δεδομένων, για contextual και behavioural data. «Η μαγεία προκύπτει όταν αρχίζουμε να τα συνδυάζουμε όλα αυτά, φθάνοντας σε στιγμές σχεδόν μοναδικές». Το επόμενο βήμα σύμφωνα με την Κατερίνα Καραγιάννη είναι το predictive personalization: «Μιλάμε για real-time, αυτοματοποιημένη προσαρμογή περιεχομένου, συλλέγοντας data και χρησιμοποιώντας προεπιλεγμένες υποθέσεις για την εμφάνιση της κατάλληλης εκδοχής και πάνω σε αυτό δουλεύουμε με το Experience Lab της Sitecore. Αυτό, είναι το δικό μας “next”», κατέληξε.
Κι αν το «next», είναι τώρα;
Μέσα από την εμπειρία της Toposophy, πλούσια ερευνητικά δεδομένα και με αφορμή τη δυναμική βιομηχανία του τουρισμού, ο Μανώλης Ψαρρός έδωσε μια σειρά από μελλοντικές αλλαγές οι οποίες είναι ίσως πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Έχει έρθει λοιπόν η ώρα, ο φυσικός και ο virtual κόσμος να γίνουν ένα; «Στο χώρο του τουρισμού ίσως αυτό δεν είναι πολύ μακριά, όταν ήδη μιλάμε για “έξυπνες πόλεις και υπηρεσίες, για διαδραστικότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας που ξεκινά από το σπίτι, για τουριστική προώθηση που περιλαμβάνει gamification και virtual reality, για σύνδεση του φυσικού με το digital», ανέφερε.
Σε δημογραφικό επίπεδο τις εξελίξεις οδηγούν οι Millennials, ενώ ήδη ακολουθεί η γενιά Ζ, η οποία βλέπει δύο φορές περισσότερα videos, με εξαιρετικά χαμηλότερο attention: Από 12 δευτερόλεπτα το 2013, σε 8 σήμερα. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην τάση του sharing economy -με τους νέους να ενδιαφέρονται περισσότερο για πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες παρά για ιδιοκτησία- και στη μετακίνηση από το γραμμικό, σε ένα κυκλικό μοντέλο οικονομίας: «Στο πλαίσιο αυτό, βλέπουμε μεγάλα brands να κάνουν “disrupt” στους “disruptors”, ενσωματώνοντας την ιδέα του sharing στο μοντέλο τους».
Σχετικό παράδειγμα αποτελεί η αλυσίδα Accor η οποία εξαγόρασε υπηρεσία sharing για καταλύματα πολυτελείας. Για την Toposophy, το μέλλον βρίσκεται ακριβώς στο συγκερασμό του παραδοσιακού με το sharing μοντέλο, ενώ μια σειρά από τάσεις καθορίζουν τις αλλαγές: Κυριαρχία του mobile, προσωποποίηση υπηρεσιών, άνοδος του sensory marketing, διατήρηση της δυναμικής του direct booking, πρωτοπορία της αεροπορικής βιομηχανίας, τάση για disconnection. Για όλα αυτά, σύμφωνα με τον Μ. Ψαρρό, το κλειδί είναι ο έλεγχος πάνω στα data και η δυνατότητα για predictive analytics επί αυτών. Όπως είπε, η τεχνολογία αντικαθιστά πλέον κομμάτια της ίδιας της ταξιδιωτικής εμπειρίας και οι επιχειρήσεις του τουρισμού θα πρέπει να αναλογιστούν αν προχωρούν αρκετά γρήγορα προς το μέλλον…
Phygital Installations
Tο κοινό του Atcom Next είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με εντυπωσιακά, διαδραστικά installations, με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοματοποίηση της εστίασης. Οι λύσεις που παρουσιάστηκαν έχουν ως στόχο να αναβαθμίσουν την εμπειρία του καταναλωτή, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι καλεσμένοι της Atcom είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία αυτή τόσο κατά τη διάρκεια των coffee breaks, όσο και στο γεύμα που ακολούθησε. Βασικό ρόλο διαδραμάτισε το companion mobile app που η Atcom ανέπτυξε ειδικά για το event, μέσω του οποίου οι παρευρισκόμενοι είχαν από πριν δηλώσει τις προτιμήσεις τους στον καφέ.
Έτσι, χωρίς να παραγγείλουν, έχοντας απλώς ενεργοποιήσει το Bluetooth στη συσκευή τους και πλησιάζοντας προς το μπαρ, μπορούσαν να παραλάβουν τον καφέ τους, ακριβώς όπως τον πίνουν. Το δεύτερο μέρος των installations βρισκόταν στον πρώτο όροφο, όπου προσφέρθηκε στους καλεσμένους ένα πρωτοποριακό phygital lunch. Οι παρευρισκόμενοι, με εργαλείο και πάλι το companion mobile app, είχαν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με interactive τραπέζια και οθόνες όπου μπορούσαν να δημιουργήσουν το burger της επιλογής τους, να προωθήσουν απευθείας την παραγγελία στο σεφ και, εν συνεχεία, να ειδοποιηθούν με push notification όταν αυτή ήταν έτοιμη προς παραλαβή. Την εμπειρία ολοκλήρωσε το custom made αυτόματο bar, το οποίο προσέφερε σφηνάκια με το πάτημα ενός κουμπιού.
Συμβουλές από έναν προφήτη
• Η προσωπική έκφραση είναι η νέα μορφή ψυχαγωγίας
• Τα κοινά σας έχουν πλέον το καθένα το δικό του κοινό
• Το niche, είναι το καινούργιο mainstream
• Δεν δουλεύετε πια στην αγορά της διαφήμισης, αλλά σε αυτή του περιεχομένου
• Στους ανθρώπους αρέσουν τα brands, αλλά σιχαίνονται την κακή διαφήμιση
• Δημιουργικότητα και μαζικά δεδομένα συγκλίνουν
• Αρχίστε να προσφέρετε στους ανθρώπους υπηρεσίες, αντί για διαφήμιση
• Εάν επιμένετε να φτιάχνετε διαφημίσεις 30 δευτερολέπτων, κάντε τις εξαιρετικές!
Cash back to the Future
Την τάση του cashback στο χώρο του Affiliate Marketing παρουσίασαν τα στελέχη της Linkwise, την οποία επιχειρούν να εισάγουν και στην Ελλάδα. Πρόκειται για το cash back, δηλαδή για την προσθήκη του χρήστη στην αλυσίδα του Affiliate Marketing, με την επιστροφή χρημάτων σε αυτόν με κάθε αγορά. Ο χρήστης εγγράφεται δωρεάν στο cash back site, βρίσκει μέσα από τον κατάλογο του site το ηλεκτρονικό κατάστημα που τον ενδιαφέρει, μεταφέρεται σε αυτό για να πραγματοποιήσει τις αγορές του και τέλος κερδίζει επιστροφή χρημάτων -όχι πόντων- που πιστώνονται στον λογαριασμό του. Όπως ανέφεραν οι Γ. Συμεωνίδης και Γ. Σωτηρόπουλος, στη Μ. Βρετανία το το 89% αναζητούν το cash back πριν αγοράσουν. Τα αντίστοιχα sites εκεί είναι μεγάλα, ξοδεύουν τριψήφια νούμερα σε offline διαφήμιση και έχουν ήδη περάσει στην επόμενη μέρα. Για τη Linkwise, το στοίχημα είναι η αντίστοιχη ανάπτυξη του δικού της site, του pigogo και η εδραίωση της τάσης στην ελληνική αγορά.
Για την Atcom, το αύριο είναι εδώ
Σε ένα σύντομο απολογισμό, ο Κων/νος Θεοτοκάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Atcom, είπε: «Το Atcom Next για όλη την ομάδα της Atcom είναι μία γιορτή. Μία ευκαιρία να δείξουμε στους πελάτες και συνεργάτες μας τα project πάνω στα οποία δουλεύουμε με πάθος και τα οποία αντιπροσωπεύουν το όραμά μας για το αύριο του digital business. Για την Atcom το αύριο είναι εδώ, υλοποιήσιμο σήμερα, και αυτό ακριβώς δείξαμε στο φετινό Atcom Next και είμαστε υπερήφανοι για την απήχηση που είχε και φέτος. Για εμάς αυτό είναι ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα πως η αγορά είναι έτοιμη και θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα. Και φυσικά, η υποστήριξη από τις Microsoft Ελλάς, Sitecore και LG Electronics Ελλάς, συνέβαλαν σε μία άρτια υλοποίηση και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό».