Πάμε λοιπόν από την αρχή. Όταν ένας άνθρωπος του digital team σας, βλέπει «γενικώς» Internet, ποτέ δεν το βλέπει «γενικώς». Εκτός αν θεωρούμε ότι όταν ένας σκηνοθέτης πάει σινεμά, χαζολογάει και «σκοτώνει» την ώρα του ή απλώς κάνει τη χάρη στη φίλη, φίλο ή ότι άλλο έχει. Και αντίστοιχα όταν ένας μουσικός πάει σε μια συναυλία ασχολείται μόνο με το πόσο παγωμένες είναι οι μπίρες (αυτές δηλαδή που ψάχνουμε όλοι οι υπόλοιποι).

Επιτρέψτε μου φίλες και φίλοι να διαφωνήσω και να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, όσο και αν στην τωρινή επαγγελματική μου θέση οφείλω κάποιες στιγμές να κυνηγάω τον κόσμο από πίσω . Όταν κάποιος που δημιουργεί online –και εδώ εννοώ και τον developer, και το strategic και τον social media και οποιονδήποτε φτιάχνει κάτι στο Δίκτυο – είναι online, δουλεύει ακόμα και όταν δε δουλεύει. Όταν ο «ιντερνετάς», σας λέει ότι δουλεύει και εσείς τον βλέπετε να κάθεται και να χαζεύει σε διάφορα sites, πράγματι δουλεύει. Επειδή μέρος της δουλειάς του είναι το να χαζεύει σε διάφορα sites. Και αυτό σημαίνει ότι είναι υπέρ της παραγωγικότητάς του και της δικής μου αντίστοιχα.

Μεταξύ μας τώρα. Όλοι δεν χειροκροτάμε στα συνέδρια όταν ακούμε για R&D; Χάρμα. Μόνο που R&D δε σημαίνει «replicate and duplicate» αλλά «research and development».  Και για να έχουμε «research and development» οφείλουμε να αναγνωρίζουμε σε κάποιους ως εργάσιμες ώρες και τις ώρες που ψάχνει στο Δίκτυο για να πάρει έμπνευση, για να βρει τη «χακιά» που θα κάνει το activation σας καλύτερο και για να δει τι καινούριο έχει βγει τις τελευταίες ώρες (ναι ώρες). Και στον κόσμο της βαριάς βιομηχανίας, το R&D κοστίζει δισεκατομμύρια –και αν έχει γίνει σωστά, οι πωλήσεις τα φέρνουν πίσω δεκαπλάσια. Στον κόσμο της digital επικοινωνίας (όσο ακόμα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τον όρο) μπορεί να κοστίζει πολύ λιγότερο.  Για την ακρίβεια, μερικές εργατοώρες καθημερινά και λίγη ψυχική ηρεμία. Και αν το τελευταίο δεν μπορείτε να το διαθέσετε (γιατί το project πρέπει να παραδοθεί… εχθές –άσχετα αν δεν το παραγγείλατε προχθές), μπορείτε σίγουρα να διαθέσετε τις ώρες. Είναι η μελέτη που μας κάνει να μπορούμε να παίζουμε.